photo of gray faucet

Nem látjuk, azonban a víz- és csatornavezetékek állandó igénybevételnek vannak kitéve. Ezen felül nem is beszélve a hőmérséklet és nyomás ingadozásáról és további környezeti hatásokról.

Az idő múlásával ezek a csövek veszítenek az ellenálló képességükből és csőtörés alakul ki. Az esetek többségében először alacsony vízveszteség, azaz szivárgás jelentkezik. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy melyek a csőtörés jelei, a szemmel látható ismertetőjelek és a ráutaló dolgok.

Látható jelek

Áll a víz: Az egyértelmű jelek közé tartozik, ha áll a víz a ház bármely területén, például a pincében vagy a fürdőszobában. Legrosszabb esetben a nappaliban vagy hálószobában. Ha a kertben áll, azt nehezebb felismerni, mivel sokszor az időjárásra fogjuk.

Abban az esetben, ha nincsen öntözőrendszer és már egy ideje nem esett az eső, mégis állandó sár, vagy pocsolya van, akkor erősen gyanús, hogy szivárgás áll a háttérben.

Vízfolt, vizesedés a falon: Ha azon kapjuk magunkat, hogy a fal nedves, jön le a tapéta vagy a festék, penész jelentkezik, akkor az esetek legtöbbségében egy cső meghibásodott. Ekkor egyértelműen látható, hogy hol a hiba. A probléma középpontjában állhat vízvezeték, csatorna, fűtés vagy ha társasházban élünk, akkor a szomszédtól is eredhet a baj.

Ha penészesedést tapasztalunk, minél hamarabb cselekedünk kell, nem csak az esztétikai megjelenés miatt, hanem az egészségünk megőrzése érdekében is.

Rejtett csőtörés jelek

Vízóra: Amennyiben azt látjuk, hogy a vízóra folyamatosan pörög, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a víz szivárog valahol. Maga az óra egy mechanikus szerkezet, nincsen benne motor. Ha mozog a kerék, akkor azt az átfolyó víz mozgatja.

Győződjünk meg arról, hogy minden csap el van-e zárva. Abban az esetben, ha továbbra is mozog, csőtőrés állhat a háttérben.

Megnövekedett vízszámla: Hirtelen sokkal magasabb a vízszámla, mint korábbi hónapokban, pedig nem is használtunk több vizet a szokásosnál? Minél hamarabb ki kell vizsgálni az ügyet, ne fizessünk többet feleslegesen.

A duguláselhárító cégekkel való kapcsolatfelvétel legyen az első feladatok között, ha tényleg csőtőrésre utalók jeleket látunk!