Magyarországon legtöbbször termelői piacokon találkozhatunk kecsketejjel, de egyes nagyobb élelmiszerbolt polcain is fellelhető a dobozos változata. Fogyasztása nem olyan elterjedt, mint a tehéntejé, és sokan ódzkodnak tőle a jellegzetes szaga miatt, pedig sok tekintetben értékesebb a tehéntejnél.

Előnyei

A kecsketej zsírtartalma körülbelül 4 g 100 grammonként. Bár ez viszonylag magas értéknek tűnik, a zsírcseppek kisebbek, így könnyebben emészthetőek a hasonló zsírtartalmú tehéntejben találhatóknál. Legmeghatározóbb fehérjéje a kazein, amely fontos táplálékforrás. Szénhidráttartalma 4,4 g/100 g, ennek nagy része laktóz, ezért sajnos a laktózérzékenyeknek nem megoldás, ha tehéntej helyett kecsketejet isznak. Proteintartalma jelentős, és alapvető aminosavakat tartalmaz.

Vitamintartalma főleg a kecskék táplálásától függ, de fajtánként, területenként és országonként is mutat eltéréseket. B1 vitamin tartalma segít megőrizni az egészségünket, hozzájárul az anyagcserénk működéséhez. Szemünk épségének megőrzésében A vitamintartalma segít. Riboflavin tartalma támogatja a bőr, köröm és haj növekedését, és javítja az anyagcserét.

Mint minden tejféle, segít a csontok épen tartásában, mert magas a kalcium- és fehérjetartalma. Emellett ásványi anyagként magnéziumot, foszfort, szelént is találunk benne.

Felhasználása

Nyersen fogyasztva is finom, de sajtként elkészítve az ínyencek eledele lehet. Friss kecskesajtot akár a nagyobb élelmiszerláncok hűtőpolcain is találhatunk, de ennek íze kevésbé markáns. Akik szeretik a karakteres, jellegzetes, semmivel össze nem keverhető ízeket, azok inkább az érett változatot részesítik előnyben. Az érlelési időtől függően létezik lágy, félkemény vagy kemény változata. Még camambert jellegű sajtot is készítenek belőle. Főként a lágy változatoknak vannak ízesített variánsai, nemcsak natúr. Fűszerezésként köménymagot, chilit, kaprot, fokhagymát, snidlinget vagy egyéb zöldfűszereket adnak hozzá, vagy vonják be velük a sajtokat.

Állítólag ha valaki egyszer ráérzett az ízére, többé nem fog lemondani róla. Szerencsére ha így tesz, akkor egy igazán ízletes és egészséges táplálékot tesz a mindennapjai részévé.