Menü Keresés

TOP 10 budapesti fagylaltozó

Idén is megszervezik a magyar kézműves fagylalt napját, amely május 8-ra esik. Az esemény célja a magyar kézműves fagylalt, a fagylaltozás élményének népszerűsítése. A kézműves fagylaltozók legjobbjai egymással versengenek a valódi gyümölcs és az izgalmas összetevők hozzáadásában, kísérletező kedvben szerencsére nincs hiány. Sajnos azonban nem mindenki kézműves, aki azt állítja magáról. Mi most tíz szerethető helyet ajánlunk a fagylalt imádóknak!

Puncsízű rossz emlékeink a múlt homályába vesznek. Bár fagyiforradalomról nem szokás beszélni, az elmúlt évtizedben sorra nyitottak a színvonalas kézműves fagylaltozók.

A kínálat két alapműfaját a tejalapú krémfagyik és a gyümölcsös sorbetek jelentik, de ma már elvárás a tej- és cukormentes fagylalt is. Ezen a téren ügyesebbek a cukrászoknál: a cukormentes „hideg nyalatok” minősége (ahogy Széchenyi nevezte az édességet) több tesztelt fagyizóban vetekedett a süteményekével.

A kézműves fagylaltozók legjobbjai ma már egymással versengenek a valódi gyümölcs és az izgalmas összetevők hozzáadásában, kísérletező kedvben szerencsére nincs hiány. Néhány klasszikus, mint a Damniczki (gyömbéres malátafagylalt), vagy a Vezúvval aranyérmet nyert Nádori a listánkból most kimaradt az újhullámos fagyizók erős mezőnyének köszönhetően.

Továbbra is kerüljük a magasan feltornyozott, cirádás „alkotásokat” kínáló utcai fagyiárusokat is. Ezek nem fagylaltok, hanem tartósítószerekkel teli, térfogatnövelőkkel felfújt ipari termékek, édesített levegőtornyok. Persze érdemes óvatosnak lenni, a kézműves söröknél idén már terítékre került probléma a fagylaltokat sem kíméli: sajnos nem mindenki kézműves, aki azt állítja magáról.

TOP 10 FAGYLALTOZÓ

  • Moritz Eis

  • Dolce Intervallo (a Magyar Kézműves Fagylalt napja országos programban résztvevő fagylaltozó)
  • Artigiana Gelati

  • Fragola

  • Hisztéria Cremeria

  • Levendula

  • Erdős és Fiai

  • Kedveskrém

  • Valdocco

  • Wiener Szalon (a Magyar Kézműves Fagylalt napja országos programban résztvevő fagylaltozó)

Moritz Eis

V. Budapest,  Hajós utca 7.
Tel.: +36 (30) 307-7163
Nyitva tartás: H–V 12–20
www.facebook.com/MoritzEisBudapest

A nemzetközi fagyilánc tulajdonosa nem német származású, ahogy a névből gondolnánk, hanem szerb. Több mint húsz üzletet működtetnek Budapesten kívül Szerbiában, Romániában és Chilében. A fagylaltokat romániai központjukban készítik, és elszállítják hozzánk. 600 forintnál indulnak a tétek, ezért drágának mondják, pedig az induló 7 dkg-os súly meghaladja az itthon megszokott 5 dkg-osat. Prémium fagylaltot ígérnek, és be is tartják: kizárólag természetes összetevőkből dolgoznak, komolyan véve a fagyik elnevezésében szereplő alapanyagokat. A katalán krém pontosan olyan, mint egy jól sikerült katalán krém fagyos kiadásban. Különlegességük az olívaolaj-fagylalt kandírozott gyömbérrel. Az édes-krémes tejes ízt átszövi a selymes olívaolaj, a kandírozott gyömbér nagyot dob rajta. Sorbet fagylaltjaikat is dicsérik. A modern, letisztult beltér jól áll a fagylaltjaiknak.

Dolce Intervallo

V. Budapest, Szív utca 26.
Tel.: +36 (70) 225-2855
Nyitva tartás: H–V 12–20
www.facebook/Dolce Intervallo

A barátságos kis fagyizóban egy magyar–olasz házaspár, Anikó és Alberto méri saját készítésű fagylaltjait. Minőségi krémfagylaltok (csokoládé, vanília, tiramisu), valamint a városszerte kedvelt sztracsatella. A gyümölcsfagylaltok mellett érdemes kipróbálni az újításaikat is. 2016-ban a vérnarancs és – talán az ország tortája hatására – a tökmagolajos Moritz Eis Budapest fagylalt volt a favorit. Találunk kekszes fagyikat vagy epres-csokis fánk fagylaltot is.

