A cipők olyan kiegészítőnek számítanak, melyekkel naponta találkozunk, mégsem igazán gondolkozunk el azon, honnan származnak és milyen gazdag múlttal rendelkeznek. A női lábbelik története különösen érdekes, a készítőknek ugyanis minden korban a divat és a funkcionalitás kettősségével kellett megküzdeniük. Egy tökéletesen megalkotott női cipő a mai napig nem csupán a kényelmet szolgálja, de az önkifejezés egyik fontos eszköze is a hölgyek kezében.

A cipő, mint státuszszimbólum

Az ókorban a cipő már több volt, mint egyszerű, de praktikus használati tárgy. Az egyiptomi fáraók aranyozott cipőkben jártak, ami a gazdagságukat és hatalmukat volt hivatott reprezentálni.  Az ókori Rómában a szenátorok szintén különleges cipőket viseltek, ezek különböztették meg őket a polgároktól.

A középkorban a női cipők formája és stílusa nagymértékben változott, de továbbra is a társadalmi rangot tükrözte. A gazdag és előkelő hölgyek bonyolult, kézzel készült lábbelikben pompáztak, míg a közrendű emberek egyszerű, durva cipőket viseltek. Bár bizonyos lábbelik napjainkban is státuszszimbólummal bírnak, senkinek sem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy elegáns és jó minőségű cipőket vásároljon. Ráadásul a 21. századra a kínálat is jelentősen megnövekedett, rengeteg különböző stílusú és formavilágú cipők közül válogathatunk. Az eltérő színek és minták még inkább hozzájárulnak a bőség zavarához. Nincs olyan esemény, amelyre ne lehetne valamilyen alkalomhoz illő lábbelit találni.  

A magassarkú cipők első megjelenése

A magassarkú cipők hosszú idő óta kedvelt kiegészítői a hölgyek gardróbjainak. A történetük egyes források szerint a 15. századra vezethető vissza, de igazán népszerűvé Európában csak a 16. században váltak. A magas sarok eredetileg technikai célt szolgált: a lovagló férfiak számára segítették a láb stabilizálását, amikor nyeregben ültek. Aztán a 17. században a magassarkú cipőket a gazdag nők is felfedezték maguknak, divatból kezdték el hordani őket, a készítők pedig kaptak a nagy lehetőségen. 

Ezek a cipők gyorsan a nőiesség és elegancia szimbólumává váltak. Az optikai előnyeik, mint a lábak meghosszabbítása és az alak kiemelése, csak még inkább növelték a népszerűségüket. Ez az egész azonban nem csak a divatról szólt; a magassarkú cipők viselése valódi önbizalmat is adott a hölgyeknek.

A 20. századra a cipők divattervezése új szintre lépett, és mostanság már rengeteg stílus közül válogathatunk. Ráadásul a modern tervezők a kényelmet és a divatot egyaránt figyelembe veszik, így ezek a lábbelik nem csak szépek, hanem komfortosak is. A választék annyira kiszélesedett, hogy minden nő könnyedén megtalálhatja a személyiségéhez és a stílusához legközelebb álló darabokat.

A női cipők tehát az évszázadok során a női divat és az önazonosság fontos eszközeivé váltak. Legyen szó esküvőről, családi összejövetelről, hétköznapi eseményekről vagy más kiemelkedő alkalmakról, már mindenre van egy tökéletes lábbeli, amelyben igazán jól érezhetjük magunkat.