Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

XI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok sok gyógynövénybarát számára az egyik legfontosabb nyárindító esemény. Idén július 8-9-én – szombaton és vasárnap – várják a szervezők a gyógynövények szerelmeseit Szabó Gyuri bácsi falujába, a Bükk egyik eldugott, romlatlan szépségű településére, Bükkszentkeresztre.

A rendezvény megálmodója, a 89 éves Gyuri bácsi a népi gyógyítás egyik legtapasztaltabb mestere, aki kisgyermekként nagymamájától, Bori nénitől, a falusi gyógyító asszonytól tanulta a gyógyfüvek ismeretét. A sajókazinci nagymama nagy kincset hozott magával szülőfalujából: a gyógyító növények ismeretét, tiszteletét, a népi gyógyító tudást. Mint a környék ismert javasasszonya, ő kúrálta a hozzá forduló betegeket. Kisunokáját már gyerekkorában hívta az erdő, rengeteget kószált a természetben, és szívta magába a nagymamájától hallott gyógynövényes ismereteket.  

Gyuri bácsi az évtizedek alatt folyamatosan továbbfejlesztette, gyarapította ismereteit a gyógynövényekről, harmonikusan vegyítve javasasszony nagymamája ősi tudását saját tapasztalataival és a legfrissebb fitoterápiai kutatásokkal. Ebben hű segítőtársa lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta is, aki szintén elkötelezett a gyógynövényes ismeretterjesztés, egészségvédelem iránt. A bükki füvesember hite a növények gyógyító erejében sokak érdeklődését keltette fel a fitoterápia világa iránt, így a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok immár több ezer látogatót vonz. Bár Szabó Gyuri bácsi már majdnem 90 éves, éppen az ő nyitottsága, tanulni és a tanítani vágyása garantálja, hogy a Gyógynövénynapok egy mindig friss, naprakész témákkal jelentkező, több generációt megszólítani képes fesztivál.

2017-ben a „Természet, ahol otthon vagyunk” mottó köré épül a program.

Szabó Gyuri bácsi és lánya a fesztivál mindkét napján tart majd előadást és nyilvános tanácsadást is, melyen a közönség kérdéseit válaszolják meg. A rendezvény háziasszonya természetesen ismét Kertész Zsuzsa lesz. A fesztiválon meg lehet majd hallgatni Schäffer Erzsébet Príma Primissima díjas írót, Szendi Gábor táplálkozási szakértőt, dr. Halmy Lászlóné Esztert, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnökét, dr. Gillich István természetgyógyászt. Előadást tart majd dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító, Árvai Nóra pszichológus, Kump Edina környezetkutató és Nagy Réka (Ökoanyu) blogger is. Soltész Erzsébet dietetikust nem csak a színpadon hallhatják majd, de szombat délután a Diabess sátorban személyre szabott táplálkozási tanácsokért is fordulhatnak hozzá.

A fesztivál ideje alatt a látogatók szakképzett túravezetők kíséretében kirándulhatnak a Bükkben, és óránként indulnak séták Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjébe is. A kisgyermekes családokat szabadtéri népi játékok és kézműves foglalkozások várják. Akik szívesen beállnának egy-egy könnyebb mozgásórára, azok Zsámbókné Zana Mária Aviva- és jógaóráin vehetnek részt. A rendezvény résztvevői ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokra is bejelentkezhetnek, és az alternatív gyógyítás képviselőivel is találkozhatnak. A fesztivál ideje alatt hatalmas kirakodóvásár is várja a vendégeket: a falu főutcáján ilyenkor a pultok házi készítésű szörpöktől, lekvároktól, sajtoktól roskadoznak.

A XI. Gyógynövénynapokra a szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne kiszállni egy kicsit a mindennapok hajtásából, és szívesen eltöltene egy inspiráló, szívet-lelket melengető, hangulatos hétvégét Bükkszentkereszten.

XI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok

„Természet, ahol otthon vagyunk”

2017. július 8-9.


 www.gyorgytea.hu
www.facebook.com/szabogyuribacsi
 www.facebook.com/events

PROGRAM

NAGYSÁTOR

Július 8. szombat

10.00-10.15 Megnyitó
10.15-11.00 Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – Gyógyító természet
11.00-12.00 Soltész Erzsébet dietetikus – Hétköznapi praktikák egy cukorbeteg dietetikustól
12.15-13.15 Nagy Réka (Ökoanyu) blogger, író – Te tudod, mit kensz magadra? 10 érv a natúrkozmetikumok mellett
13.15-14.30 Ebédszünet
14.30-15.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – Könyvdedikálás
15.00-16.00 Szendi Gábor pszichológus, író – A nyugati táplálkozás és a civilizációs betegségek
16.00-17.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – A természet mindnyájunk otthona
17.00-18.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – Nyilvános tanácsadás

Július 9. vasárnap

10.00-11.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta A természet patikája

11.00-12.00 Dr. Gillich István természetgyógyász Természetes gyógyulás az apiterápia segítségével
12.15-13.15 Dr. Halmy Lászlóné Eszter, egészségügyi szakmenedzser, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke (T)együnk az elhízás ellen!
13.15-14.30 Ebédszünet

14.30-15.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – Könyvdedikálás
15.00-16.00 Schäffer Erzsébet, a Nők Lapja munkatársa, Príma Primissima díjas újságíró, író – Ómama öröksége – a kamillától az aludttejig
16.00-17.00 Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta – Természetes, hogy meggyógyulunk

KÖZÖSSÉGI HÁZ

Július 8. szombat

11.15-12.15 Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó – Stressz és stresszkezelés a XXI. században
12.30-13.30 Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító – Az anyatermészet életprogramja – A betegség nyomógombja a felmenőknél kerestetik
15.00-16.00 Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő – Természetes tisztítószerek

Július 9. vasárnap

11.15-12.15 Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó – Az allergia kezelésének lélektechnikái
12.30-13.30 Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító – Krónikus női betegségek napjainkban
15.00-16.00 Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő – Mutasd a szemetedet, és megmondom, ki vagy!

MOZGÁS HELYSZÍN A TORNATEREM FELETTI GALÉRIÁN

Július 8. szombat

11.15-12.15 Zsámbókné Zana Mária jóga- és Aviva oktató – Aviva
14.00-15.00 Zsámbókné Zana Mária jóga- és Aviva oktató – Jóga

Július 9. vasárnap

11.15-12.15 Zsámbókné Zana Mária jóga- és Aviva oktató – Aviva
15.00-16.00 Zsámbókné Zana Mária jóga- és Aviva oktató – Jóga

Hozzászólás a cikkhez