Menü Keresés

TOP 10 bárányhúst árusító üzlet

Annak ellenére, hogy hazánkra nem kifejezetten jellemző a bárányhús fogyasztása, mégis egyre nagyobb kedvet kapunk az elkészítéséhez. A legnagyobb problémánk csak a tökéletes recepttel lehet, hiszen az alapanyag ma már kiváló minőségben megtalálható az ország bármely részén. Mindezeken túl van már halal vágással vagy a kóser hagyományoknak megfelelő módon előkészített bárány, de választhatunk hagyományos magyar eljárással füstöltet is. A Magyar Konyha által tesztelt húsboltok közül most a legjobb bárányhúst árusító üzleteket mutatjuk be.

MészárSteak

Hentes és Más
Budapest XII., Hegyvidék Központ, Apor Vilmos tér 11-12. (-1. szint)
Nyitva: H–Szo 10–20-ig, V 10–16-ig

Gál Józsefet nyugodtan nevezhetjük „ikonikus hentesnek”. Évek óta ő foglalja el az első helyet, nem véletlenül. Kiváló minőségű húsokkal dolgozik, s minden kívánságot teljesít. Így van ez a bárányhúsok esetében is. Dömsödről, Orosz Zoltán tenyésztőtől szerzi be a húst, s német merinókat, cigáját, s ha épp arra támad igény, báránymájat is szívesen tesz a pultba az érdeklődőknek. Itt mindig friss alapanyagok közül válogathat a betérő.

 

Sezgin Török Ételkülönlegességek

Budapest IX., Ferenc krt. 39.
Nyitva: H–P: 9–19-ig, Szo 9–14-ig

Sezgin Gökcen esküszik a Magyarországon nevelt állatok húsára. Elmondása szerint kifogástalan bárányhoz csak néhány országban lehet hozzájutni – Görögországban, Szerbiában és persze Törökországban –, de a magyarországi állomány szoros versenyben van velük. Ő is a merinói fajtákat részesíti előnyben, melyeket tenyésztőtől és vágóhídról vásárol. Ő dolgozza fel őket – szigorúan az iszlám előírásainak megfelelően, halal vágással. Vagyis kivérezteti, így a hús hosszabb életű lesz, és az íze is teljesen más. S ami szinte a legfontosabb: egy napig lógva hagyja az alapanyagot 4 °C-os hűtőkamrában, hogy „kicsit összeszedje magát”. Ezután lehet nekikezdeni elkészíteni. Tapasztalatai szerint így sokkal gyorsabban elkészül, így belső értékeiből is alig veszít.

 

Húsbolt– BudagyöngyeBevásárlóközpont

Budapest II., Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Nyitva: H–P 8–19-ig, Szo 8–15-ig

Károly József neve szinte fogalom a szakmában. Ha kell, Pest legtávolabbi csücskéből is hozzá járnak a vásárlók, ha „bárányügyben” biztosra akarnak menni. József a sokak által kedvelt Île de France fajtát tartja, ami Bátaszékről kerül az üzletbe, ahol a hentes maga dolgozza fel és darabolja is. S ha épp a helyszínen éheznénk meg, kérjünk nyugodtan egy bárányburgert vagy egy french rackset, esetleg egy combsteaket: garantáltan órákig nem leszünk éhesek utána.

 

Húsbolt – Vásárcsarnok

Budapest IX., Vámház krt. 1-3.
Nyitva: H 6–17-ig, K–P 6–18-ig, Szo 6–15-ig

Kónya György 19 éve fogadja a vásárlókat a csarnok főbejárata melletti jobb oldali folyosón, a C-VI-3. számú sarokstandon, ahova a vásárlók már vakon is odatalálnának. Itt várják a visszatérőket a Dömsödről – szintén Orosz Zoltán tenyésztőtől – és Kaposvárról érkező merinó és racka fajták, melyeket egészben is el lehet vinni. De kérésre Györgyék úgy dolgozzák fel, ahogy a vásárlónak a legideálisabb. Az egy hónapostól a hat-hét hónaposig minden „korosztály” megtalálható a pultban, sőt, ha nagyon figyel az érdeklődő, még koshúsra is bukkanhat.

