Menü Keresés

TOP 10 budapesti kézműves pékség

Létrehozni valami kézzelfoghatót, ami hálát ébreszt és örömet okoz. Lelassítani, sőt megállítani a világot, kiszállni a loholásból. Abbahagyni, hogy olyan lufit fújunk teli tüdővel, amelyről akkor derül ki, hogy a semmi dagasztotta óriásira, amikor kipukkad. Ezek a gondolatok vezették a sorsváltó embereket, akik sorra nyitják kézműves pékségeiket Budapesten.

Két kézen megszámolhatók az üzletek, amelyek a minőség tétjét emelik a mennyiséggel szemben. Őszintén élni, kenyeret készíteni csak lisztből, sóból és vízből – nem is olyan kis dolog. Hiszen minden sarkon van egy albán vagy franchise pékség, amely illatával csábít, ahol olcsón jóllakhatunk gyorskelesztett kenyérrel, pizzaszelettel.

A kézműves kenyér nem olcsó, hiszen a kovász lassan dolgozik: egy, akár két napig is, folyamatos törődést igényel, hiszen élő anyag. Viszont mérlegre téve az előnyöket is, kiderül: a hosszú kovászolás részben megoldást jelenthet a gluténérzékenységre, hiszen ez az eljárás képes lebontani az érzékenységet kiváltó fehérjéket.

Ha pedig az állományjavítók, lisztjavító szerek, csomósodásgátlók és egyéb varázsporok Janus-arcúságát is mérlegre tesszük – hiszen amellett, hogy képesek gyorsan „felfújni” egy kenyeret, méregként gyűlnek szervezetünkben –, már nem is olyan drága a kézműves kenyér. A kézműves pékségekbe betérve mindig találkoztunk olyan nyugdíjasokkal, akik nem sajnálták a pénzt igazi kenyérre. Ők már megtanulták: az egészség megfizethetetlen.

Jacques Liszt
V., Apáczai Csere János utca 7.
Tel.: +36 (30) 506-5968
Nyitva tartás: H–P 7–19, Szo 7–14
www.facebook.com/jacquesliszt

Arra, hogy Misi, a pék – azaz Juhász Mihály – valaha a bankszektor jogásza volt, már csak egy fénykép emlékeztet az Apáczai Csere János utcai gourmet üzlet falán. „Úgy kezdődött, hogy láttam egy tévéműsort, amiben valaki kenyeret készített, még csak nem is kovászosat. Gondoltam, megpróbálom” – mesélte egy interjúban, hogy mi vezette el odáig, hogy megnyissa az első becsületes fővárosi látványpékséget, ahol semmiből nem spórolják ki az alapanyagot, legyen az almás sütemény vagy akár sajtos rúd. Juhász Mihály egyike azoknak, akik igazán hosszú kovászolással készítik a kenyeret, amelyet aztán kedve szerint fűszerez is aszalt paradicsommal, hosszan érlelt sajttal vagy éppen csilivel.

Pékműhely és Szerelmeslevél

I., Batthyány utca 24.
XI., Bartók Béla út 15/B
II., Lövőház utca 7-9. (Szerelmeslevél)
Tel.: +36 (30) 742-3045
Nyitva tartás: H–P 7–19, Szo 8–13
www.pekmuhely.hu

A Pékműhelyt és a Szerelmeslevelet gründoló Vajda József jelenség. Szociológus végzettséggel fordult a biztonságtechnikai rendszerek forgalmazásától a péksütemények felé. Éljük meg az életünket minőségben: akár a jelmondata is lehetne. Leveles csigái minden túlzás nélkül a legfinomabbak a városban, akár kakaótól, fahéjtól vagy cukros diótól roskadoznak, akár ajvárral kenik meg őket. Részben Vajda Józsefnek köszönhető a kézműves pékek között kialakult összetartás. A Szerelmeslevélben cukrászsüteményeket is kínálnak, canelét, olykor falatnyi tarte- okat, de a fő csapás még mindig a kenyér: a félbarnából nem tud eleget sütni. Kedve szerint ízesíti is a kenyereit, hol káposztával, hol áfonyával, ami éppen eszébe jut. Üzleteiben kaphatóak a Superjuice termékei is.

Panificio il Basilico
VI., Király utca 8-10.
XII., Városmajor utca 34.
Tel.: +36 (30) 944-8730
Nyitva tartás: H–P 6:30–24, Szo 7–24 (Király utca), H–P 6:30–24, Szo 8–12 (Városmajor utca)
www.facebook.com/PanificioIlBasilico

Az olasz–magyar pékség mostanra gasztrobirodalommá nőtte ki magát, melynek központja a Király utcai gasztropiacon található. Itt napi menüt is kínálnak, s ha az mondjuk pont csillagformára alakított, márványsajttal-szőlővel töltött pizza, Szabadfi Szabolcs egy óra alatt hetvennél is többet készíthet belőle. Szabi mindig is pék volt, így megmutatja, mesterségéből mit is lehet kihozni. Kenyerei között van, amelyik 51 éves kovásszal érik. A Városmajor utcában elsőként nyitott, aprócska boltja kedvelt reggelizőhely: minicroissant-szendvicsei különösen kapósak. A Bazsalikomhoz címzett pékség specialitásai a töltött kelt tészták, számos változatban: narancslekváros-gorgonzolás, olívabogyós, nutellás-tört mogyorós csigát is kínál, hogy csak néhányat említsünk.

