Mindennapok

Minden, amit a családállításról tudni érdemes

Akár párkapcsolati, akár mentális egészségügyi problémákkal, vagy a folyamatos stressz egyéb formájával küzdünk, egyáltalán nem szégyen segítséget kérni egy mentálhigiénés szakembertől.

A terápiáknak pedig igazán széles választéka áll a rendelkezésre, amelyek közül az egyik leghatékonyabb talán a családállítás. Ez a módszer a nem megfelelően működő családi dinamikák feltárásával nyújthat betekintést  a szorongás gyökerébe.

A családi konstellációs terápia története

Ennek a terápiának a kidolgozása korunk egyik legkiemelkedőbb pszichoterapeutájának, Bert Hellingernek a nevéhez fűződik, aki közel 16 éven át dolgozott együtt zulu törzsekkel. Ebben az időszakban lett figyelmes az ősök tiszteletének jelentőségére és a gyógyító erejére. Majd ezután visszatért Európába, és a csoportdinamika, a Janov-féle primérterápia, a tranzakció-analízis valamint a különböző hipnoterápiás eljárások tanulmányozása után megalkotta a családállítás rendszerét, amelyet manapság már számos területen alkalmaznak, köztük az életvezetési tanácsadásban és a pszichoszomatikus orvoslásban is.

Mi a családállítás?

A legtöbb esetben a családi konstellációs terápia csoportos keretek között zajlik. Ezeken a workshopokon olyan emberek vesznek részt, akiknek egyáltalán nincs kapcsolatuk egymással. Közülük pedig a facilitátor választja ki azt a személyt, akinek az adott foglalkozáson megoldást keresnek a problémájára, és akinek a családi, baráti vagy munkahelyi környezetét a csoport többi tagja játsza el az előzetesen megadott információk alapján.

Így a páciens külső szemlélőként figyelheti a történéseket, aminek következtében könnyebben átlátja majd a helyzetét. Ha netalántán ez elsőre nem sikerülne, akkor a facilitátor belenyúl kicsit a “forgatókönyvbe”, és így próbálja a pácienst a megfelelő irányba terelni.

Hatékony lesz számunkra?

Bár meglehetősen nagy mennyiségű kutatás igazolja ennek a terápiának az eredményességét, ennek ellenére előfordulhat, hogy nálunk még sem fog működni. De akkor sem szabad letörnünk, hiszen ahogy fentebb is írtuk a családi konstellációs terápia mellett számtalan más lehetőség is létezik.

Hogyan találhatunk rá egy ilyen foglalkozásra?

A családállítás Szeged, Budapest, Győr és az ország nagyobb városaiban rendkívül keresett, így az adott kifejezést beütve a Google keresőjébe nagy eséllyel rálelhetünk arra a terapeutára, aki ezzel a módszerrel dolgozik.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük