Ebben a cikkben megtudhatjuk, kik is voltak valóban az Újvilág felfedezői, és honnan érkezett Pocahontas a hollywoodi filmekbe.

Az Újvilág valódi felfedezői

Sokan úgy hiszik még a mai napig is, hogy 1492-ben léptek először európaiak Amerika gazdag földjére. Ez több szempontból sem állja meg a helyét.

Bár ez csupán kötözködésnek tűnhet, de Kolombusz és a Santa Maria legénysége az első út alkalmával nem érte el a kontinenst, ugyanis Guanahani szigetén kötöttek ki, amelyik az Amerika előterében levő San-Salvador szigetcsoport tagja volt. Az ismert történet szerint nem is tudták, hogy új földrészt fedeztek fel, mert mindvégig azt hitték. hogy Indiába jutottak el. Az őslakosokat ezért is nevezték el indiánoknak.

A Santa Maria hajó reprodukciója

A Santa Maria rekonstruált változata

A kontinens a nevét, az első igazi feltérképezője, Amerigo Vespucci után nevezték el Amerikának. Az utóbbi években viszont egy egészen más koncepció bontakozott ki a régészek munkája nyomán.

http://ti.tradetracker.net/?c=8573&m=1087632&a=276591&r=&t=custom

A viking sagák már régóta mesélnek egy bizonyos Leif Erikssonról, Vörös Erik (Eiríkr Þorvaldsson) fiáról, aki ezer évvel ezelőtt Grönlandról elindulva sikeresen áthajózta a nagy óceánt és felfedezett egy korábban teljesen ismeretlen földet, amit Vinlandnak nevezett el.

Természetesen megindultak a régészeti kutatások és a szakértők úgy vélték, hogy ez a bizonyos vidék nem lehet más, mint a mai Új-Fundland. Itt azonban sokáig semmiféle viking jelenlét nyomait nem találták, sőt az előkerült leletekről is kiderült, hogy csak hamisították őket.

A Vikingek kalandozásainak térképe

Ezt követően 1961-ben alapos ásatásokat végeztek Új-Fundland partvidékén, mert olyan füves buckákat fedeztek fel, amelyek természetes körülmények között nem igen alakulhattak ki. Kiderült, hogy ezek a halmok nyolc, igen régi és hagyományos viking épületet rejtettek magukban.

Számos szobát és műhelyt tártak fel különböző használati tárgyakkal együtt. Ezek segítették a régészeket a kormeghatározásban. Így tudtuk meg, hogy a település valamikor 1000 és 1020 között épült és huzamosabb ideig laktak itt vikingek. Ez azt is jelenti, hogy Kolombusz Kristóf utazása előtt mintegy 500 évvel már Leif Eriksson és bandája járt az Óceán túloldalán és rövid időt töltöttek Amerikában.

Egy kis ráadás érdekesség:

2000-ben megépítettek egy korhű viking hajót, amelyik ugyanazt az utat tette meg, mint a nagy elődje egy évezreddel ezelőtt. A kapitány Leif Eriksson egyenes ági leszármazottja volt.

Pocahontas népe

Disney révén sokan ismerhetik Pocahontas, a fiatal indián lány és John Smith angol kapitány romantikus, szerelmi történetét. Természetesen, mint a legendák egy részének, ennek is van valóság alapja, de ez már messze áll a mai meséktől.

Pocahontas és John Smith

Pocahontas saját testével védi Smith-t a kivégzéstől

1607-ben jött létre az első angol kolónia Észak-Amerikában, a virginiai Jamestown vidékén. A telepesek vezetője egy bizonyos John Smith kapitány volt. Az indián lányhoz fűződő viszonyáról szinte semmit sem tudunk. A kapitány feljegyzései ellentmondásosak és zavarosak.

A régészek megpróbálták feltárni a korai települést, hogy valami képet alkothassanak az európaiak és bennszülöttek között kialakult viszonyról. Kezdetben úgy vélték, hogy a munka teljesen reménytelen, mert az erődöt a James folyó elöntötte, majd később derült csak ki, hogy csupán egy kis része veszett oda.

Kiderült az is, hogy Pocahontas az ún. Powhatan törzs tagja volt. A két nép között lehetett viszálykodás is, mert ezért épülhetett az erőd, de az is lehet, hogy csak a bizalmatlanság miatt készült. A régészeti leletek mindennek ellenére azt bizonyítják, hogy a törzs és az angolok között virágzó kereskedelem alakult ki.

Az is lehet, hogy ez a szép szerelmi történet csupán csak a békés együttélésnek állított örök emléket.