A ródium bevonat igencsak nagy népszerűségnek örvend az ékszerkészítés világában. A ródium a világ egyik legdrágább nemesfémje. Érdekesség, hogy az ezüst tárgyak bevonása mellett, az autóiparban is nagy hasznát veszik, a környezetre és az egészségünkre egyaránt veszélyt jelentő kipufogógáz nitrogén-oxid tartalmának redukálása céljából.

Néhány szóban a ródiumról

A címben szereplő fém nem ásványi eredetű, hanem platina ércekből nyerik ki. A világon a legtöbb ródiumbánya Dél-Afrikában található. Színe ezüstfehér, neve a görög nyelvből származik („rhodon”, amely világos rózsaszínt jelent). A ródium igen ritka, törékeny fém, amely önmagában nem alkalmas az ékszerek elkészítésére, viszont abból remek, strapabíró bevonat készíthető. Szintén izgalmas tény a ródiumról, hogy az ára körülbelül tízszer nagyobb az aranyénál.  

Miért élvez akkora popularitást a ródium bevonat az ékszeriparban?

Az önmagában törékeny fém bevonatként elkészítve roppant időtálló. Nemcsak az ékszereken, de a különféle fémtárgyakon is remekül mutat, tekintve a rendkívüli fényvisszaverő képességét. Az ékszerek világában leggyakrabban az ezüstből és a fehéraranyból készített díszek bevonására alkalmazzák, ezáltal fokozva azok szépségét, ragyogását és kopás-, illetve karcállóságát. A ródium bevonatban ezen kívül a különféle savak és lúgok sem tesznek kárt. Az esetek többségében a ródium bevonat az adott ékszer egész felületét beborítja, de vannak alkalmak, amikor csupán egy bizonyos részét fedik be azzal.

Az érzékeny bőrrel rendelkező személyek is nyugodtan viselhetik

Sokaknak teljesen ellehetetleníti az ékszerviselést az érzékeny, könnyen irritálódó bőrük. A ródium antiallergén bevonatot képez: a bőrünkkel érintkezve garantáltan nem okoz semmilyen kellemetlen tünetet.

Mennyire tartós a bevonat?

Bár roppant tartós, a ródiumból készített bevonat sem örökéletű, előbb vagy utóbb bizony lekopik az ékszerekről, dísztárgyakról. Persze annak érdekében, hogy ez inkább utóbb, mint előbb történjen meg, tehetünk egy s mást. Az első és legfontosabb, hogy az ékszereink ne érintkezzenek parfümmel, hiszen annak alkoholtartalma kárt tehet a bevonat épségében.