permetező a kertben
Műszaki

Hogyan működik a permetező?

Nagyapáink kertjében sohasem állt meg az élet, kora tavasztól az első hó megérkeztéig mindig volt tennivaló. Ezek közül az egyik leginkább érdekfeszítő tevékenység a permetezés volt, hiszen gyerekként nehéz volt elképzelni, hogyan tud egy hátra szerelhető kis tartályba annyi permetszer elférni. Pedig már akkor sem volt csoda a működésében, és tulajdonképpen, a mai napig többé-kevésbé ugyanúgy működik ez az eszköz.

Milyen permetező berendezések léteznek?

Mivel ma már nagyon sokféle permetező gép létezik, ezért érdemes áttekinteni, milyen választékból választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.

Ha voltunk mostanában barkácsboltban, akkor feltűnhetett, mennyire megszaporodott a kézi permetezők kínálata. Ezek azok a kicsi, pár decis tartályok, melyek nagyon hasonlítanak az ablaktisztító szer flakonjára, maximum kissé gömbölyűbb a palackjuk.

Nagyapáink kertjéből emlékszünk a háti permetezőre, mely létezik félháti változatban is, és ma is ugyanolyan hasznos eszköz, mint 30-50 éve. A permetszert a permetező tartályába kellett önteni a vízzel együtt, majd rázárni a kupakot. Az oldalt található kar segítségével lehetett nyomást pumpálni a tartályba, a permetezőfej kinyitásakor pedig már lehetett is szórni a permetszert.

Ennél egy fokkal könnyebben kezelhetők, de nehezebb gépek az akkumulátoros permetezők, amelyek egyenletesen terítik a szert az általunk szórt irányba. Még jobb megoldás lehet a benzinmotoros permetező, főleg, ha nagy területeket kell leszórni rövid idő alatt.

Ezek a gépek benzinnel működnek, és általában sokkal vastagabb a csövük, mint a hátra szerelhető változatoknál. Elég megrántani a berántókart, a benzinmotor pedig akkora nyomást készít, hogy könnyen el tudunk permetezni akár több méter távolságra is.

A permetezéskor természetesen ügyelnünk kell a megfelelő felhasználásra. A véletlenül kiégetett füvet egy kis fűmag segítségével pótolhatjuk, de sajnos nem ez a helyzet azokkal a hasznos bogarakkal, melyek a méreg miatt elpusztulnak. Közéjük tartoznak a méhek is, melyek nélkül nem lenne beporozás és gyümölcstermesztés, ezért mindig csak az előírásoknak megfelelő időszakokban és mennyiségben permetezzünk.

A képeket a Profigazda.hu webshopban találtuk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük