Menü Keresés

Top 10 Kézműves cukrászda

Dobostorta, Esterházy-szelet, rigójancsi, Rákóczi-túrós. Mind nemes alapanyagból készült, csokoládéval, tejszínnel, kakaóval, dióval. Amit a cukrászat ma ganache-nak mond, azt idehaza régen párizsi krémnek hívták. Ellettünk volna még jó darabig hagyományos süteményekkel, ha rajtunk, édesszájúakon múlik.

Szerencsére nem rajtunk múlott. A változás egyik elindítója Mihályi László mestercukrász volt, aki a Váci Desszertszalon mellett főcukrászként a pesti Centrál Kávéházat is jegyezte: tagja volt annak a magyar csapatnak, amelyik 2009 januárjában első ízben jutott ki a lyoni cukrász-világbajnokságra – talán ekkor nyílt ki a szemünk arra, hol is tart a nagyvilág. Részben tehát az ő érdeme a franciás stílus térhódítása, a játék a színekkel, formákkal, ízekkel.

Ugyanakkor az újhullámos, félprofi kis cukrászdákat is sorsváltó emberek álmodták meg, elvétve akad olyan, aki mindig cukrásznak készült. Hiszen szép hivatás: egy cseppnyit megédesíteni az emberek mindennapjait, s alkotni valami kézzelfoghatót, szépet, sok munkával percnyi örömöt. Az ilyen kis franciás cukrászdák között talán a solymári Zazzi volt az első fecske. Azóta egyremásra nyílnak és zárnak be az újabb helyek. Szemre nagyon hasonlóak egyszemélyes látványkonyhájukkal, többnyire rusztikus berendezésükkel, de még a kínálatuk is hasonló: kicsit sok a mousse meg a macaron. Sokan elindultak a fejlődés útján, de még nem értek rajta végig. Kíváncsian várjuk, mi lesz az az édesség, ami a macaront végre letaszítja trónjáról.

Monofu

II., Margit körút 62.
Nyitva tartás: H–P 10–19, Szo–V 12–19
www.facebook.com/monofu

A Monofu a pécsi Jókai cukrászdában nevet szerzett Märcz Évi és Lovász József Domi (A konyhafőnök című tévéműsor győztese) szerelemgyermeke. A Millenáris csücskéhez települt süteményezőn érződik, hogy vérbeli cukrász vezeti: izgalmas textúráival, harmonikus, ám meglepő ízpárosításaival (például lila füge és fekete ribizli, cékla és málna, körte és karamell, ezek mellett többnyire fellelhető valamilyen tonkababos kombináció is) új szintre emeli a francia cukrászatot. A titokzatos, japános csengésű név a monofood szóból eredeztethető, ugyanis egyszerre mindig csak egy, alapvetően franciás édességre koncentrálnak, de arra nagyon. Szerepelt már a kínálatukban többek között crème brulée, éclair, canelé, tarte: tarte-os heteik utolsó napján tucatszám hordták haza az amúgy nem olcsó süteményeket a vásárlók.


Édességlabor

XIII., Hegedűs Gyula utca 20.
Tel.: +36 (30) 898-0550
Nyitva tartás: H–V 11–19
www.edesseglabor.hu

Három fiatal lány – Böbe, Bea és Dóri – nagy dobása. Két testvér, két cukrász, egy profi fotós. Habár a cukrászatot tekintik hivatásnak, Beának és Dórinak társadalomtudományi diplomája is van. Az Édességlabor is a falatnyi cukrászdák közé tartozik, hiszen egy-két ülőhely van csak benne, mivel elsősorban rendezvényekre, esküvőkre dolgoznak. Bátor kísérletezés zajlik itt: állandó a kínálatban a túróscsusza-kocka, melynek tésztájába egy kis pirított bacont is belecsempésztek – csemege lehet mindazoknak, akik a túrós csuszát pörccel és cukorral szeretik. Előfordul náluk sütőtökös sajttorta, chilis csokiszelet is, mindegyik felejthetetlen. Akárhányszor kóstoltuk, meglepő, ugyanakkor harmonikus ízpárosítások, hibátlan textúrák fogadtak.


