Menü Keresés

TOP 10 terasz és kert

Bár egy étterem minőségét elsősorban a konyha színvonala határozza meg, sőt, mintha divat lenne kevésbé szerencsés környékeken, jellegtelen külsővel megáldott helyeken is felfedezni rejtett gyöngyszemeket, a legtöbben azért szívesebben vacsorázunk szép környezetben. Főleg a magyar fővárosban, ahol a budai kertvendéglő egykor fogalomnak számított.

Ez mára jelentősen átalakult, listánkban a klasszikus kerteken túl sok pesti étterem szerepel, ahol a szabad ég alatt étkezhetünk. Ott van a Mazel Tov, amely üveggel fedett, tipikus belvárosi belső udvar, vagy éppen a Vintage Garden gyönyörű télikerttel. De természetesen a klasszikus kertvendéglők sem maradtak ki, mint amilyen a Jardinette vagy a Pierrot, ahol a zöld gyepen állnak a fehér terítős asztalok, és a Locavore, amelynek panorámaterasza a Tabán fái között van.

A tízes listában olyan vendéglátóhelyeket gyűjtöttünk össze, amelyeknek egyedi, jellegzetes és karakteres, figyelemre méltó kültéri része van, és (legalább néhány) fantáziadús, különleges vagy éppen jó értelemben hagyományos, tehát érdekes étele. Nem szerepelnek azonban a listában a kizárólag nyáron nyitva tartó kertek, mint például a Jásdi Borbárkert a Kútvölgyi úton, ahol a neves csopaki borász fia különleges borvacsorákra invitálja a vendégeket.

Larus
XII., Csörsz utca 18/B
Tel.: +36 (81) 799-2480
Nyitva tartás: H–Szo 11:30–23:30, V 11:30–17
www. larusetterem.hu

A Larus a MOM Parknál, a Gesztenyéskert szélén található elegáns étterem, nyáron a tágas, zöld teraszról egészen a Sas-hegyig ellátni, télen impozáns panoráma nyílik a hatalmas üvegfelületek mögül a Gesztenyéskertre.
Egyszerre elegáns és családias, budai és lehetne a világban bárhol. Várvizi Péter séf főleg a francia és a magyar konyha alapjaiból építkezik, klasszikus, ám érdekes, érthető ételeket kreál. Szinte minden étlapján van kacsamájterrine, főzelék, friss halat és napi ebédmenüt is kínálnak. Tavasszal itt tartják a Rosalia rozéünnepet, sokan borozgatnak a teraszon és a Gesztenyéskertben. A Larus egyben rendezvényközpont is, ne csodálkozzunk, ha ebéd közben elegáns, zakós előadókkal futunk össze a teraszon.


Pierrot
I., Fortuna utca 14.
Tel.: +36 (1) 375-6971
Nyitva tartás: H–V 12–24
www.pierrot.hu

A város egyik legszebb éttermi kertje. A budai vár ódon falainak tövében, hortenziák és bukszusok között, a zöld gyepen állnak a fehér terítős asztalok. A világítás este a várfalra felfuttatott borostyánok mögül érkezik, felejthetetlen romantikus hangulatot teremtve. A Pierrot magyar fogásokat kínál magas áron, de minőségi alapanyagokkal, a Zsidai csoport zöldségeskertjének terményeivel. Szarvasgulyás, fogas, steak egyaránt található az étlapon, melyet tesztünkkor még Litauszki Zsolt készített. Esténként zongoraszó, a nyolcvanas évek slágerei.

Émile
II., Orló utca 1.
Tel.: +36 (30) 585 0602
Nyitva tartás: K–P 8–23, Szo 9–23, V 9–18
www.emile.hu

A Gerbeaud és az Onyx együtt, Budán, a Rózsadombon. Tavasztól elegáns kert, baldachinos pihenőágyak, romantikus sarkok. A rózsadombi villaépület földszintjén gourmet étterem, vagány, de kicsit rideg tér tarkabarka székekkel, fehér abrosszal. A magyar konyha klasszikus fogásai, mint a paprikás csirke galuskával, tengeri és édesvízi halak, ínyencfogások. Az emeleten kávéház, a Gerbeaud klasszikus desszertjeivel, a megunhatatlan zserbóval, a royal csokoládéval, a sós-mogyorós barackszelettel, és persze a macaronnal, amely az egyik legjobb a városban. A bejárattal szemben süteményespult, Gerbeaud-torták elvitelre 20 százalék kedvezménnyel.

