A porszívó az egyik leggyakrabban használt háztartási kisgépnek számít, nem ritka, hogy minden nap használjuk. Sőt, ahol kisgyerek vagy kisállat is van a háznál, ott akár naponta többször is elő kell venni.

Egy minőségi porszívó azonban csak akkor működik jól, ha megfelelően karba is tartjuk. Erről minden esetben részletesen rendelkezik a használati útmutató, így az ebben olvasható infókat érdemes betartani.

Ha nem így teszünk, akkor a drága porszívó sokkal kevesebb ideig fog megfelelően működni, ráadásul, az egészségünket is veszélyeztetjük.

Mit kell cserélni rendszeresen egy porszívóban?

A porszívó egyik fő eleme a porzsák, melyből többféle típus is létezik. Az egyik legtöbbször használt és legolcsóbb változat a papír porzsák, amit lehet egyesével kapni, de szettben is. A Karcher WD 3 porzsák modellek például nem egyesével vannak csomagolva, hanem több papír porzsákot lehet egyszerre megvenni, így sokat lehet spórolni a futár költségén, és gazdaságosabb is az egy termékre lebontott ár.

Másik fontos elem a szűrő, ami egyrészt felelős azért, hogy a porzsák irányából a motor felé tartó szennyeződéseket megfogja, másrészt pedig a lakás terébe visszafújt levegőt megtisztítsa az apró porszemektől és más anyagoktól. Ez a szűrő el szokott tömődni, amit egyes esetekben lehet tisztítani, máskor viszont a cseréje szükséges.

A szűrő is kapható önálló elemként, de például a Samsung szűrő készlet egy csomagban tartalmaz minden elemet, amit a porszívóban le kell cserélni. Ezért nem maradhat ki egyetlen részegység sem, a régi, eltömődött szűrőket pedig egyszerűen csak ki kell dobni.

A szűrő rendszeres karban tartása amúgy is egy nagyon fontos dolog, mert a kimeneti oldalon dolgozó elemek gondoskodnak arról, hogy a légtérben ne keringjen por, kórokozók és másféle szennyeződések. Ha eltömítődik egy ilyen szűrő, akkor egyfelől nem tudja kiszűrni ezeket a dolgokat, másfelől pedig önmaga is táptalaja lehet a kórokozók szaporodásának.

Mivel sem a porzsák, sem a szűrő nem jelent hatalmas kiadást, így mindenképpen érdemes betartani a gyártó ajánlását, és a megadott időközönként cserélni őket!