horkolás
Egészség

Mit lehet tenni a horkolás ellen?

A horkolás nagyon sokakat érintő probléma, amire nincs csodaszer. Nemcsak a környezetünket zavarhatja, de egészségügyi kockázata is van. A horkolást a túl szűk légutak okozzák. Emiatt a kezelése a szűkület megszüntetésében rejlik.

A megoldás nem egyszerű, mert a légúti szűkületnek több oka is lehet. Egy egyszerű megfázás is okozhat átmenetileg horkolást, mikor nem tiszták a légutak. A krónikus horkolás azonban drasztikusabb kezelési módszereket igényel, mint az alkalmankénti, általában csupán rossz alvópozícióból adódó horkolás.

De mit lehet tenni a horkolás ellen?

A krónikus horkolás hátterében betegség is állhat

Az alvási apnoe betegségből eredő horkolás súlyos egészségügyi következményekkel járhat, mert egy pillanatra rendszeresen megáll alvás közben a légzés. Ilyen esetekben orvosi segítségért tanácsos fordulni. Egy alvásteszt ki tudja mutatni az alvási apnoét. Általában vagy CPAP készülék éjszakánkénti használata által szűnik meg a betegségből fakadó horkolás vagy műtéti úton kell szövetet eltávolítani. Ha a krónikusan horkoló beteg túlsúlyos, az ideális súly elérése is jótékony hatással lehet az alvás minőségére. A fogorvosok által készített horkolásgátló sín enyhe apnoés esetekben segíthet.

A krónikus horkolást szívelégtelenség vagy egyéb betegség is okozhatja, mert ezek hozzájárulhatnak a centrális típusú alvási apnoe kialakulásához. Emiatt fontos feltárni a kiváltó okot egy orvosi vizsgálat keretében.   

Az alkalmankénti horkolás kezelésére több mód is van

Fogyás

A fogyás ebben az esetben is jobb minőségű alvást eredményezhet legfőképp akkor, ha a túlsúly nyaki tájékon jelentkezik.

Feküdjünk az oldalunkon

Az oldalt fekvés a legegészségesebb pozíció ahhoz, hogy megelőzzük a légutak összeszűkülését. A gyakran “kismama párnaként” is emlegetett hosszúkás párna jelentősen segíthet ezt a helyesebb testpozíciót felvenni.

Horkolásgátló párna

Az ortopéd nyakpárna a fej megemelésével és jobb pozícióban tartásával segíti elő a légutak megnyitását.

Kerüljük az alkoholt és a nyugtatókat

Az alkohol és nyugtatók hatással vannak a torok hátsó részében található izmokra és ez is vezethet horkoláshoz.

Igyunk több vizet

A vízbevitel megtisztítja a légutakat a lerakódásoktól.

Dohányzás elhagyása

A cigarettafüst irritálja a felső légúti szakaszt, ami légúti gyulladást tud okozni. 

Próbáljunk meg egészséges alvásrendet kialakítani

Minél kimerültebbek vagyunk, annál valószínűbb, hogy horkolni fogunk, mert a fáradtság kihat a torokizmokra.

Éneklés és fúvós hangszerek

Egyes kutatások szerint a rendszeres éneklés és fúvós hangszeren játszás is enyhítheti a horkolást, mert ezek a tevékenységek erősítik a torokizmokat.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük