Divat,  Mindennapok

Honnan erednek a babzsákfotelek?

Sokoldalúak, tartósak, kényelmesek és könnyen tisztíthatók – a babzsákfotelek manapság már a világ szinte minden közösségi terének alappilléreivé váltak, legyen az akár egy moziterem, egy óvoda, egy iskola vagy egy gyermekorvosi váróterem.

De ezekkel az előnyeikkel a legtöbbünk tisztában is van. Azzal viszont már kevésbé, hogy ezek a bútordarabok mégis honnan származnak. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünket ennek a témának szenteljük.

Egyesek a babzsákfotelek születését egy korabeli keleti legendához kötik

Volt egyszer egy indiai maharadzsa, akit folyamatos hátfájások gyötörtek. Ezekre pedig hiába próbáltak az orvosok gyógyírt találni, nem jártak sikerrel. A legenda szerint ekkor lépett képbe az egyik ágyasa, aki egy cseresznyemaggal töltött, nagy varrott zsákot adott neki ajándékba, amelynek köszönhetően a panaszai varázsütésre elmúltak.

Bár az előbb említett legendáról nincsenek írásos feljegyzések, de tény, hogy a babzsákfotelekhez hasonló ülőalkalmatosságok már régóta léteznek. Az első modern változatukként azonban a Zanotta cég által legyártott “Sacco-t” tekintjük, amely olyan korszakalkotó modern design darab lett, hogy világszerte nagyon sok múzeumban megtalálható kiállítási tárgyként.

Piero Gatti, Cesare Paolini, és Franco Teodoro tervezte meg ezt a nagyfokú lazaságot és újító szándékot tükröző, amorf formájú bútordarabot, amelyet a ma is használt polisztirol gyöngyökkel töltöttek meg. Ez az építkezéseknél alkalmazott hőszigetelő anyag ugyanis képes úgy körülölelni a testet, hogy közben még meg is tudja támasztani azt. Ezáltal pedig az ülésnél használt izmok tehermentesítésre kerülnek.

Nem is csoda tehát, hogy a három olasz úriember a legelső terveikkel sorra vitték el az első díjakat a különböző versenyeken és bemutatókon. Így figyelt fel rájuk a Macy’s is, amely 10 ezer darabot rendelt a “Sacco”-ból. Innen indult a babzsákfotelek sikertörténete.

Babzsákfotelek manapság

A babzsákfotelek olyannyira nagy népszerűségre tettek szert, hogy szinte a hippikorszak jelképévé váltak. Sajnos azonban a 70’-es évek után egy kis időre a feledés homályába vesztek, de manapság kezdenek ismét előtérbe kerülni. Egyre több formában, méretben és stílusban kaphatók. Ráadásul már léteznek belőlük kültéri változatok is.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük