Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Top 10 Gourmet étterem

Hová menjünk? Reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Színház után, buli előtt. Húsbavágó kérdések. Az ember nem szereti a kudarcot, a rossz döntés elronthatja egész napunkat. Hogy jó döntést hozzanak, sorra vettük a legjobb gourmet éttermeket.

Az ínyencéttermek minőségben, alapanyagban és többnyire sajnos árban sem ismernek tréfát. Mostanában nemcsak beszélnek a fine dining visszaszorulásáról, hanem kézzelfogható is a minőségi gourmet éttermek számának csökkenése.

Azoké a helyeké, ahol különösen nagy figyelmet szentelnek az éttermi belsőnek, kifogástalan a kiszolgálás, elegáns a teríték, hibátlan a szerviz. Az ételek drága és különleges alapanyagokból készülnek, a menü többnyire a séf szerzői fogásait tartalmazza. A legmodernebb konyhai technológiákat alkalmazzák, a francia haute cuisine és a katalán molekuláris konyha elemei egyaránt megjelennek a tányérokon.

A listánkban szereplő éttermek között van régi, neves vendéglátóhely, amely folyamatosan tartja a színvonalat, van kifinomult ízlésű fine dining étterem, egyedi tálalással, izgalmas alapanyag-választással. Ide soroltuk olyan fiatal szakácsok innovatív konyháját, akik követik a trendeket, a világ ínyencéttermeinek példáját, mégis egyedi stílust teremtettek.

Helyet kapott a lajstromban elegáns luxusétterem borsos árakkal, de egyszerű berendezésű, csak a fogásokra, az ízek harmóniájára figyelő konyha is, amely jó ár-érték arányban kínál ínyencmenüt igényes vendégeknek.

Csillagos éttermeink: Budapesten 2016-ban öt egy Michelin-csillagos étterem van, ezek értékelése nem a mi tisztünk, megtette ezt már a világ leghíresebb étteremtesztelő csapata. Így a fiatal tehetségekről, Sárközy Ákosról, a Borkonyha, Palágyi Eszterről, a Costes, Tiago Sabarigóról, a Downtown portugál felfedezettjéről, valamint az Onyx és a Tanti új csapatáról külön nem írunk, álljon itt a sorrend, ahogy megkapták az elismerést.


2010
Costes (IX., Ráday utca 4.) www.costes.hu

2011
Onyx (V., Vörösmarty tér 7-8.) www.onyxrestaurant.hu

2014
Borkonyha (V., Sas utca 3.) www.borkonyha.hu

2015
Tanti (XII., Apor Vilmos tér 11-12.) www.tanti.hu

2016
Costes Downtown (V., Vigyázó Ferenc utca 5.) www.costesdowntown.hu

Salon Étterem

VII., Erzsébet körút 9-11.
Tel.: +36 (1) 886-6167
Nyitva tartás:
H–V 18–24
www.salonrestaurant.hu

Elegáns, kifinomult, kreatív konyha. Wolf András a hagyományos ételekkel kísérletezik, a legjobb alapanyagokból készíti el a régi ízeket új tálalásban. Az étterem a Boscolo Budapest szálloda fine dining étterme, a New York kávéház mellett, kevés asztallal, annál izgalmasabb menükínálattal. A séf a tálalás egyik legnagyobb magyar mestere, sokan tanultak tőle kreativitást a szakmában. Hétfogásos, négyfogásos és vegetáriánus menüt is kínálnak. Az étlapon libamáj, hal, vad, ököruszályleves és Molnár János őrségi kecskesajtja is szerepel. A desszerteket Nagy Anna készíti, aki 2014-ben Az év desszertje verseny győztese volt.