Desszert.Neked

VI., Paulay Ede utca 17.
Tel.: +36 (20) 253-1519
Nyitva tartás: H–P 11–21, Szo–V 20–21
www.desszertneked.hu

Korponai Péter bulinegyedbeli látványcukrászdája külsőségeiben a divatos, már-már kötelező macaronhangulatot hozza pasztellszínekkel, textilzászlócskákkal. Talán a legmagasabb árfekvésű kézműves cukrászda a francia cukrászat legismertebb hazai képviselőjétől. A sütemények változó kínálatban mind komoly kompozíciók, legyen szó akár francia stílusú desszertről (tarte, macaron, opera szelet), akár újragondolt magyar édességről, például a „mákos Cube(a)” nevűről. Itt még az isler is tud meglepetést okozni. Édességek mellett egy-egy témára (süteményre, technikára) épülő desszertkurzusokat is tartanak. „Számomra a desszertkészítés egy csodálatos formája az örömszerzésnek. Játék az ízekkel, formákkal, színekkel, textúrákkal” – vallja Korponai.

Zazzi

III., Bécsi út 57-61.
Tel.: +36 (1) 240-0688
Nyitva tartás: K–V 10–18
www.zazzi.hu

Egy nyugdíjas fül-orr-gégész és egy Sorbonne-t végzett bölcsész cukrászdája, amely Solymárról költözött a harmadik kerületbe, Óbuda egyik macskaköves utcájába. Specialitásuk a franciás mousse, olyannyira, hogy már francia cserediák gyakornokokat is fogadnak. Egyszemélyes tortácskáik olykor hat-hét rétegből összeállított kompozíciók, nem könnyű elfogyasztani. Csokoládé- és karamellhabok, macaron mellett olyan különleges alapanyagokkal dolgoznak, mint például a yuzu, tahiti vanília, kalamondin. Az üzletben kóstolható desszerteket rendelésre többszeletes tortaként is elkészítik.

La Delizia

VI., Jókai utca 13.
Tel.: +36 (30) 427-6988
Nyitva tartás: H–Sz 10–20
XIII., Pozsonyi út 7.
Nyitva tartás: H–V 10–20
www.ladelizia.hu

A cukrászda kekszmanufaktúraként hirdeti magát, bár az elnevezés csak részben helytálló, ugyanis süteményekben is nagyon erősek. Kiemelkedő például a karamellkrémes almatorta, a sós karamellás sajttorta, a belga csokis torta. Számítanak a laktóz- és gluténérzékeny vendégekre is. Süteményeik természetes ízvilága megkapó. Nem használnak bevonatokat, adalékokat, így ünnepi tortákat is csak enélkül vállalnak. Több mint negyvenféle helyben készült kekszet kínálnak, az édesek mellett sósakat is, melyek közül kiemelkedik a gouda sajtos virágocska. Csatos üvegecskében felszolgált, mentás kísérővizük kedves figyelmesség. Kekszeiket csinos csomagolásban és kimérve is árulják, ajándékötletnek is kitűnő.

Cake Shop

V., József Attila utca 1.
Nyitva tartás: H–P 8-20, Szo 10–20, V 10–18

Cake Shop Garden

II., Hidegkúti út 81.
Tel.: +36 (30) 721-0773
Nyitva tartás: H–P 7–22:30, Szo–V 9–22:30
www.cakeshop.hu

Vérbeli, habcsókos leányálom Sallay Fanni üzlete, illetve üzletei, mert a pesti belváros után második cukrászdát is nyitott Hidegkúton, vidéki stílusban. Álom, sütikivitelben – ahogyan vállalkozását 2015-ben megjelent süteményes könyvében megfogalmazza. Látványcukrászda, házias, mégis izgalmas süteményekkel. Egy cseppet nehéz eligazodni az árakon, hiszen a pultban prémium és gourmet süteményeket is találunk. A Cake Shop alapanyagként francia csokoládét, belga vajat és tejszínt használ, ami remek kiindulópont. A Forbes legsikeresebb 30 év alatti vállalkozókat felvonultató listáján is szereplő cégalapító merész álmokat dédelget, a következő évek döntik el, meddig bővülhet egy vállalkozás a minőség megőrzése mellett. A harmadik üzlet, a Cake Shop Buda helyiségére megnyitása után nem sokkal szemet vetett egy befektető, de Sallay Fanni ígéri: nem csak egyszer volt Budán Cake Shop.

Dolcissima

II., Frankel Leó utca 21.
Tel.: +36 (30) 616-8032
Nyitva tartás: H–P 7:30–20, Szo-V 9–20
www.facebook.com/Dolcissima

2015-ben nyílt Davide Deligio látványcukrászdája a Frankel Leó úton – akkor még úgy tűnt, nem jó helyen, de a budai fonódó villamos bekapcsolta az üzletet a város vérkeringésébe. Az olasz cukrászt magyar felesége hozta hazánkba, s ő magával hozta Itália ízeit, köztük a ricottát, pisztáciát, fügét. Kapható náluk fügés-kaktuszos fagylalttorta, főzött vaníliakrémes Delizia al Lampone, vaníliakrémes bombolone, és canollo, amelynek a tésztáját éppúgy Szicíliából hozatják, mint az összes többi olasz süteményező. Ez utóbbi ricottás töltelékét keverik pisztáciával, csokoládéval is. Pisztáciás tortájuk elképesztően finom, és persze a kávé is Szicíliából való.