 

Magyarországi Autonóm

Ortodox Izraelita Hitközség

„Kővári” Húsüzlet

Budapest VII., Dob utca 35.
Nyitva: H–Sze 8–16-ig, Cs 8–18-ig, P 8–12-ig

Telefonszám: +36-1-351-0524

Ha valaki kiváló minőségű kóser húsra vágyik, ebbe az üzletbe kell ellátogatnia. A tejes bárányokat Kalocsa mellől szállítják, melyeket a kóser tradícióknak megfelelően vág a sakter, vagyis a metsző. A zsidó hagyományoknak megfelelő szertartás következik ezután, már Budapesten. Az üzletbe azonban csak a bárány első fele, a két borda előtti rész érkezik – szintén a vallási előírások miatt: félbevágva. Negyedelése az üzletben történik. Utána szigorú felügyelet alatt kiszedik a vércsatornát, s fél órát hideg vízben áztatják. Ezt követően mindenhol alaposan besózzák nagy szemű sóval, majd egy órát állni hagyják. Ezután alaposan lemossák slaggal, s a rituálé három edényébe – meghatározott sorrendben – egyenként mártják a negyed bárányokat. Leginkább rendelésre dolgoznak, ezért a friss mellett fagyasztott bárányhúst is tartanak. A bárányokat csak negyed darabban lehet megvásárolni, ami közelről sem vállalhatatlan, hiszen összesen 2-2,5 kg-ot
nyom egy adag.

 

Troya törökélelmiszerüzlet

Budapest VIII., Népszínház u. 40.
Nyitva: H–P 8–21-ig, Szo 8–20-ig, V 9-19-ig

A Troya nem szimplán bolt, hanem maga a „kulturális utazás”. Celalettin Karabacak, az egyik tulajdonos elmondása szerint a húsok csakis az iszlám vágás szerint kerülhetnek a pultba. Az öt-hat méter hosszú pult mögött legtöbbször három-négy török fiú szorgoskodik: az egyik a fellógatott bárányt vágja fel, a másik húst darál, a harmadik pedig húst fűszerez köftének. Megtalálható itt minden – bárányból éppúgy, mint marhából.

 

Ádél Kft.

Budapest XI., Karinthy Frigyes út 27.
Nyitva: H–Szo 9.30–22.30-ig, V 11–23-ig

Chouman Mohamed Kheir, vagy ahogy mindenki ismeri, „a szír”, minden munkafázison szereti rajta tartani a szemét. Dabas melletti tanyáján maga neveli 150-200 bárányát, leginkább merinó fajtát, melyeket aztán saját maga vág le, természetesen az iszlám előírásai szerint halal vágással, s mindeközben a szakrális feladatokat is maga látja el. Ha valaki tehát érdeklődik az üzletben a vásárláskor a hús származásáról vagy feldolgozási módjáról, biztos, hogy mindenre kiterjedő, alapos választ fog kapni.

 

Czimer HúsKereskedelmi Kft.

Biatorbágy, Nagy utca 65.
Nyitva: K–P 7–18-ig, Szo 7–13-ig

Czimer Gyula és két fia a nagy- és dédszülők által vezetett hajdani mészárszék helyén található kis üzemben dolgozik. A család a „szántóföldtől az asztalig” elv alapján végzi a munkát: ezen a területen történik az állattartás, a feldolgozás és az értékesítés is. Egyedül a vágást nem itt végzik, így a bárány is már félbe- vagy negyedbe vágva kerül az üzletbe. Ezek után dolgozzák fel a beérkező húsokat, például füstölik, ami a magyar hagyományoknak megfelelően tölgyfával és fűrészporral történik.

 

Keleméri Bárányos

Kelemér, Széki puszta

Viszonteladók: CBA Gourmet: Üröm, Dózsa Gy. út, illetve Szada, Dózsa Gy. út
Nyitva: H–P 7–21-ig, Szo 7–20-ig, V 8–18-ig

Balogh-Nagy Erzsébet gazdálkodásának kezdete a romantikus regények világát idézi: 2009-ben a férjétől kapta nászajándékba a régi Bábolnai Állami Gazdaság egyik telephelyét, aminek a része volt az ott vígan éldegélő Île de France juhnyáj. Az aggteleki karszt nyúlványaihoz tartozó dombok között 550 hektáron szabadon legelésznek a bárányok és a juhok, de ellátásuk emellett természetesen kemény munkával jár. Innen kerülnek aztán a vágóhídra, majd a boltokba.


 

Húsmanufaktúra

Debrecen, Simonffy u. 2/a
Nyitva: H–P 9–18-ig, Szo 9–13-ig

Máriásék harmadik generációs családi gazdaságban nevelik a bárányokat és birkákat. Őstermelőként a saját boltjukban forgalmazzák az angol szakirodalom számos vágási módszerével szeletelt bárányhúst. A becsomagolt termékekre nemcsak azt írják rá, milyen részt tart a kezében a vásárló, hanem azt is, hogyan kell sütni, milyen fűszerrel ajánlott elkészíteni, s még receptötlet is adnak.

R.A.

Hozzászólás a cikkhez