Valószínűleg sokan találkoztak már a boltok polcain a címben szereplő két élelmiszerrel. Küllemükben két hasonló alapanyagról van szó, ráadásul mindkettő ugyanúgy búzából készül, de a két élelmiszer valójában nagyon különbözik egymástól.

A kuszkusz és a bulgur különbségei

A kuszkusz legtöbbször durumbúzadarából, hagyományosan kézzel készített berber eredetű étel, amely mára az egész világon népszerűvé vált. A nagy keresletre való tekintettel manapság már géppel készítik, az alapanyaga pedig lehet a búzán kívül zab, árpa vagy kukorica is. Legtöbb esetben elő is gőzölik és megszárítják, így elég forró vízzel leönteni, pár percig állni hagyni, és máris fogyasztható.

A bulgur minden értékes búzaösszetevőt tartalmaz, hiszen a hántolt búzaszemeket áztatják, hogy a csíra aktivizálódjon, előfőzik majd szárítják. A kicsapódó keményítőtől megtisztítják, és igény szerinti méretűre törik. Bizonyos fajtáit elegendő csak leforrázni, de van, amelyiket főzni kell, hogy fogyasztható legyen. Tápértéke kiváló, alacsony glikémiás indexű, így az egészséges értend vagy a fogyókúra része lehet.

A kuszkusz és a bulgur hasonlóságai

Mindkettőt számtalan módon felhasználhatjuk, nemcsak sós ételekhez. A kuszkusz állaga miatt ideális köret szaftos húsok, zöldségételek mellé, de akár halak mellet is megállja a helyét. Ha könnyebb ételekben gondolkodunk, nyers zöldségeket: paprikát, paradicsomot, uborkát és fűszereket hozzáadva hűtsük jól be, mert nyáron kiváló saláta. Egyedi ízvilágú desszerteket is készíthetünk belőle. Tejjel összekeverve és felfőzve a tejbedarához hasonló ételt kapunk, amelyet gyümölcsökkel, lekvárral vagy a klasszikus kakaó-cukor kombinációval ízesíthetünk tovább. De vízzel elkészítve és aszalt gyümölcsökkel összekeverve is finom.

A bulgur felhasználási területe is igen változatos, nagyon hasonlít a kuszkuszhoz vagy a rizshez. Mivel a keményítő egy részét elveszti az előkészítés során, a szemek nem ragadnak össze. Húsok, zöldséges ételek köreteként tökéletes, a rizs ideális helyettesítője akár rakott ételekben is. Salátaalapnak is megfelelő, de ilyenkor nyers zöldségekkel, fűszerekkel keverjük össze. Ha valami édesre vágyunk, a kuszkuszhoz hasonlóan készítsük el. Mivel elkészítve állaga a pergősebb rizshez hasonlít, egészségesebb helyettesítő lehet akár rizskochban is.

Ha valóban változatosabbá szeretnénk tenni a magunk vagy családunk étkezését, ráadásul az egészségünkre is odafigyelünk, mindkét alapanyag hasznos választás lehet.