Egy épület renoválása egy igazán nehéz és összetett feladat, akár egy olyan ingatlan felújítását tervezed, amelyet később nyereséggel adsz majd el, vagy a lakásodat szeretnéd álmaid otthonává alakítani. A folyamat egyszerűbbé tétele érdekében az alábbi cikkünkben hoztunk néhány tanácsot, amelyet ilyenkor nem árt figyelembe venni. 

Tűzd ki a céljaidat!

Elsőként fontos átgondolnod, hogy mit szeretnél elérni a felújítással, és miért. Ha például azért újítasz fel, hogy elkerüld a költözést, a most végzett munkálatoknak néhány év múlva is ki kell szolgálnia az igényeidet.

Abban az esetben pedig, ha a renoválandó épület egy régebbi ingatlan, ne feledd, hogy ezek gyakran jelentős szerkezeti problémákat rejthetnek. Emiatt a költségkereted jó részét érdemes épületfelmérés elvégzésére fordítani az esetlegesen felmerülő meglepetések felkutatása céljából. Pontosabban szólva lézeres szkennelésre, amely egy viszonylag gyors és precíz módszer az ingatlanadatok 3D pontfelhő formában történő rögzítésére.

Akár a mechanikai és elektromos szolgáltatások helyének meghatározásáról, a meglévő rajzok a helyszíni adatokkal történő összehasonlításáról, vagy egy a bontási munkálatok megkezdése előtt végrehajtott épületfelmérésről van szó, a lézeres felmérés még a legösszetettebb szerkezetek pontos geometriai részleteit is gyorsan és pontosan rögzíti.

Papírozás és árajánlat kérés

Nagyon sokszor előfordul, hogy egy ingatlanbővítéséhez és néhány esetben még a felújításához is kérelem beadása szükséges. Ezek azonban legtöbbször gyors jóváhagyást szoktak kapni. Ezért jobb, ha az előírások kikerülése helyett inkább helyi önkormányzatoknál tájékozódsz a kötelességeidről.

Miután megszerezted a papírokat, ideje árajánlatot kérni. Fontos, hogy ebben az esetben légy reális azzal kapcsolatban, mennyit engedhetsz meg magadnak. Kérj árajánlatot írásban legalább három kivitelezőtől, és legyen világos számodra, hogy ezek mit tartalmaznak és mit nem. Az anyagköltség a 45%-át, a munkadíj a 30%-át, az adók és az illetékek pedig várhatóan 25%-át teszik majd ki.

Ha már nekikezdtél renoválásnak, akkor miért állnál meg a belső tereknél? Érdemes megfontolnod a házhoz köthető külső felújításokat is, például egy veranda építését. De gondolkodhatsz akár a háztól teljesen különálló részekben is, mint amilyen egy garázs vagy egy úszómedence.