Artizán Budapest
V., Hold utca 3.
Tel.: +36 (30) 856-5122
Nyitva tartás: H–P 7–19, Szo 8–16
www.artizan.hu

A Hold utcában, de nem a gasztropiacon található pékség karrierje egy bloggal kezdődött. A pékséget megalapító Fekete Gergő blogjában angolul írogatott hobbijáról, a kenyérsütésről, amelynek tudományában egyre jobban elmélyült. A bejegyzéseket elsősorban a japánok és a britek kapták fel, hiszen nálunk akkoriban még nem volt divatja a kenyérsütésnek. Az Artizán is azok közé a pékségek közé tartozik, ahol két napig is érlelik egyik-másik kenyeret: lassítják a kelést, ahelyett, hogy siettetnék. A galériával is rendelkező üzletben szendvicseket, salátákat is kínálnak, kávéból pedig saját branddel rendelkeznek. Vaníliás-kardamomos csigájuk felejthetetlen.

Pipacs
III., Bécsi út 267.
Tel.: +36 (70) 429-8964
Nyitva tartás: H–Cs 15–19:30
www.pipacspekseg.hu

A Szövetkezeti Biopékségként alakult Pipacs pékjei Franciaországban tanulták ki a mesterség csínját-bínját – például azt, hogyan lehet a hagyományos kenyérsütés eljárását összhangba hozni a modern technológiával. Amiben a leginkább kitűnnek a kézműves pékségek egyre bővülő sorából, az a szigorúan vett ökológiai szemlélet, melynek lényege: egészséget a földnek, egészséget az embernek. Franciaországban ugyanis azt is megtanulták, hogy az ökológiai szemléletű gazdálkodás és a kézműves minőség szorosan összetartozik, a kis léptékű, minőségi élelmiszer-feldolgozás mellett tették le tehát a voksukat. Kizárólag bio, azaz méreganyagok nélkül termesztett, ennélfogva magasabb árfekvésű alapanyagokkal dolgoznak. Az idén már bözödi alakor gabonából, búzakovásszal készített kenyeret is sütnek. A Csörsz utcai Biopiacon szombatonként hosszú sorok állnak a standjuk előtt.

Butter Brothers
IX., Lónyay utca 22.
Tel.: +36 (30) 456-4019
Nyitva tartás: H–P 7–19, Szo 8–13
Facebook/Butter Brothers

„Ha jártunk volna iskolába, nem lenne itt finomság ma” – olvasható a krétával írt rigmus a 2012-ben alapított kézműves pékség falán. Ami viccnek persze jó, hiszen az alapítók hogyne jártak volna iskolába, tanultak például a pékműhelyes Vajda Józseftől. Éppen ennek köszönhető, hogy leveles tésztáik – köztük a sajtos-paradicsomos papucsok, a különféle csigák – majdnem olyan finomak, mint a Pékműhely termékei. Kitűnő reggelizőhely is, kacsamájpürés, esetleg sonkás brióssal és citromos joghurttal is találkozhatunk itt – a mindennapi kenyeret viszont inkább délután érdemes keresni. Habár az egyik alapító, Markovics Gergő 2016 nyarán a továbblépés jegyében elköszönt a cégtől, Hagymási László remélhetőleg megbirkózik a feladattal, és tovább tudja vinni az üzletet.

Brót pékség és Bagatellini
XII., Németvölgyi út 17. (Brót)
XII., Alkotás utca 53. (MOM Park, Bagatellini)
Tel.: +36 (1) 213-4190 (Brót), +36 (1) 710-1705 (Bagatellini)
Nyitva tartás: H–P 8–19, Szo–V 9–18 (Brót), H–P 8–20, Szo 9–20, V 9–17 (Bagatellini)
www.villa-bagatelle.com

Habár a Villa Bagatelle-hez tartozik a Brót pékség, termékei a MOM Park bevásárlóközpontban található Bagatelliniben is megvásárolhatóak. A rusztikus ciabatták, kiflik, bagettek méltán népszerűek. Csák László cukrász- és pékmester vezetésével készülnek a finomságok, aki külföldön tanulta a szakmát. Minden péksütemény hagyományos módon készül, természetes alapanyagokból, mesterséges adalékok nélkül. A mester hajnalban kezdi készíteni a másnapi kovászt, amit 16–18 órán át állni hagy. A ház kenyere az Ardenner, ami több méretben is kapható. A Brót paleo pékárut is kínál. A Villa Bagatelleben található Brót pékség, akárcsak kistestvére, a Bagatellini kedvelt és elsőrangú reggelizőhely is egyben, habár szendvicseik igencsak magas árfekvésűnek számítanak.