Artigiana Gelati

XII. Budapest, Csaba utca 8.
Tel.: +36 (1) 212-2439
Nyitva tartás: K–P 11–19:30, Szo–V 11–20

A Csaba utcai fagylaltkimérés a rendszerváltással együtt érkezett 1990-ben. Olasz főzött fagylalt, negyedszázada változatlan minőségben. Több mint negyvenféle ízt kínálnak, különlegesen finom a pisztácia-, az étcsokoládé-, a sajttortaízű, a sorbet-k közül kiemelkedik a körte és a citrom változat. Több mint tíz éve készül fagylalt a laktózérzékenyek számára is. Vegán fagylaltot is készítenek, szója- és rizstejjel. Kapható tiramisu és igazi olasz kávé is.

Fragola

VI. Budapest, Nagymező utca 7.
Tel.: +36 (30) 341-5050
Nyitva tartás: H–V 11–21
www.fragolafagylaltozo.hu

Nyolc saját és öt franchise üzlet megnyitása után jogos a kérdés: nem okoz-e minőségromlást ekkora tempójú terjeszkedés. Két boltot teszteltünk, egy sajátot és egy franchise-t. Az eredeti Fragolában, a Nagymező utcai csöpp üzletben és a Vérhalom utcai Miniben jártunk. Mindkét Fragola amilyen kicsi, olyan erős. A sokat emlegetett pisztácia- és a merész camembert-fagylaltjuk (tényleg mintha hűs sajtot nyalogatnánk) emlékezetes, de aki szereti a Nutellát, ki ne hagyja ezt a fagyit, mert egy az egyben hozza a Ferrero mogyorós krémjének az ízét. Statisztikájuk szerint 2016-ban a legtöbben bazsalikomos citromot kértek, második helyen a pisztácia, harmadikon a meggyes fondant végzett. Több budapesti Fragolában házias édességeket és szendvicseket is kínálnak.

Hisztéria Cremeria

VI. Budapest, Andrássy út 44.
Tel.: +36 (30) 210-5625
Nyitva tartás: H–P 10–21:30, Sz–V 11–22
www.facebook.com/HiszteriaCremeria

A magát Magyarország első cremeriájaként aposztrofáló Hisztéria új szereplő a piacon, 2016 augusztusában nyílt a Bonbonetti Andrássy úti desszertbirodalmának helyén. Az évtizedek óta fagylaltkészítéssel foglalkozó Ipacs család gondolta újra az Oktogon-közeli üzletet, és Kolonics Zoltán kreatív cukrász bevonásával dolgozták ki a kínálatot. „Negyven százalék gyümölcstartalom, madagaszkári vanília, Bronte pisztácia” – hívják fel a figyelmet a pult mögötti feliratok a biztos forrásból származó alapanyagokra. A sorbet-k kásásabbak a megszokottnál, de valóban nagyon gyümölcsösek, főként a levendulássárgabarackos kiváló. Cukormentes változatban kapható fagylaltjaik fruktózzal készülnek, ezért cukorbetegek sajnos nem fogyaszthatják, cserébe viszont nincsen semmilyen mellékízük. A ház specialitása az epres-fehércsokis (és nagyon krémes) Hisztéria fagyi. Figyelemre méltó kísérlet a pármai sonkás sárgadinnyéből készített fagylalt. Franciás süteményekkel és jó minőségű forró csokival is szolgálnak.

Levendula Kézműves Fagylaltozó

V. Budapest, Szent István körút 21.
Nyitva tartás: H–V 11–20
www.levendulafagylaltozo.hu

Ha lilára festett biciklit látunk kis kosárral és levendulával, akkor a Levendula fagyizóban járunk. A zsebkendőnyi üzlethelyiségből indult vállalkozás ma már közel húsz üzletet felölelő franchise lánccá nőtte ki magát. Ezek közül öt található Budapesten. A Levendula jól kipróbált receptekkel dolgozik, a rukkolás erdei gyümölcsös és a Chianti vörösboros változat kiemelkedő, de nagy magabiztossággal bánnak a névadó növénnyel is. Levendulás csokijuk is kiváló, a levendula nem tolakodó, természetesen harmonizál az ízekkel. Kínálatukban hangsúlyosak a cukormentes, tejmentes és vegán fagylaltok is, ezekből mentás málnát és gyömbéres epret kóstoltunk. Ha nem tudtuk volna, hogy ezek „mentes” fagylaltok, magunktól biztosan nem jöttünk volna rá. A Szent István körúti és az Erzsébet téri fagyizók télen is nyitva tartanak.

