Bár a fehér kenyeret nagyon sokan kedvelik, mára egyre többen hívei az egészségtudatos étkezésnek, és ezért inkább más lisztekből készült pékárukat részesítenek előnyben. Habár a teljes kiőrlésű búzaliszt is jobb választás, mint a fehérliszt, hiszen tartalmazza az értékes csírát és a maghéjat, azért találunk ennél jobbat is, ha fogyni szeretnénk.

Glutént tartalmazó lisztek

A tönkölybúza lisztnek létezik fehér változata is, de ha fogyni szeretnénk, érdemes a teljes kiőrlésűt választani. Fehérje-, vitamin- és aminosav-tartalma magas. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a búzáé, ezért lassabban szívódik fel, és a vércukor-szintet is lassabban emeli meg, így később leszünk éhesek. Kedvező hatásai miatt mértékkel a cukorbetegek és diétázók étrendjébe is beilleszthető.

A rozsliszt alacsony sikértartalma miatt inkább kenyerek sütéséhez használható, és ilyenkor is ajánlott más egészséges lisztekkel keverni. Viszont magas rosttartalma miatt hosszú ideig eltelít, és kevesebb is kell belőle, mint a hagyományos kenyérből.

A teljes kiőrlésű zabliszt ugyanúgy hosszú ideig biztosít teltségérzetet, mint a rozsliszt, viszont azzal ellentétben felhasználható sütemények készítésére is. Kisebb a keményítőtartalma, mint a többi lisztnek, viszont magas a rosttartalma, ezért jó választás fogyókúra esetén is.

Gluténmentes lisztek

A barna rizslisztnek magas a fehérjetartalma, hosszú időre eltelít. Felhasználása sokrétű, sűríthetünk vele leveseket, krémeket vagy mártásokat, de akár sütemények alapanyaga is lehet.

A hajdinaliszt rosttartalma átlagon felüli, és felhasználási területe is változatos. Értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, ezen felül segít a koleszterinszintet kordában tartani. Sikértartalma alacsony, ezért a belőle készült pékáru nem lesz levegős, tele lyukakkal. Ha ilyen állagot szeretnénk elérni, tanácsos más lisztekkel keverni.

A kölesliszt könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú liszt, amelynek felhasználási területe hasonlít a rizslisztéhez vagy a fehérlisztéhez.

Quinoa lisztet akár mi magunk is készíthetünk, ha a magokat otthon ledaráljuk. Helyettesíthetjük vele a búza fehérlisztet, mert ételsűrítésre, pékáru készítésére vagy éppen süteményekhez is használható.

A csicseriborsó liszt egy magas rost- és fehérjetartalmú lisztféle, amely ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. Nem véletlenül népszerű Indiában: felhasználási területe széles skálán mozog. Édes és sós tésztákat, palacsintát is készítenek belőle, de sűrítőanyagként adják zöldséges ragukhoz, vagy éppen paníroznak is vele. 1:1 arányban vízzel keverve pedig a vegán értendben tojáshelyettesítő.

Bármilyen lisztet választunk a megszokott fehér búzaliszt helyett, a teljes kiőrlésű csak jobb lehet. Természetesen itt is figyelni kell az összetevőkre és a mennyiségre. Illetve azt is ki kell tapasztalnunk, hogy melyik ízvilága áll legközelebb hozzánk. De a kísérletezés megéri!