Menü Keresés

Ínyencboltok a fővárosban

Amikor valaki házias ízekre, parasztkolbászra vagy egyedi sajtokra vágyik, nem szükséges vidékre utaznia, elég átsétálnia a szomszéd kerületbe. Bár nálunk nem alakult ki a bécsihez hasonló Naschmarkt, ahol a távoli országok kincsei mellett a hazai termelők portékái is elérhetőek, némi utánajárással már szinte minden alapanyag beszerezhető.

Delikáteszeknek hívjuk azokat a kisebb és nagyobb boltokat, ahol olyasmit tudunk vásárolni, amit az élelmiszerláncok áruházaiban nem találunk. A delikátesz szó jelentése "csemege, nyalánkság". Találó! Bemegy az ember egy szál kolbászért vagy vekni kenyérért, és úgy jön ki, hogy útközben eszegeti a finomságokat. És mindenütt találunk valamit, ami sehol máshol nem kapható a városban.

Sok delikáteszt éppen azért nyitottak, hogy legyen egy biztos hely, ahol egy termelő vagy régió készítményei folyamatosan vevőkre találhatnak. Mások külföldről hozzák a különlegességeket.

A kisebb boltokban gyakran a tulajdonost találjuk a pult mögött, aki a legtöbb vevőjének már nemcsak a nevét, hanem az ízlését is jól ismeri. Ha kell, hosszasan mesél egy-egy termékről, vagy olyan kalandokról, mint amikor a vidéki remetelétet választó termelőt sikerült rávenniük az együttműködésre.

És aki igazi érdeklődést tanúsít, kóstolót kap a legjobb ételekből!

Delizia Gourmet & More

XII., Apor Vilmos ter 11-12.
(Hegyvidék Bevásárlóközpont)
Tel.: +36 (1) 951-0204
Nyitva tartás: H-P 9-20, Szo 9-19, V 10-14
www.deliziagourmet.hu

Zavarba ejtően gazdag kínálat jellemzi a Delizia boltját, és ez nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is igaz. A világ minden tájáról prémium márkás termékeket importálnak - ők maguk, ami azt jelenti, hogy az itt árusított készítményeket más, magyarországi üzletekben nem találjuk meg. Kínálatuk alapját a napi élelmiszerek képezik: pék- és húsáru, tejtermékek és más fogyasztási cikkek. Ezek döntő többsége bio minősítésű, a termékek jelentős része pedig laktóz- és/vagy gluténmentes. Igényesség jellemzi a hazai beszállítókkal szembeni elvárásaikat is. A belföldi termékek közül kízárólag náluk kapható például az Aranyszalag-díjas békéscsabai Baczó kolbász, de nem sok helyen árulják az őrségi Molnár János friss kecskesajtjait sem. Sajt és sonka kínálatuk verseng bármelyik bécsi delikátesz üzletével. Tésztáikat maguk készítik.


Stelázsi
XIII., Hollan Ernő utca 41.
Tel.: +36 (20) 938-1057
Nyitva tartas: H-P 10-19, Szo 10-14
www.stelazsibolt.hu

Küldetésük a hagyományos magyar ízvilág felkutatása és közvetítése. És ahogy a nagymama stelázsiján is büszkén mosolyogtak a különféle szörpök, lekvárok és befőttek, úgy itt is ezek adják a kínálat legjavát. A boltban csak magyar kistermelői termékek kaphatók, az előbbieken kívül sajt, füstölt hús, kolbász, olaj, méz, zöldségkrém, bor, pálinka és csokoládé. Specialitásaik a Budapesten csak itt kapható kolbászok Kecskemét mellől, füstölt húsok és szörpök Zalaból, kecskesajt Egerből és az Őrsegből, valamint a sokak által nagyon kedvelt székely sajt és egész zöld dióból készült befőtt, amely egy századfordulós recept alapján készül.

All In Delikat
III., Folyondár utca 22.
Tel.: +36 (1) 820-0255
Nyitva tartas: H-P 8-21, Szo 9-17
www.allindelikat.hu

Nemcsak bolt és étkezőhely, hanem tanácsadó is a sütni-főzni vágóo amatőrök számára. Itt ugyanis nem azzal kezdik, hogy eladják az árut, hanem azzal, hogy mit szeretni főzni a kedves vevő. Receptet is ajánlanak, utána pedig a válogatott hozzávalókat. Erősségük még a mezőberényi kolbász, a fehérpenészes békéscsabai szalámi, az albertirsai tanyasi májas, a rozmaringoskörtepálinkás, cseresznyefán füstölt libamáj, valamint a Czimmer felvágottak. Saját készítésű pástétomot is kínálnak. Mindez nemcsak megvásárolható, hanem helyben fogyasztható is, délidőben pedig egytálételekkel, levesekkel várják a betérőket.

A Nagymama Házi Boltja
I., Pauler utca 5.
Tel.: +36 (1) 202-7393
Nyitva tartás: K-P 8-19
www.nagymamaboltja.hu

Egy gyors forduló akar egy többórás bevásárlókörutat is kiválthat. Az apró, de óriási kínálattal rendelkező üzletben szinte minden megvásárolható, ami egy hagyományos piacon követelmény. A Nagymama Boltjába persze nem azért mennek a törzsvásárlók és az alkalmi betérők, hogy kapkodjanak. Ez az a hely, ahol tényleg érdemes elidőzni egy kicsit a húsáruk, pástétomok, sajtok, pékáruk, savanyúságok és zöldségek látványában gyönyörködve és részegítő illataikat szimatolva. A Nagymama Házi Boltja talán az első olyan üzlet Budapesten, amely már 2003-ban büszkén írta ki táblájára: hagyományos ízek, természetes alapanyagok. A mindig jelen levő és személyes varázsukkal mindenkit elbűvölő tulajdonosok nemcsak termelők és kereskedők, hanem életmód-tanácsadók, lélekgyógyászok és közösségépítő emberek is egyben.

Hozzászólás a cikkhez