Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Vacsora, koktélok, buli – egy helyen. Mitől más a BRKLYN?

Folyamatosan frissülő kínálat, főzőestek, teraszok – néhány terv a Kazinczy utcai BRKLYN-ból. Az étterem-bár-klub modellt eddig egyedüliként bevállaló hely konyháját 2017 ősze óta Krausz Gábor vezeti. Az étlapon a bisztrópub vonal az erősebb; vannak komoly főételek, de inkább a kisebb falatokat, snackeket keresik a vendégek.

Ez a hely eredetileg klubként működött, viszont az enteriőr és a dizájn olyan meghatározó és figyelemfelkeltő, hogy azonnal érezhető: sokkal több lehetőség van benne. Nekem rögtön megtetszett, lazának és vagánynak találtam, és szerettem volna valami újat létrehozni itt. Amikor tehát igent mondtam a tulajdonosok megkeresésére, nemcsak a BRKLYN-ra mondtam igent, hanem mindarra, ami kialakulhat”

– mutat körbe Krausz Gábor, az étterem kreatív séfje, akit a szélesebb közönség is ismerhet a Séfek séfe című gasztro-tehetségkutató műsorból.

Krausz múlt év októbere óta viszi a konyhát, érkezésével új fejezet nyílt a Kazinczy utcai klub történetében. Mert bár az elmúlt években is sajátos profilú helynek számított a budapesti vendéglátó- és szórakozóhelyek között, az elmúlt hónapokban még inkább ráerősített egyediségére. Arra, hogy étteremként, bárként és klubként egyaránt működik, és mint ilyen, egyedülálló a fővárosi palettán.

Az étterem-bár-klub délután négykor nyit, és hajnali négyig nyújt teljes körű szolgáltatást, így az éjszakai szórakozást választó vendégeknek nem kell külön vacsorahelyszínt keresniük, mielőtt a terepet átveszi az aktuális DJ, zenész vagy előadó, mint ahogy a koktélozni vágyók is helyben juthatnak prémium minőségű italkölteményekhez.

Ez a „hármasság” azonban túl azon, hogy a BRKLYN védjegye, a legnagyobb kihívást is jelenti, pontosabban az, hogy megtalálják az arany középutat, hogy egyik szolgáltatás se nőjön a másik kettő fölé.

Tudjuk jól, hogy időbe telik, amíg az emberek megszokják, hogy nálunk egyszerre többféle szolgáltatást kaphatnak, de a külföldi példák azt mutatják: ez a modell működőképes. Külföldön nagy divat, hogy a zenés bárok az est folyamán átalakulnak: először vacsora van, aztán tizenegykor kiviszik az asztalokat, és tánctérré alakul a hely. Itthon ez sajnos nem elterjedt, mert a vacsora és a buli még sokak fejében különválik. Nehéz úttörőnek lenni, de mi ezen a berögződésen szeretnénk változtatni, hiszen miért ne lehetne, hogy vacsora után itt marad valaki pár koktélra, vagy bulizni hajnalig, ha minden adott hozzá”

– mondja Krausz Gábor, hozzátéve: ebben sokat segít, ha minőségi gasztrokínálattal, illetve a hely profiljához illő fogásokkal várják a vendégeket.

A BRKLYN étlapján a bisztró-pub vonal az erősebb; persze vannak komoly főételek, de inkább a kisebb falatokat, snackeket keresik a vendégek.


Krausz sokévnyi angliai munka és tapasztalatszerzés után 2015-ben tért haza, hogy a ZONA konyháját irányítsa.  Onnan a Bestiába igazolt, amit a BRKLYN követett, amely egyszerre jelent számára kihívást és lemondást a korábbi éttermekhez képest – de az előbbi erősebb, hiszen rajta múlik, mit kínálnak a vendégeknek.

(Francia halleves /Bouillabaisse)

Itt tényleg szükség van fantáziára, ötletekre, kreativitásra és merészségre, amellett, hogy Krausz szeretne megfelelni a tulajdonosoknak és önmagának is. Az alapanyagok minőségéből például nem enged, a halat és a húsokat ugyanonnan szerzi be most is, ahonnan korábban. Tavaly ősszel, az újranyitáskor 12 tételes étlappal indultak, s ezt év végéig megtartották.

Az őszi nyitás előtt Berlinbe utaztam inspirálódni és megnézni, hogy a BRKLYN-hoz hasonló helyeken mit kínálnak, illetve a saját ízlésemből indultam ki, abból, hogy én mit szeretnék enni egy jó buli előtt”

– mondja a séf.

Januárban bővítették a kínálatot, most 16-17 fogás szerepel az étlapon, amelyet a jövőben Krausz Gábor kéthavonta szeretne frissíteni. Mostanra persze az is kiderült, hogy melyek a vendégek által legkedveltebb ételek, és van két-három olyan is, amelyek ismerősek lehetnek a séf korábbi éttermeinek étlapjairól, mint például a balzsamos-hagymás báránycsülök, vagy a skót tojás – noha menet közben mindegyik recept változott.

(Lassan sült báránycsülök balzsamos salottajus-vel)

A folyamatosan frissülő kínálaton kívül újdonság még, hogy havonta egyszer 40-50 fős főzőestet rendeznek: az egyik hónapban szakmabeli a meghívott, aki Krausz Gáborral közösen főz – a munkálatokat és a tálalást is kivetítőn követhetik a vendégek –, a másikban viszont egy olyan ismert személy, aki szeret főzni, és szívesen áll be a séf mellé egy estére a konyhába.

Az első ilyen örömfőzésen már túl vannak, a meghívott Tatai Róbert volt, a Séfek séfe győztese, és az érdeklődés minden várakozást felülmúlt. A főzőestek mellett gőzerővel készülnek a tavaszi–nyári szezonra, teraszokkal szeretnék nyitottabbá varázsolni a belső teret, és elképzelhető, hogy ebédmenüt is kínálnak majd.

Ahogy már említettem: kíváncsi vagyok, mit tudnunk kihozni a helyből – mondja Krausz. – Ami a saját pályámat illeti, úgy érzem, a helyemen vagyok, de szerintem nemcsak én, hanem a konyhafőnök, Eszenyi Dániel, aki a Tantiban volt séf, és a másik szakácsunk, Bertha Pál is, aki az Alabárdosból érkezett.”

Ők a garancia rá, hogy a BRKLYN olyan hely, amit ki kell próbálni, és ahová érdemes visszatérni.

V. Nagy Viktória

Hozzászólás a cikkhez