Vintage Garden
VII., Dob utca 21.
Tel.: +36 (30) 790-6619
Nyitva tartás: H–V 8–24
www.facebook.com/vintagegardenbudapest

Bizonyíték arra, hogy a bulinegyedben is lehet elegáns és romantikus helyet találni. A Vintage Garden kerthelyisége nyáron teraszként, télen télikertként működik. A város egyik legszebb belső kertje. Ízléses berendezés, a divatos vintage stílus minden eleme megtalálható a falakon, a sarkokban. Téglafalak, festett faasztalok és székek, kovácsoltvas. Mindenhol virágok, ami nem véletlen, mert a tulajdonosnak virágosboltja van a közelben. 11-ig reggeli, délben ebédmenü és à la carte, este vacsora. A konyha teljesítménye ingadozó, de a házi tészták általában jók. Például garnélarákkal és zöldségekkel, a kreol konyha stílusában. Kemencés lángos is van mindenféle ízesítéssel, de steak, burger és többféle saláta is helyet kap az étlapon.


A Kert Bisztró
XIV., Thököly út 57/B
Tel.: +36 (30) 292-5714
Nyitva tartás: H–Cs 11–23, P–Sz 11–24, V 11–22
www.akertbisztro.hu

A Thököly úti épület sorsa igazi XX. századi történet. Működött itt fűszer- és gyarmatárubolt, könyvesbolt, pékség, fénymásoló. A rendszerváltozáskor az Antalffy család visszakapta az ingatlant, 2016 májusától pedig ismét méltó szerepben tündököl az egykori kedvelt borház. A stílusos kialakítású étterem két legfőbb ismérve a modern bisztrókonyha és a tágas, barátságos kert. Közkedvelt az ebédmenü, délidőben telt házzal üzemel. Adnak a jó minőségű alapanyagokra, az étlapon ötletes fogásokat találunk, ezeket igényes borlap és házi szörpök egészítik ki. A rizottókkal, a kecskesajtos és kacsás ételekkel nem lehet tévedni náluk. A nagymama receptje szerint készült grillázstorta kiemelkedő. Nyáron kertmozi, télen élőzenés estek.

Mazel Tov
VII., Akácfa utca 47.
Tel.: +36 (70) 626-4280
Nyitva tartás: H–P 16–02, Szo–V 12–02
www.mazeltov.hu

A Mazel Tov az egyik leghangulatosabb tér ma a belvárosban: az egész étterem a szabad ég alatt van. A tégla és a fa kontrasztja, a sok üvegfelület, az óriási „belmagasság” – egy üveggel fedett belsőudvarról beszélünk – mind a javára válik. A modern, egyszerű koncepcióba ötletesen beépített fák és növények, a világítás és a fehér sóder finoman dekorál. Nem klasszikus étterem – bár, szórakozóhely és eseményhelyszín is, látványkonyhája is van, nyitott gasztro- és szórakozótér. Közös étkezés, nyitott szellem. Azt mondja magáról, konyha és humuszbár, és tényleg közel-keleti ihletésű konyhát visz. Klasszikus keleti elemeket (tahini, matbucha, pita) tartalmazó hústálak (például Jeruzsálem-mix: hagymás csirkeszív, máj és comb), krémek, klasszikus zsidó ételek (saksuka, malawach), jól megrakott pita szendvicsek, keleti saláták az étlapon. Nagy koktélválasztékuk mellett saját gyümölcslevek, csapolnak néhány alapsört, de a haifai gránátalmás és tel-avivi fügés limonádék is megérnek egy kóstolást.


Fióka
XII., Városmajor utca 75.
Tel.: +36 (1) 426-5555
Nyitva tartás: H–V 11–24
www.facebook.com/fiokavarosmajor

A hasonló bisztróéttermekhez viszonyítva közepes méretű hely Budán, a János-kórház alatt. Kreatív, friss, jellemzően hazai alapanyagokra építő bisztrókonyhát visz, az idényszerűen változó étlapon sok a klasszikus, alapvetően egyszerű étel, ám Kiss Péter Viktor séf minden kreációba belevisz egy kis játékot, beépít egy-egy különleges alapanyagot vagy technológiát. Általában tartanak pisztrángot, kacsamájat vagy borjúhúst (jellemzően hagyományos módon elkészítve, különböző variációkban és köretekkel). A belső tér barátságos, kedves és laza, jól állnak neki a merész színek, klasszikus formák, a fehér csempe és a madaras tapéta. Kellően széles és jól válogatott borválaszték, nyáron nyugodt, zöld, madárcsicsergős terasz, kedélyes, kedves és (általában) profi kiszolgálás, érdekes ételek, merész kiegészítők, citrusos fácánleves, benne roppanós, jó állagú zöldségek. A Fióka kellemes, üde színfoltja a budai bisztrópalettának.


