A gyomorproblémák meglehetősen kellemetlenek – székrekedés, emésztési zavarok, gázok, puffadás, gyomorégés – ezek azok a gyomorproblémák, amelyekről leggyakrabban hallunk.
Van azonban olyan, amiről alig esik szó, és nem csak kellemetlen érzeteket kelthet, hanem általános egészségi állapotunkat is befolyásolhatja – az anyagcsere-problémáktól a teljes szervezeti káoszig. A toxinok emésztőrendszerben való jelenlétéről szól.
Íme a jelek, amelyekre figyelni kell:
1. Nem érzed magad éhesnek
Ha nem érzed magad éhesnek, akkor a szervezeted azt mondja, hogy az emésztőrendszered nem áll készen az étel befogadására, és nem emészti meg hatékonyan. Még az egészséges ételek is mérgezőek lehetnek a szervezetre.
2. Egyél túl sok hideg vagy nyers ételt
A nyers ételek jók, de főleg télen okozhatnak gondot. Ekkor az úgynevezett „emésztőtűz” gyenge, így a nyers és hideg ételek lassabban és nehezebben emészthetők meg. Ez bélrendszeri problémákat okoz.
3. Székrekedés?
Ha olyankor eszik, amikor összeszorul a gyomrod vagy székrekedés van, akkor továbbra is megterheli a már amúgy is küszködő emésztőrendszerét. A legjobb, amit tehetsz, hogy pihenteted őt könnyebb vagy folyékony étellel.
4. Iszik-e vizet étkezés közben?
Az „emésztőtüzünknek” erősnek kell lennie ahhoz, hogy segítse az étel megemésztését. A vízivás fontos, de nem étkezés közben! Főleg hidegben lassítja az emésztési folyamatot és a tápanyagok felszívódását, és ezzel együtt az elfogyasztott élelmiszerek tápértékét is.
5. Iszol elég folyadékot a nap folyamán?
Bár az ájurvédikus szakemberek azt tanácsolják, hogy étkezés közben ne igyanak vizet, a nap többi részében igyanak. Szerintük az általunk felvett víz ne legyen hideg, hanem enyhén felmelegített. Ez eltávolítja a méreganyagokat.
Egyesek azt is tanácsolják, hogy reggel egy-két pohár meleg vízzel kezdjük a napunkat, hogy az esti étkezés után elűzzük a szervezetben felgyülemlett salakokat és mérgező anyagokat.
6. Étkezés stressz idején
Észrevetted már, hogy ha stresszes és feszült vagy, „feladja a gyomrod”? Szélsőséges körülmények között vagy érzelmi állapotok esetén testünkben nagyon gyakran van egy védőmechanizmus, amit sokan úgy definiálnak, hogy „labdává görbült a gyomrom”. Az ájurvédikus szakértők azt tanácsolják, hogy akkor jobb, ha nem veszünk semmit.
A gasztrointesztinális traktusnak pihenésre van szüksége, amíg a problémák megszűnnek, és újra be nem kapcsol az emésztőrendszer és a táplálék hatékony felszívódása.
7. Szabálytalan étkezési szokások
Az étkezések kihagyása, a fogyókúra miatti böjt, az éhség nélküli étkezés, a koplalás, majd a szokásosnál nagyobb adagok, a nem megfelelő étkezési idők, a lefekvés előtti étkezés vagy a túlzott fizikai aktivitás szintén emésztési problémákhoz vezethet az ajurvéda szerint.
Ha nem kap elég táplálékot, az úgynevezett „tápanyag-sűrűség” csökken. Ennek megelőzése érdekében a gyümölcsadaghoz tehetünk néhány kanál joghurtot vagy diót, amivel hosszabb ideig jóllakik.