Marangona

II., Bimbó út 2.
Tel.: +36 (1) 315-0058
Nyitva tartás: H–P 8–20, Szo–V 10–20
www.marangona.hu

A város legcsajosabb cukrászdájaként hirdeti magát a Rózsadomb Étterem helyén nyílt Marangona Gasztropont. Koptatott festésű berendezésével és mennyezetgerendáival, antik evőeszközökkel dekorált falával hibátlan vidéki hangulatot teremt a Margit körút vonzásában. Alapkínálatuk sarokköve a nugátsarok, roppanós rétegre épített belga csoki mousse-szal. Csatos üvegben kínált fügés-kecskesajtos pohárdesszertjük kifejezetten kellemes, sós és édes aprósüteményeik háziasak. Süteményeik szezonálisan változnak, előfordulhat a kínálatban szőkecsokis-szarvasgombás mousse torta, bazsalikomos csokoládétorta, meg sütőtökös-sajtkrémes brownie, emellett gondolnak a paleo étrendet követő vendégekre is. Ami a mousseokat illeti: a cukor tekintetében olykor a kevesebb több lenne.

Édesem!

II., Kis Rókus utca és Tizedes utca sarka
Tel.: +36 (30) 987-0589
Nyitva tartás: nincs megadva
www.edesem.hu

Márk Szonja gasztroblogger, aki tanulóéveit a Four Seasonsben, a Pastramiban és a Klassz!-ban töltötte, a virtuális valóságból kilépve itt mutatja meg, mit tud. A Millenáris oldalában nyílt parányi üzlet falát a Dobos-szakácskönyv reprintjének lapjaival tapétázták ki. Az Édesem! házias, rusztikus süteményeket, kekszeket kínál, például brownie-t, túrótortát, banános-csokis kuglófot. Pont, mint otthon – mondhatnánk. A süteményeket kóstolva hiányzik a meglepetés ereje. Az „ezt én is pont így szoktam elkészíteni” benyomás gondolkodóba ejt: akkor miért is adtam ki érte hétszáz forintot?

A Rózsavölgyi

Csiszár Katalin rajzfilmrendezőből lett csokoládémester és bonbonkészítő. Tanult Franciaországban, Olaszországban és Amerikában is, mielőtt férjével, Szabad Zsolttal megalapította a Rózsavölgyi Műhelyt (V., Királyi Pál utca 6.). Már a csomagolásról is lerí, hogy iparművész tervezte a termékeket, amelyek rangos nemzetközi versenyeken szerepelnek kiemelkedően. Jellegzetes ízeik közé tartozik az olajbogyó és kenyér fűszerezésű tábla, vagy a „matrózbajuszok” közül a csokoládéba forgatott bergamotthéj. Sajátosságuk, hogy a csokoládé készítését a kakaóbab feldolgozásánál kezdik, amire világszerte csak kevesek vállalkoznak. A kakaóbabot venezuelai és madagaszkári termelőktől vásárolják. A Rózsavölgyi már Európa határain túl is bevezetett márkanév.

Chez Dodo

V., Sas utca 7.
Tel.: +36 (70) 341-3845
Nyitva tartás: H–V 10:30–20:30
https://www.facebook.com/chezdodomacaron

A váci születésű Szalai Dóri közgazdász végzettségét félretéve az életét tette a macaronra. A mandulalisztes finomságok készítését reklámügynökségi állása mellett gyakorolta be. A kínálat naponta változó, találkozhatunk házi mogyorókrémes-karamellás vagy akár wasabis ízesítéssel is, és kiderül: a szicíliai pisztáciapaszta jól megfér a sült málnás krémmel. A macaronok csomagolása is figyelemre méltó: a Chez Dodo a Design Héten például neves tervezőkkel együttműködve készíttetett díszdobozban kínálta finomságait. A bolt egyszerűbb reggelit is kínál, meg canelét, a bordeaux-iak büszkeségét, ami persze jóval kevésbé népszerű, mint a macaron.

László Dóra összeállítása

Hozzászólás a cikkhez