Erdős és Fiai

XI. Budapest, Etele tér 3.
Tel.: +36 (1) 203-3226
Nyitva tartás: H–P 8–20, Szo–V 9–20
www.erdosesfiai.hu

Az Erdős és Fiai cukrászda a bizonyság rá, hogy nem kell belvárosi üzlethelyiség ahhoz, hogy egy fagyizó igazi zarándokhellyé fejlődjék. Erdősék ötödik éve működnek, töretlen lendülettel, a fagylaltot budaörsi üzemükben készítik. Reggel illatozó pékárut, frissen facsart gyümölcslevet, házi süteményt, régimódi finomságokat, pohárdesszertet és parfét is kínálnak. Tripla pisztáciás fagyijuk az egyik legerősebb, a Nero nevű tömény kakaó, az ibolyásnak nem csak a színe, az íze is kábító. Többféle alkoholos fagylaltot is készítenek, a sangríás és a cideres érdekes kísérletek. A hetvenes-nyolcvanas évek ízvilágát idézi a konyakmeggyes vagy a vaníliás-karikás fagylalt. Jó időben sorban állásra számíthatunk.

KedvesKrém

I. Budapest, Batthyány utca 26.
Tel.: +36 (70) 457-6401
Nyitva tartás: H–P 11–19, P–V 10–19 (őszi-téli szünetet tartanak)
www.kedveskrem.hu

Fiatalos arculatú és hangvételű üzlet humoros illusztrációkkal és szövegekkel. A tulajdonosok szerint „gombócban és tepsiben lakik a boldogság”, a fagylaltokat pedig igazából Fagymókok készítik. A meserészletek és szójátékok azonban nem mennek a minőség rovására: klasszikus fagylaltjaik (barack, málna, karamell) épp olyan jók, mint kísérleti társaik. Sörrel és rozéval is készítenek fagylaltot, extrém tételük a pillecukros csoki, nagy kedvencünk a tejberizsízű. Torta-, pite- és süteménykínálatuk is van, mégis őszi-téli szünetet tartanak, pedig a gesztenye- és a tökmagfagylaltjuk remekül illene az őszhöz. Tavasszal nyitnak újra.

Valdocco

V. Budapest , Múzeum körút 7.
Tel.: +36 (1) 318-6717
Nyitva tartás: H–V 10–19, V 10–18
www.facebook.com/ValdoccoCukraszda

A Valdoccóról elsőre azt gondolnánk, hogy olasz fagyizó, pedig Rüsics István cukrászmester boltja, aki tortákat, süteményeket is készít, mégis fagylaltjai miatt lett közismert. Aki a selymes fagylalttextúrákért rajong, jó helyen jár, a Valdocco tejszínes főzött fagylaltjai igazán krémesek. A legjobb a csokoládé-, vanília-, Fekete-erdő- vagy a bécsi mandula ízű, de itt a gyümölcsfagyik is tejszínesek. Az ötvenféle íz között tokajiból készített borfagylaltot is találunk, a laktózmentes citrom derekasan helytáll a tejalapú mezőnyben. A Valdocco kiemelkedik az adagjaival is, egy gombóc súlya 7-8 dkg. Persze kérhetünk fél adagot is.


Wiener Szalon

VIII. Budapest, Corvin sétány 2/b
Tel.: +36 (1) 792-9005
Nyitva tartás: H–Szo 8–20, V 9–20
www.wienerszalon.hu

A Corvin sétány első igazán izgalmas vendéglátóhelye volt a 2014-ben megnyílt Wiener Szalon. A cukrászda enteriőrje a klasszikus polgári stílust és a bécsi kávéházak hangulatát elegyíti modern dizájnnal és merész színválasztással. A Wiener reggeliket és helyben sült croissant-t és fánkot is kínál. A torták és sütemények hagyományos családi receptek alapján készülnek, nevéhez hűen bécsi specialitásokból áll a szortiment. Hangsúlyozzák, hogy fagylaltjaikat természetes alapanyagokból, sőt bio minősítésű gyümölcsökből készítik. Méltán büszkék házi készítésű fagylalttölcséreikre és frissen pörkölt kávéjukra.

Az összeállítást Haranghy Orsolya készítette.

Hozzászólás a cikkhez