Bábel Budapest

V., Piarista köz 2.
Tel.: +36 (70) 600-0800
Nyitva tartás: K–Szo 18–24
www.babel-budapest.hu

Azt is mondhatnánk, hogy az avantgárd konyha erdélyi-magyar változata. A kézdivásárhelyi születésű Veres István és a dublini Four Seasons konyhájáról visszatérő Langer Gábor séf kísérletező konyhát visznek, izgalmas, nem mindennapi alapanyagokkal. Merész, jó ötlet a tojásos nokedlit szarvasgombával kínálni, a tojás köztudottan imádja a fűszergombát. A vargányából fagyit készítenek, a zöldségekből chipset. Az étterem büszke arra, hogy az alapanyagok 75 százaléka Magyarországról származik. A tálalás a baszk és az északi konyhák letisztult stílusát idézi. Maga az étterem, a hangulat, a szerviz és persze az árak is magas színvonalat képviselnek.

Arany Kaviár

I., Ostrom utca 19.
Tel.: +36 (1) 201-6737
Nyitva tartás: K–V 12–15, 18–24
www.aranykaviar.hu

Orosz és nemzetközi ínyenckonyha a budai vár aljában. Hangulatos télikert, borostyánnal befutott falak, néhány kerti fotel és asztalka. Belül színpadias berendezés. Nyíri Szása és Molnár Attila már több mint húsz éve nyitotta meg az Arany Kaviár éttermet. A kaviár nemcsak az étterem nevében, hanem szinte minden fogásban szerepel. Megbízható minőségű alapanyagok, gazdag halkínálat, tengeri halak és jó minőségű tenyésztett édesvízi halak, köztük a kecsege. Emellett folyamatosan étlapon tartják a híres kijevi csirkemellet és az eredeti Sztroganoff-bélszínt. A bisztrómenüben borscs, hal a piacról és vaddisznóval töltött pelmenyi.

Esca Stúdióétterem

VII., Dohány utca 29.
Tel.: +36 (20) 360-0394
Nyitva tartás: H–P 18–23
www.escastudiorestaurant.hu

Az Esca Budapest első stúdióétterme, ahol kis térben helyet kap pár asztal, tőlük csak egy pulttal elválasztva a konyha és a bár. Fehér Gábor séf és tulajdonos kijárta a világhírű párizsi Cordon Bleu szakácsiskolát, és Koppenhágában is dolgozott. Stílusa letisztult, az északi konyhák mintájára egyszerű, ám izgalmas, vizuálisan modern műalkotásokra emlékeztető fogásokat tesz a tányérra. Vacsoraétterem, így degusztációs menüsora és pár tételes à la carte étlapja van, friss alapanyagok köré szervezve, modern technológiákkal és meglepő, extravagáns elemekkel kiegészítve. Az ételek sokszor három alapanyagból állnak, mint például pisztráng–füstölt répamajonéz–gyömbér.

Olimpia

VII., Alpár utca 5.
Tel.: +36 (1) 321-0680
Nyitva tartás: K–P 12–15, 19–22, Szo 19–22
www.alparutca5.hu/olimpia-etterem

Hetedik kerület, alagsor, és mégis Budapest egyik legizgalmasabb konyhája. A kis vendégtér sincs túlbonyolítva, a hangsúly a napról napra változó ételsoron és magukon a fogásokon van. Ahogyan a séfek, Kiss János és Ádám Csaba vallják, izgalmas, különleges és kizárólag friss alapanyagokkal dolgoznak, ebből adódóan állandó étlapjuk egyáltalán nincs. Tradicionális ételek újragondolásával, merész új párosításokkal és technikákkal kísérleteznek biztos kézzel, tehát akár a két-három fogásos ebédmenü, akár a négy-hét fogásos vacsoramenü erejéig „bízzuk kulináris kíváncsiságunk a séfekre”, mindenképpen érdekes gasztronómiai kalandon vehetünk részt, és mivel ezek az utazások a „slow food” jegyében zajlanak, juthat időnk megkóstolni egy-egy érdekesebb kézműves üdítőt, sört vagy egy pohár jó bort, pálinkát. 

Hozzászólás a cikkhez