Gyakorlatilag ma már senki nem tud létezni a világháló használata nélkül. Természetesen nincs mindenkinek szüksége egy weboldalra, azonban ahhoz, hogy ne csak szörfözzünk az Interneten, hanem szolgáltatásokat is igénybe vehessünk, mindenképp szükségünk van egy stabil, megbízható e-mail címre.

Az e-mail cím tulajdonképpen egy elektronikus postaládát jelent, ahová a világhálón keresztül jutnak el a leveleink. Természetesen nemcsak fogadjuk a leveleket, de innen küldhetjük is azokat. Lényege az, hogy papír és posta nélkül a levelezés elektronikusan történik.

Gyakorlatilag a levelünk a küldést követő rövid időn belül már a célszemélynél landol. Az persze már más kérdés, hogy azt a címzett mikor nyitja meg és olvassa el.

Ma már az Interneten szinte semmit nem tudunk csinálni, ha nincs e-mail címünk. Ha egy szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, vagy valamilyen terméket szeretnénk megvásárolni, esetleg csak információt kérünk, vagy szeretnénk előfizetni valamire, ezt mindenképp meg kell adnunk. Ellentétben a sokféle WordPress tárhely csomaggal, a fizetős e-mail tárhelyek kevésbé ismertek Magyarországon, pedig fontos szerepet töltenek be.

Ingyenes vagy fizetős e-mail tárhely?

Nagyon sok szolgáltató ingyen bocsát a felhasználók rendelkezésére e-mail címet, azonban ezt pénzért is megvehetjük. Első nekifutásra mindenki azt mondja, miért fizessek valamiért, ha azt ingyen is megkaphatom?

Ilyen ingyenes szolgáltató például a Gmail, a Citromail, a Freemail, Hotmail, de szinte a végtelenségig lehetne sorolni őket.

A Gmail valószínűleg a legismertebb, ennek a szolgáltatásait több millióan veszik igénybe, és ennyi ember nem tévedhet. Vagy mégis? Épp a népszerűsége miatt egyre korlátozottabb annak a lehetősége, hogy a @gmail.com előtt rész, ami elvileg szabadon választható, valóban szabad legyen. Ha valakit Kovács Istvánnak hívnak, és a saját nevét szeretné használni, ma már biztos, hogy nem tudja létrehozni a [email protected] címet, mert az már régen foglalt.

Ha azonban a fizetős lehetőséget választjuk, már sokkal tágabbak a választási lehetőségeink, hiszen az adott e-mail tárhely szolgáltatásait nem veszik annyian igénybe. A saját e-mail cím nem függ senkitől, nem szólnak bele a használatába, és nem is korlátozzák.

Kiemelten fontos ez céges felhasználóknál vagy munkahelyi célra bérelt e-mail tárhely esetében. Magyarországon is volt már arra példa, hogy egy népszerű ingyenes szolgáltató egyik napról a másikra megszűnt, és a felhasználók hosszú évek óta őrizgetett e-mailjei eltűntek.

Egy fizetős e-mail tárhely pont ezt a veszélyt küszöböli ki, ha megfelelő intézkedéseket teszünk a biztonsági mentések beállítására, akkor nem kell attól tartani, hogy fontos leveleink elvesznek.