À table!
II., Retek utca 6.
V., Arany János utca 16.
VII., Wesselényi utca 9.
Tel.: +36 (70) 339-1202
Nyitva tartás: H–P 7–19, Szo 7–18, V 8–18 (Retek utca), Szo 8–16, V 8–15 (Arany János utca), Szo–V 8–18 (Wesselényi utca)
www.atable.hu

Francia pék által vezetett és alapított francia pékség, ilyen ugye azért nem sok van. Persze itt is vannak változások:
egy időben például kecskesajtos és mogyorós minibagettet is árultak, ez már a múlté, sajnos. Maradt viszont a stabil minőség és az elsőrangú alapanyagok használata. Kenyereik mellett fougasse, croissant szerepel a kínálatban: utóbbiból mandulával, pisztáciával töltött változat is kapható. Vízkereszt táján árulják a háromkirályok kenyerét, az egyikbe betlehemi figurácskát rejtenek – azt illeti a háromkirályok koronája, aki megtalálja. A háromkirályok „kenyere” szintén előfordul mandulás és pisztáciás ízesítésben is. Francia cukrászatként is elsőrangúak: állandó kínálatban tartott citron tartjuk, éclairjeik, mille-feuille-jük és opera szeletük megbízható minőséget képvisel.

Kiskovász
VI., Nagymező utca 36.
Tel.: +36 (30) 548-8642
Nyitva tartás: H–P 7:30–20, Szo 9–16
Facebook/Kiskovász Pékség

A Nagymező utcában megnyílt Kiskovász Pékség falát részben cementmozaiklapok díszítik, ami rusztikus hangulatot kelt, ugyanakkor szervesen illeszkedik a pesti boulevard hangulatához. A pékséget alapító Sábli Péter balett-táncos-múlttal rendelkezik, de ez a sütöde tekintetébentulajdonképpen irreleváns. Talán a művészi érzék az, ami a péksüteményekben is megmutatkozik. Kakaós csigája gyerekmarokban elfér, pogácsából juhtúrós-korianderes is készül. Teljes kiőrlésű kenyerük lehet búza, tönköly vagy akár rozs is. Péksütemények mellett árulnak finom sajtokat, sőt: déltájban leveseket is kínálnak, például finom házi grissinivel.Marmorstein
A boltok listája a Facebook-oldalon érhető el.
Tel.: +36 (30) 330-4120
www.facebook.com/marmorstein

A Marmorstein volt az első fecske a fővárosi kézműves pékségek között, ez nyitott legelőször, 2010-ben. A műhely egyik alapítója, Miklós Mihály az ősök iránti tiszteletből adta a Marmorstein nevet budai pékségének, hiszen felmenőié volt valaha az esztergomi Marmorstein pékség, amelyet elsodort a második világégés. Miklós Mihály és Szinek Zsófia Angliában éltek éppen akkor, amikor a kézműves kenyérkészítés „divattá vált”, és elhatározták: ők is erre az útra lépnek. Az viszont meg sem fordult a fejükben, hogy külföldön, és ne idehaza nyissanak üzletet. Először is fatüzelésű kemencét építtettek egy régi gyár területén. Az egész család összefogott, hogy az üzlet beinduljon – még a kenyeret is a családtagok szállították ki. A pékség híre aztán szájról szájra terjedt. Látványpékségük jelenleg nincs, a város több pontján kaphatók termékeik, például a Budai Pékség két üzletében. Diós- Kiskovász mazsolás kenyerük függőséget okoz!

A kenyér lelke: 

Lelke van a kenyérnek, hogyne lenne, hiszen élő anyaggal, kovásszal készül. Éppen ezért indította útjára Kenyérlelke néven a kézműves pékségek fesztiválját 2015-ben a Pékműhelyt vezető Vajda József. Barátságos erőpróbára hívta a lelkesedéstől hajtott, amatőrből profivá lett pékeket az ország minden szegletéből. A megmérettetést augusztus 20-ra időzítették, a jó hangulatról zenekarok gondoskodtak, a versenyt gyerekfoglalkozások kísérték.

2016-ban másodszor is megrendezték a hagyományosan sütők versenyét, rangos zsűri részvételével. Juhász Mihály, azaz Jacques Liszt két kategóriában is sikert aratott: övé lett a legjobb félbarna/fehér kenyér, és ami komoly elismerés: 2015 után 2016-ban is övé a legjobb teljes kiőrlésű kenyér. „Remélem, ez az esemény hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy megtaláljuk
egymást: a kenyér a készítőjét, a készítője a boldogságát, a fogyasztója pedig az örömét” – kommentálta a rendezvényt Vajda József.

Hozzászólás a cikkhez