Mindennapok,  Műszaki

Diákmunka 16 éves kortól – nyáron ez sem lehet probléma

A nyári vakáció a diákság számára egyet jelent a több hónapos pihenéssel, amikor elfelejthetik a tanulással töltött hétköznapokat és feltöltődhetnek a tanév előtt. Azok számára azonban, akik inkább a munka világa felé kacsintgatnak, a szünidő jó néhány álláslehetőséget tartogat.

Diákélet nyáron

Ahogy a dolgozó emberek számára az éves nyári szabadság, úgy a diákság számára a nyári vakáció jelenti leginkább az önfeledt kikapcsolódás időszakát. Ez ugyanis a leghosszabb egybefüggő tanszünet, mely lényegében le is zárja az előző tanévet és egyben előkészíti az újabbat. Szeptemberig azonban még sok idő van, így a többség ilyenkor egyáltalán nem szeretne az iskolával foglalkozni. Kérdés persze, hogy a más jellegű munkák mennyire keltik fel a fiatalok figyelmét.

A nyári időszakban ugyanis rengeteg olyan diákmunka bukkan fel az álláspiacon, melyek év közben egyébként nem elérhetők. Ennek fő okozója természetesen a turisztikai szezon, hiszen az ilyenkor fellendülő forgalom miatt több vendéglátóhely, szálláshely és a turizmushoz kötődő egyéb szolgáltató munkaerő igénye is megnő. A plusz helyeket pedig sok helyen előszeretettel töltik fel diákokkal, hiszen a feltételek és járulékok szempontjából ez a munkáltatók számára is megéri.

A nyári diákmunka program ráadásul szervezett keretek között igyekszik még több, még inkább átlátható lehetőséget kínálni a diákok számára, akiknek így érdekképviseletük is megoldott és természetesen az elérhető munkahelyek minősége is garantáltabb. Ha tehát valaki a nyár egészét vagy akár csak egy részét is szeretné munkával tölteni, szerteágazó lehetőségek közül válogathat. Fontos tudni, hogy diákmunka 16 éves kortól is végezhető akár, de a feltételek némiképp különböznek.

Szabadabb nyári munkavégzés

Ahogy a teljes állásban dolgozó felnőttekre, úgy természetesen a diákmunkásokra is vonatkoznak jogszabályok, melyek a munkáltatóra és a munkavállalóra is kötelező érvényűnek tekinthetők. Ezek jellemzően alapvető előírások és szabályozások, amelyek segítenek tisztázni a munkavégzés feltételeit, illetve a felek jogait és kötelezettségeit. A diákmunka esetében azonban a legfontosabb tisztázandó kérdés talán a korhatárhoz kapcsolódik, hiszen ezzel is számolni kell.

A diákmunka alsó korhatára 15 év, ez esetben azonban az előírás szerint csak iskolai tanszünetben végezhető munka és ehhez a szülők beleegyezésére is szükség van. A diákmunka 16 éves kortól némiképp más feltételekhez kötött, de a helyzet hasonló. A szülői engedély itt is kötelező, ugyanakkor a tanszüneti korlátozás megszűnik, így akár a tanév során is végezhető munka, amennyiben a tanuló idejébe belefér és az nem megy a tanulmányai rovására.

A nyári szünidő tehát azért is tekinthető kiváló alkalomnak a diákmunkára, mert minden korosztály számára lehetőséget ad a munkába állásra. A diákmunka 16 éves kortól is népszerű ezekben a hónapokban, ám semmiképpen sem szabad elfelejteni a szülői engedély szükségességét. Ha ez megvan, a munkalehetőségek nyári palettájából bárki válogathat, hiszen a lehetőségek ekkor a legsokszínűbbek. Kiváló lehetőséget kínálnak például a nyaraló- és fürdőhelyek.

Állások vízközelben

A hazai turizmus egyik legjelentősebb szeletét a különböző fürdőhelyek, strandok szolgáltatják, különösen nyáron. A balatoni turizmust talán senkinek sem kell bemutatni, de ezen kívül hazánk strandjai is óriási népszerűségnek örvendenek. Ezek jó része ráadásul vidéken található, így például sok diákoknak szóló állás Kisvárda, Hajdúszoboszló, Sárvár vagy épp Szeged strandjaihoz kötődik. Egy-egy ilyen diákmunka 16 éves kortól is nyugodtan végezhető, hiszen a feladatkörök rendkívül sokfélék.

Ha már fürdőturizmus, természetes vizeink jelentőségét is érdemes kiemelni, hiszen a már említett Balaton környékén a nyáron óriási forgalom bonyolódik. Ehhez kapcsolódóan pedig rengeteg új, időszakos munkahely is létesül, mely kötődhet akár a konkrét vízparti turizmushoz, a vendéglátó helyekhez, szállásokhoz, de akár a tó mentén található üzletek, élelmiszerboltok és szolgáltatók is kereshetnek plusz munkaerőt a megnövekedett forgalom kiszolgálására. Az ilyen diákmunkák 16 éves kortól is jó lehetőséget és sokszor kiemelkedő kereseti forrást kínálnak.

Mivel lassan tényleg nyakig merülünk a nyárban, a diákok számára is ideje eldönteni, hogy szeretnék-e kipróbálni magukat a munka világában. A turisztikai főszezon hamarosan elindul, mikor további új munkahelyek nyílnak meg, így a paletta még színesebbé válik. Természetesen az is érthető, ha valaki nem töltene huzamosabb időt egy munkahelyen, de szerencsére a nyár folyamán sok alkalmi jelleggel végezhető állás is elérhető. Ez a megoldás pedig a pihenésnek is teret ad, de a munkaerőpiaci rutin megszerzését is segíti.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük