A nyári mozgás a legtöbb embernek nem okoz gondot, szinte mindenki szívesen tölti kint a szabadidejét a kertben vagy a természetben. Télen azonban kicsit változik a helyzet, a szervezetünk ellustul, ha hagyjuk. Nézzük, milyen előnyei vannak, ha télen is erőt veszünk magunkon, és kimegyünk a szabadba.

A téli testmozgás előnyei

A hidegben szervezetünk több energiát éget el, tüdőnk kapacitását jobban kihasználjuk, így erősítjük immunrendszerünket. A heti rendszeres, de csak közepes intenzitású mozgás a legjobb választás. Egy-egy nagyobb séta kifejezetten jót tesz a felső légúti megbetegedések megelőzésében.

Nagyon sok embert érint a napfényhiányos időszakban a depresszió. Rövidebbek a nappalok, ráadásul a környezetünk is elszürkül, megszűnik a tavaszi-nyári-őszi színessége. Ráadásul a szervezetünk nem jut elegendő D vitaminhoz, mert kevés a napfény. Ezt ugyan könnyedén lehet pótolni kapszula, csepp vagy éppen bogyó formájú vitaminnal, de ha tehetjük, érdemes a természetes módot előnyben részesíteni, vagyis minél több időt tölteni a szabadban. Rájöhetünk, hogy a természet ilyenkor is csodálatos. Különösen akkor, ha süt a nap. A mozgás a szabad levegőn beindítja az endorfin termelését, amely a boldogságért felelős hormon, ráadásul oldja a stresszt.

A megfelelő mennyiség

Bár bizonyítottan jótékony hatású a szabadban végzett testmozgás, ezt sem lehet túlzásba vinni. A szervezetünket fokozatosan kell hozzászoktatni a hideghez, vagyis a folyamat már az őszi hónapokban elkezdődik. Napi fél óra séta bőségesen elegendő, de ha van időnk hétvégente érdemes egy-egy hosszabb távot is beiktatni. A túlzásba vitt, megerőltető, hosszú ideig tartó sportok, mint például a maratoni futás azonban éppen az ellenkező hatást váltják ki. Napokra gyengítik az immunrendszert, így az jobban ki lesz téve a kórokozóknak.

Mint mindenben, a téli testmozgásban is a fokozatosság és a mértékletesség a két kulcstényező. Egy erdei séta vagy egy közös korcsolyázás biztosan jót tesz a testünknek és a lelkünknek is. Ráadásul úgy égethetünk kalóriát, hogy még jól is érezzük magunkat.