Divat,  Mindennapok

Nagyon hasznos egy jó szemeteszsák

Bár minden háztartásban megtalálható, valahogy kevés szó esik a beszélgetések során a szemeteszsákról. Pedig egy igen fontos termékről van szó.

Azonnal szembesülünk a jelentőségével, ha épp kifogy otthon. Rögtön érezni fogjuk a hiányát. Gondolhatjuk, hogy bármilyen zacskó, tasak, műanyag szatyor megfelel erre a célra, de ez nem így van.

A bevásárláskor kapott zacskók lezárása nem tökéletes, az aljuk nemcsak ereszthet, de ereszt is. Óhatatlanul nedves dolgok is kerülhetnek a szemeteszsákba, így annak kivételekor azzal szembesülünk, hogy a szemetes edényünket mindenképp ki kell mosni.

A jó szemeteszsák a környezetet is óvja

A jó szemeteszsákkal környezetünket is óvjuk. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatosság. Ma már a gyermekek ebben nőnek fel, az óvodában kezdik ennek tanítását. Fontos megértenünk és magunkévá azt az örök érvényű igazságot, hogy a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Ennek szellemében a hulladékot mindenképp szelektíven gyűjtsük. Ha lehetőségünk van rá, mindenképp komposztáljunk. Ma már léteznek konyhában használható, kis komposztáló edények, így a komposztálásunknak az sem lehet akadálya, hogy nem kertes házban lakunk. Ma már parkokban, lakóparkokban is egyre több helyen állítanak fel komposztálásra alkalmas építményeket.

Akkor tudjuk szelektíven gyűjteni a hulladékot, ha a különböző anyagokat külön-külön kezeljük. Külön kell gyűjteni a fém- és papír, valamint a műanyag hulladékot, az üveget.

Kidobás előtt tisztára kell mosnunk, öblítenünk, mert a szelektív hulladék közé más, pl. szerves anyag nem kerülhet. Jó, ha tisztában vagyunk az úgy nevezett színkódokkal, ugyanis a szelektív kukákat így tudjuk megkülönböztetni (kék, sárga, szürke, fehér).

Milyen is tehát a jó szemeteszsák?

Mindenképp fontos a szemeteszsák mérete. Mivel sokféle szeméttároló kukát lehet kapni, nem mindegy, hogy mekkora méretűt veszünk. Ha túl kicsit veszünk, akkor nem tudjuk jól rögzíteni, a beledobott szeméttől nehézzé válik a zacskó, bele fog csúszni a tárolónkba, a szemét pedig nem marad a zacskóban.

Mostanában egyre több helyen kapható illatosított változata is. Hiába zárható a kukánk, azért benne lévő szemétnek egy idő után érezhetjük a szagát, melyet jelentős mértékben csökkent az illatosított szemetezsák.

Szintén fontos szempont a zacskó vastagsága, ragasztása, hogy mikor kiemeljük, ne szakadjon szét. Ha egy márka bevált, érdemes annál maradni, és nem kísérletezni másikkal, nehogy csalódás érjen minket.

Mivel általában tekercsben árulják, az is fontos, hogy el tudjuk választani egymástól a zacskókat, könnyedén le tudjuk tépni a rollniról, ne szakadjon el.

Segíti a felhasználást, ha hosszú füle van, vagy beépített madzagja, hogy össze tudjuk kötni, amíg eljuttatjuk a konyhából a kinti tároló kukáig.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük