
Útjára indul a küldetés, hogy élelmiszert termesszenek az űrlaboratóriumokban
A legfrissebb űrkutatási kísérletek során a Európai Űrügynökség (ESA) célja, hogy megvizsgálja a laboratóriumban termesztett ételek életképességét a súlytalanság és a megnövekedett sugárzás körülményei között, akár az űrállomáson, akár más bolygókon. A projekt keretében létrehozott kísérlet célja, hogy új módszereket találjon az űrhajósok táplálkozási költségeinek csökkentésére, amelyek naponta akár 20,000 fontot is kitehetnek. A kutatócsoport szerint ez az első lépés egy olyan kis méretű élelmiszer-termelő üzem fejlesztéséhez, amely két éven belül az International Space Station (ISS) fedélzetén működhet.
Dr. Aqeel Shamsul, a Bedfordban működő Frontier Space vezérigazgatója úgy véli, hogy a laboratóriumban termesztett ételek elengedhetetlenek lesznek, ha a NASA célja, hogy az emberiség több bolygón is éljen, megvalósul. „Álmaink között szerepel, hogy gyárakat hozzunk létre az űrben és a Holdon” – mondta a BBC Newsnak. „Ha lehetőséget akarunk biztosítani az emberek űrbeli életére és munkájára, gyártási létesítményeket kell építenünk a Földön kívül.” A laboratóriumban termesztett ételek közé tartozik a különböző élelmiszer-összetevők, mint például fehérjék, zsírok és szénhidrátok termelése, amelyeket tesztcsövekben és tartályokban állítanak elő, majd feldolgoznak, hogy az ízük és megjelenésük hasonlítson a hagyományos ételekhez.
Az Egyesült Államokban és Szingapúrban már kapható laboratóriumban termesztett csirke, míg a laboratóriumban termesztett steak az Egyesült Királyságban és Izraelben várja az engedélyt. A földön a hagyományos mezőgazdasági élelmiszer-termelési módszerekkel szemben a laboratóriumban termesztett ételek környezeti előnyöket is kínálnak, mint például a kisebb földhasználat és a csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás. Az űrben azonban a fő motiváció a költségek csökkentése. A kutatók azzal a céllal végeznek kísérleteket, hogy a táplálék szállítása az ISS-re rendkívül költséges, így a laboratóriumban termesztett ételek előállítása sokkal gazdaságosabb alternatíva lehet.
Az űrben való élelmiszernövesztés nemcsak a költségeket csökkentheti, hanem lehetőséget biztosíthat arra, hogy a jövőben akár 3D nyomtatók segítségével is elkészíthessük az ételeinket. Dr. Shamsul szerint a fejlődés első lépése a fehérjével dúsított püré elkészítése, amelyet bonyolultabb ételek követhetnek. „Elképzelhető, hogy a laboratóriumban termesztett összetevőket egy 3D nyomtatóba helyezzük, és bármilyen ételt előállítunk az űrállomáson, például egy steaket!” – mondja.
Az elképzelés hasonlít a Star Trek sorozat replikátor gépeire, amelyek képesek ételeket és italokat előállítani tiszta energiából. Az ESA kísérlete egy bioreaktort használ, amely a londoni Imperial College Bezos Központjában található. Ez a bioreaktor egy olyan folyamatot alkalmaz, amelyet precíziós fermentációnak neveznek, és amely hasonló a sörfőzéshez, de itt genetikai módosításokat is alkalmaznak. Az egyes élelmiszer-összetevőket, mint például fehérjék, zsírok és rostok, a bioreaktorban állítják elő.
A legfrissebb kísérlet keretében egy kisebb bioreaktort küldtek az űrbe, a SpaceX Falcon 9 rakétájával. Ha a kísérlet sikeres, a bioreaktorból származó anyagokat a Földre hozzák, ahol további elemzésnek vetik alá. A cél, hogy a begyűjtött adatok segítségével egy nagyobb és fejlettebb bioreaktort készítsenek, amelyet a jövő évben ismét az űrbe küldenek. Azonban a laboratóriumban termesztett ételek megjelenése nem mindig vonzó; a bioreaktorban előállított anyag, amelyet porrá szárítanak, nem éppen étvágygerjesztő.
Az Imperial College séfje, Jakub Radzikowski feladata, hogy az ízeket és a látványt vonzóvá tegye. Jelenleg természetes alapanyagokból, mint például gombákból származó keményítőket és fehérjéket használ, hogy ételeket készítsen. Jakub célja, hogy olyan ételeket alkosson, amelyek ismerősek az űrhajósok számára, különböző kultúrák ízvilágát képviselve. „Bármilyen konyhát, például francia, kínai vagy indiai ételt reprodukálhatunk az űrben” – mondja. A kísérleti ételek között szerepel egy új, fűszeres gombóc és mártogatós, amelyet Dr. Helen Sharman, az Egyesült Királyság első űrhajósa kóstolt meg. Az űrhajós véleménye szerint a laboratóriumban termesztett ételek nemcsak finomabbak, hanem hozzájárulhatnak az űrhajósok egészségének megőrzéséhez is.
A laboratóriumban termesztett ételek lehetőségei tehát nemcsak a költségek csökkentésére, hanem az űrhajósok életminőségének javítására is kiterjednek, így a jövőben talán valósággá válik az űrbeli étkezés, amely nem csupán tápláló, de ízletes is.

