Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Velencei-tó

Fürdés, sült hal a strandbüfében, vízi sportok, kerékpározás, borkóstolás a tóra néző lankákon - nemcsak a Balaton, hanem az ország második legnagyobb tava is tudja mindezt, "kicsiben". Idén a Velencei-tóval bővítettük nyári útikalauzunkat.

Hazánk szívében fekszik az ország második legnagyobb természetes állóvize, a Velencei-tó. A térség kerékpárral, lóháton és gyalogszerrel is kényelmesen bejárható, a Velencei-hegység lankáin, a vízen és a szikes pusztán jelölt túrautakon együtt kirándulhat a család. Az új kerékpárúton megkerülhetjük a Velencei-tavat, az ajánlott túrákon megismerhetjük a környék nevezetességeit. Az elfáradt túrázók sétahajózásokon vehetnek részt, és a bicikliket a hajón is szállíthatják. Elindulhatunk a nádasok közé is vízi túrára hajóval, kenuval. A szárazföldön a Madárdal tanösvényt ajánljuk a felfedezőknek. A strandok felüdülést jelentenek a nyári hőségben, az extrém sportok hívei akár wakeboardozhatnak is. Felfrissülést nyújtanak az agárdi, velencei fürdők és wellness-szállodák, ahol programok és játszóházak várják a gyermekes családokat is.

A tökéletes feltöltődéshez hozzátartoznak a gasztronómiai élmények is. A strandbüféktől a pizzériákon át a hangulatos éttermekig mindenféle vendéglátóhely megtalálható a tó körül. A gárdonyi gíroszos vagy a hamburgerkölteményeiről híres Tekergő Étterem kitűnő hely néhány gyors falathoz. Egy finom halászléhez a pákozdi csárdában jól illenek a tó környéki borok, a fogasfiléhez pedig az agárdi pálinka. Az Agárdi Pálinkafőzde meglátogatása önmagában is kuriózum, de a teljes élményhez megkóstolni is érdemes az itt készült díjnyertes italokat is. Egy kellemes strandolás vagy séta után még kedvesebbé teszik a velenceitavi emlékeket a velencei Korzón elfogyasztott finomságok.

A tó körül, főképp az északi oldalon húzódó Velencei-hegység lankáin fekvő bortermőhelyek révén kitűnő helyi borokkal vagy fröccsel olthatjuk a szomjunkat. Számos családi pince várja a látogatót helyi kóstolásra (Csóbor, L. Simon, Lics, Dancsó stb.). Betérhetünk a pázmándi Boráriumba, ahol nemcsak a borok, de a hangulat, a panoráma és a sparhelten készülő ételek is elvarázsolják a vendéget. A sószobában és a sójátszószobában pedig kikapcsolódhat a család.

Ne feledkezzünk meg a helyi lekvárokról, szörpökről és mézekről sem! Érdemes minél többet megkóstolni, járjunk Pázmándon vagy Agárdon. Sohasem unatkozhat, aki a Velenceitónál tölti a szabadságát: változatos programok, fesztiválok sokasága közül válogathatunk. Egyedi élmény a Gárdonyi-emlékház mellett a rönkvár vagy Pákozdon a Katonai Emlékpark meglátogatása is. A Velencei-tó nemcsak nyáron, hanem egész évben aktív kikapcsolódást nyújt!

S.N.

A Magyar Konyha július-augusztusi száma Balaton 2016. gasztronómiai útikalauzzal egész nyáron kapható az újságárusoknál!

Hozzászólás a cikkhez