Ha valaki eldöntötte, hogy száműzi étrendjéből a finomított cukrokat, manapság már sokféle lehetőség közül válogathat. Persze nem mindegy, hogy önszántunkból tesszük ezt, vagy éppen orvosi javaslatra, mert nem minden esetben használható bármi. Íme néhány alternatíva.

Méz

Azoknak fele meg a méz, akik nem azért váltanak, mert fogyni akarnak, vagy éppen a cukorbetegek. Vitaminokból viszonylag kevés van benne, de kárpótol minket jelentős mennyiségű ásványianyag- és nyomelem tartalma, mint például a vas, kálium, cink, magnézium. Ezen kívül magas az aminosav-tartalma is. Ha magas hőfokra melegítjük, a jótékony enzimek lebomlanak, így érdemes inkább melegítés nélkül fogyasztani.

Juharszirup

Ha már szó esett a mézről, említsük meg a juharszirupot is. Nálunk általában a nagyobb üzletekben vagy bioboltokban kapható édesítő, amelynek jelentős az élettani hatása, támogatja immunrendszerünket. Emellett gazdag ásványi anyagokban. Állaga miatt felhasználása a mézéhez hasonló, de szénhidrát-tartalma némileg alacsonyabb.

Xilit

Nyírfacukorként is ismert cukoralkohol. Kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak és a cukorbetegeknek számolniuk kell az elfogyasztott mennyiséget. Felhasználása széles körű, hasonlít a cukoréhoz, azonban nem tápláléka az élesztőgombáknak, ezért kelt ételekben nem tanácsos használni.

Eritrit

Ez is egy cukoralkohol fajta, amelyet először az erjesztett gyümölcsökben mutattak ki a 19. században. Ha valaki fogyókúrázik, megfelelő választás, mert glikémiás indexe 0, energiatartalma elhanyagolható. Nincs mellékíze, de élelmiszerekben használva fogyasztáskor hűs érzést kelt. Nagy mennyiségben hashajtó hatású, erre figyelni kell az ételek készítésénél, mert egyébként többet kell belőle használni, mint a hagyományos cukorból. Nem is karamellizálódik, ezért a karamelles ételekben nem használható cukorpótlóként.

Stevia

A sztívia vagy más néven jázminpakóca édes leveleiből előállított édesítőanyag 300-szor édesebb a cukornál. Melegítés hatására sem veszíti el az ízét. Jelentős az ásványianyag-tartalma, ezen kívül vannak benne vitaminok, aminosavak, illóolajok. Élettani hatása is jelentős, a vércukorszintet nem emeli meg, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Kókuszvirág cukor

Magyarországon kevésbé elterjedt cukorhelyettesítő, amelyet a kókuszpálma virágának nektárjából állítanak elő. Íze nem emlékeztet a kókuszra, inkább a barnacukorra, felhasználása pedig a hagyományos cukoréval megegyező. Alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehércukoré, de így is csak mérsékelt fogyasztása ajánlott.

Mint látjuk, széles választék áll rendelkezésre, ha valamilyen okból úgy döntünk, hogy lemondunk a cukorról. Indokaink, ízlésünk vagy pénztárcánk szerint is válogathatunk a piacon fellelhető választékból. Érdemes többet is kipróbálni, hogy lássuk, melyik felel meg nekünk.