Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

A fiatalok körében is népszerű piaci konyhák

Reneszánszát éli a piacozás, a friss alapanyagok és a közösség vonzereje mellett ma már a piaci konyha is egyre jobb élményt jelent.

A gasztroforradalom lényege ebben a kategóriában mutatkozik meg igazán. Úttörő séfek újraértelmezték a zsírgőzös lacikat és lángosozókat. Nem kell félni a rongyrázástól, Bíró Lajos, Széll Tamás és Nyíri Sándor (Szása) egyszerű, de nagyszerű élményfőzést űz a Hold utcában.

Értelmezhető fogások minőségi alapanyagokból, elérhető áron. Ebédidőben igazi forgatag lepi el a piacteret, a napi rutinosok, a bámészkodó turisták és a közeli irodák öltönyösei egymás mellett csöpögtetik a mustárt és lötyögtetik a levest.

A trendteremtő kezdeményezés szerencsére túllépte a Belvárosi Piac határait, és egyre több vásárcsarnokban alakul igényes kulináris élet. A kínálatban nincs két egyforma: magyaros gourmet, formabontó hentesáru, orosz bisztró, házikoszt vagy vegán hamburger. A hangzavar, sorban állás és ételszag maradt, de enélkül nem is lenne az igazi.

TOP 10 PIAC ÉS GASZTRO

STAND25 BISZTRÓ

V., Hold utca 13.  (Belvárosi Piac)
Tel.: +36-30/961-3262
Nyitvatartás: h.–szo. 8–11 (csak kávé), h. 11.30–15.45, k.–cs. 11.30–16.45, p.–szo. 11.30–15 (ebéd), p.–szo. 18–20.30 (vacsora)

Az első Michelin-csillagos és Bocuse d’Or-döntős magyar séf páros, Szulló Szabina és Széll Tamás örömkonyhája. Az alapanyagok minőségében itt sem kötnek kompromisszumot, de közérthetőbb magyar ételeket készítenek belőlük. Pár ikonikus fogásuk – rakott krumpli, gulyásleves, somlói – állandó, az étlap nagy része szezonális: beregi csirkepörkölt vagy házi tarhonya, keleméri báránypástétom vagy magyar tarka hátszín. Ebédre két fogás 3900, három 4900 forint, a drágább alapanyagokból készült ételek felárasok. Péntek és szombat este vacsora is van. Magyar borok, kisüzemi sörök, az asztalfoglalás erősen ajánlott.

A SÉF UTCÁJA – DELI A PIACON

V., Hold utca 13. (Belvárosi Piac)
Tel.: +36-70/390-7757
Nyitvatartás: h. 8–17, k.–p. 8–18, szo. 8–16

Avantgárd kísérlet és felszabadult főzés zajlik A Séf utcájában, ahol a hentespult veleje néha szó szerint kifordulva kerül a tányérra. Vaskosabb „lacikonyhás” ételek kreatív csavarral, minőségi alapanyagokból, kifogástalanul elkészítve. A sült kolbász, a hurka, a csülök, a pacal, a tanyasi csirke és a rántott kacsamáj ínyenceknek készül, de finomkodásról szó sincs! Edzett gyomorral lehet itt jóízűt falatozni. Közkedvelt a pénteki sólet menü füstölt libamájjal vagy tarjával, barhesszel és flódnival, de a szombati reggelik is megérnek egy látogatást.

MOSZKVA TÉR

V., Hold utca 13. (Belvárosi Piac)
Nyitvatartás: h. 11–17, k.–p. 11–18, szo. 11–15

Hiánypótló kulináris színfolt az Arany Kaviár piaci kistestvére, a „Nem kell mindig kaviár” jeligére. Képzett személyzet, kedves kiszolgálás, profi konyha. Átgondolt koncepció, szűk kínálat egyszerű, laktató orosz specialitásokkal: szoljenka, borcs, kijevi csirke, pelmenyi. Gazdag, savanykás szoljenkaleves, telis-tele hússal. Finom az orosz töltött tészta, a pelmenyi: a húsos töltelék kellemesen fűszerezett, laza szerkezetű, a tészta ruganyos. Vajas mártással, tejföllel fényűző fogás. Ha dőzsőlni támadna kedvünk, jöhet a rozé pezsgő és a kaviár.

BUJA DISZNÓ(K)

V., Hold utca 13. (Belvárosi Piac)
Tel.: +36-70/377-3322
Nyitvatartás: h. 11.30–16.30, k.–p. 11.30–17.30, szo. 11.30–15.30

Bíró Lajos disznóságai a nehézsúlyú ligában játszanak. Ezen a vasárnapi ebéden nevelkedett az ország nagyja, így a rántott húsról mindenkinek van véleménye és élménye. A Buja Disznó(k) fatáblákra tálalt óriási szeletei azonban minden várakozásnak megfelelnek. Látványra is, ízre is kiváló az aranybarna, ropogós panírköntös alatt rejtőző puha és omlós karaj. A konyha láthatóan a húsra összpontosít, így a hagymás krumplisali és a savanyúság csak mellékszereplő a történetben. Ezzel együtt remek ebéd kerekedik, amit a szerencsések egy pohár sörrel vagy borral is kísérhetnek.

LAKATOS MŰHELY

V., Hold utca 13. (Belvárosi Piac)
Nyitvatartás: h.–p. 12–17, szo. 12–16

Hangulatos, piros-fehér kockás terítős, bisztrószerű étkezde. Naponta változó menü izgalmas finomságokkal, és egy állandó kínálat, amiből a ropogósra sütött vékony kolbász a Lakatos Műhely védjegye. Ez utóbbi a névadó stylist receptúrája alapján készül, négyféle ízesítésben. Igazi sztárjelölt fogások a napi menüs (gluténmentes) főzelékek is. Stílusosan, piros bádogedényben tálalt ízes, karakteres zöldségétel, távol esik az iskolai menzák rántásos emlékeitől. A hideg, savanykás tökfőzelék állagra és ízre is kiváló, igazi fejedelmi ebéd például egy narancsos-rozmaringos kolbásszal tálalva.

MANGALICA Mennyország

VII., Akácfa utca 42–48. (Klauzál téri Vásárcsarnok)
Tel.: +36-30/358-3155
Nyitvatartás: h.–v. 8–16

A Klauzál téri Vásárcsarnok kissé kihalt földszintje délben megtelik élettel, a Mangalica Mennyország láthatóan népszerű ebédelőhely. Két- és háromfogásos menü rendkívül kedvező áron. A teljes étlap hetente, a leves- és főzelékválaszték naponta változik. A konyha erőssége egyértelműen a mangalica. Az állandó kínálat része a tepertőkrém, a sült kolbász és az oldalas. Ez utóbbi valóban rendkívül ízletes, szaftos, szinte leomlik a csontról. A húsleves gazdag, de a lé ízére mintha rásegítettek volna utólag. Bisztrószerű enteriőr, gusztusos tálalás és vidám, gördülékeny kiszolgálás.

További gasztrohelyeket a "Kapcsolódó helyek" menű alatt találhat!

(Az összeállítást készítette : Dénes Judit)

Hozzászólás a cikkhez