Jardinette
XII., Németvölgyi út 136.
Tel.: +36 (1) 248-1652
Nyitva tartás: K–V 12–23
www.jardinette.hu

Kis kertvendéglő Farkasréten. A helyén emberemlékezet óta vendéglátóhely áll, ma viszont sváb fuvarosok helyett családok és nyugodt, meghitt vacsorára vágyók töltik meg az árnyas kerthelyiséget. Az üvegfalú télikert hideg időben is megmenti az éttermet. Általában, és ha az ember óvatosan választ, lehet itt jókat ebédelni vagy vacsorázni, de a konyha kicsit bizonytalan, és sajnos ipari minőségű termékek is megjelennek a tányérokon. A kerthelyiség az öreg gesztenyefák alatt viszont felejthetetlen, a berendezés és kialakítás is otthonos, kellemes, sőt a belső tér – nagyrészt a télikertnek köszönhetően – barátságos és jó hangulatú.

Czakó Kert
I., Czakó utca 15.
Tel.: +36 (1) 501-4002
Nyitva tartás: H–P 14–22, Szo–V 9–22
www.czakokert.hu

Romantikus kert a Gellért-hegy lábánál. A Tabán legrégebbi házát méltó módon újították fel, a modernizálás hozzátesz a hangulathoz, és nem elvesz. Az udvar-terasz tiszta, kedves, kényelmes és egyszerű, kicsit lugas, kicsit konyhakert. Üvegfal mögött cukrászda, az apró vendégtér valójában a Tigris utcára néző, fényes, üvegfalú télikert, folyik az egész ház alatt húzódó pincerendszer felújítása, ahol főleg rendezvények kapnak majd helyet. A hétvégi reggeli (még ha „csak” friss péksüteményt, kecskesajtos quiche-t, rántottát, omlettet és más egyszerűbb ételeket takar is) ritka, mint a fehér holló, így jó pont, hogy hétvégente 9-kor nyit a Czakó. Tapasválasztéka (melyek egy részét helyben készítik, a többi T. Nagy Tamás gourmet alapanyag-választékából származik) és italválasztéka tisztességes, a cukrászda modern, de ár-érték arányban nem mindig kiemelkedő. A Czakó Kert még nem tökéletes,  de hónapról hónapra alakul, érdemes figyelni a fejlődését.

Locavore
I., Naphegy utca 67.
Tel.: +36 (1) 799-0401
Nyitva tartás: H–P 8:30–23, Szo 10–23
www.locavore.hu

A név a beszerzési elvre utal: a felhasználás helyéhez közel termelt, ellenőrizhető és idényszerű alapanyagokra. Dizájnos, exkluzív (nem kimondottan családias) étterem, belső tere üzleties, nagyvárosi hangulatú, a Panoráma terasz viszont bárkit lenyűgöz. A Tabán fái közül magasodik, jobbra a Vár, balra a Gellért-hegy, szemben lábunk előtt a város. Étlapjuk bő, nem klasszikusan magyaros – nem is ezt takarja a név, hanem hogy magyar, kistermelői alapanyagokra épít Jelenik Zsolt séf. Van egyszerű reggeli (tojás, szendvics, bundás kenyér, tejberizs, zabkása), a főételek közt paprikás csirke, sertésszűz modern lecsóval és szalontüdő is modernizálva, de rizottókat és tésztát, burgert, batátachipset és látványos desszerteket is készítenek. Hétköznap önkiszolgáló salátabár, háziasabb (és nem drága) napi menü, sok laktóz- és gluténmentes fogás. Alapelvük, hogy a vendég pontosan tudja, mi kerül a tányérjára. Bor- és rövidital-választékuk tekintélyes, a tetőteraszon nyáron koncertek, élőzene.

Hozzászólás a cikkhez