pszichológus
Mindennapok

Hogyan erősítheti a párkapcsolati tanácsadás a kapcsolatokat?

“Párkapcsolatban élni nehéz” – ez a mondás ugyan mára már kissé klisésnek hangzik, de van benne némi igazság. Még akkor is, ha két ember nagyon jól kijön egymással, a stressz és a mindennapi élet olyan konfliktusokat szülhet, amelyeket komplikáltnak vagy akár lehetetlennek tűnik megoldani. A párkapcsolati tanácsadás azonban segíthet ezekben a nehéz helyzetekben túllendülni a problémákon, és úgy összességében jobb partnerekké válni.

Mi az a párkapcsolati tanácsadás?

Röviden, a párkapcsolati tanácsadás egy professzionális tanácsadó, pszichológus vagy terapeuta közreműködésével zajló foglalkozás, és elsősorban arra irányul, hogy segítsen egy párnak megoldani azokat a problémákat, amelyek szorongást vagy távolságtartást okoznak közöttük. Bár sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez főként a romantikus kapcsolatokra korlátozódik, de magában foglalhatja akár a családi, a baráti és a munkahelyi kapcsolatokat is.

Párkapcsolati tanácsadás előnyei

A kapcsolatokban gyakran felmerülnek problémák, amikor a frusztrációkat nem beszélik meg, vagy nem oldják meg megfelelően. Ezek a konfliktusok igazán kellemetlenek lehetnek, de ha egy terapeuta közvetít a két fél között, akkor a beszélgetés helyes mederben tartható. Így a résztvevők ahelyett, hogy ellenségessé válnak, produktívak maradnak.

Továbbá a képzett, semleges harmadik fél jelenlétének egyik másik fő előnye, hogy segíthet a problémák új nézőpontból való megértésében. Gyakran felmerül ugyanis az a jelenség, hogy amikor az egyik fél beszámol a másiknak az érzéseiről, akkor úgy tapasztalja, hogy ez a partnerénél süket fülekre talál. Majd miután a terapeuta pontosan ugyanezt elmondja a foglalkozáson csak más szavakkal hirtelen azonnal eljut az agyáig. Kétségtelenül frusztráló, mert ilyenkor úgy érezzük, hogy a társunk nem értékeli a véleményünket, de másokat viszont meghallgat.

A legtöbbször azonban nem erről van szó. Csupán arra van szükség, hogy azt az adott véleményt másképpen fogalmazva, vagy egyszerűen nem ugyanattól a személytől kell hallaniuk.

Ne várjuk meg, amíg túl késő lesz!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a boldogtalanság korai felismerésének és a szakmai belátásra való nyitottság fontosságát. Sőt, azon túl, hogy korán felismerjük, hogy valami nincs rendben, még jobb megoldás, ha megelőző intézkedésként bejelentkezünk egy párkapcsolati tanácsadásra, még akkor is, ha nincs semmi probléma.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük