Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Tokaj-Hegyalja ínyenceknek

Tokajról az aszú, legfeljebb a furmint jut az eszünkbe, nem is gondoltuk volna, hogy Tokaj-Hegyalja milyen kincseket rejt az ínyencek számára.

Azzal, hogy vége a szüretnek, Tokajban nem áll meg az élet. Gasztroesemények, termelői vásárok várják a Hegyaljára látogató vendégeket.

Ha különlegességre vágyunk, ne hagyjuk ki a bodrogkeresztúri Tokaji Borecet Manufakturát. Formanek Ferenc és családja gondolván, hogy Tokajban már túl sok a bortermelő, belevágott az ecetkészítésbe. Száz százalékban természetes úton, biológiai erjesztéssel készítik a finom nedűt, mint mondják:  "Valódi alkímia, mert a borban eredetileg jelenlevő alkohol alakul át ecetsavvá, már pár cseppnek is intenzív karaktert kölcsönözve, mely erős, ugyanakkor játékos formába önti a tokaji bor örökségét."

A tölgyfahordóban érlelt különlegesség lényege a jó bor, ezért csakis megbízható borásztól vásárolják a bort. Újabban egyedi ízekkel kísérleteznek, érdemes megkóstolni az áfonyás, bodzás, barackos ecetet is. Persze a ma már klasszikusnak számító tokaji balzsamecettel egyik ízesítés sem ér fel.

Ha kiváncsiak vagyunk, hogyan készül a borecet, egy üzemlátogatás keretében meg is nézhejük a Bodrogkeresztúr és Tarcal határán fekvő új üzemet, ahol a díjnyertes ecetek készülnek. (www.borecet.hu)

Mádon érdemes meglátogatni a Bodnár Sajtmanufakturát. Bodnár Sándor sajtkészítő mester Tokaj-Hegyalján elsőként alkalmazta a hegyi sajt készítésének technológiáját és ma már többféle sajtot érlel a pincéjében.

Szót kell ejteni Hernádszentandrásról is, amelyet ma már csak BioSzentandrás néven ismer a közönség. Három éve indították el a községben a biotermelést, Matthew Hayes, a gödöllői egyetem oktatója segítségével.  2,5 hektáron termelnek zöldséget, gyógynövényt és fűszernövényt. A „Nyitott Kert” mozgalom keretében bárki vásárolhat hétfőtől szombatig burgonyát, céklát, paradicsomot, patisszont, salátát tököt és cserepes fűszernövényeket. Ma már webshopon keresztül is megvásárolhatjuk a vegyszermentes, ellenőrzött, BIO minősítésű zöldségeket. (www.bioszentandrás.hu)

Ha pedig igazi hegyi levegőre vágyunk, látogassunk el Komlóskára, a gyönyörű hegyi faluba, ahol szintén a kézműves termelők sora található. A Komlóskán készült kecskesajt ízében valóban fellelhető a sok gyógynövény, amelyet a hegyoldalon legelnek a kecskék.

Tokaj-Hegyalja étteremkínálata szintén nagyot változott. Elsőként a Gusteau Élményműhelyt ajánljuk. Régen úgy fogalmaztunk volna, hogy „tiszta Toszkána”, de ma már itthon is találunk néhány ilyen éttermet, ahol fák és bokrok lombja alatt ízlésesen kialakított kerthelyiségben élmény a vacsora. Mi éppen kecskehúst kóstoltunk, előtte világos zöldborsólevest, amely leves íze olyan volt, akár a zsenge borsószem. A rakott padlizsán és a tányérdesszert szintén a Gusteau séfjét dicséri. (www.gusteaumuhely.com)

Aztán ott az Anyukám mondta. Higyjék el megéri a fél óra kitérőt elmenni Encsre, ahol a Dudás fivérek, Szabolcs és Szilárd egy igazi gasztrooázist hoztak létre. Olaszországban tanulták a mesterséget, mai napig kijárnak alapanyagért Toszkánába, de egyre több helyi kézműves terméket fedeznek fel és támogatnak. Olyan pizzát Magyarországon sehol nem kapni, mint itt. A bárány is helyi tenyésztőtől származik és omlós mint a vaj. Az ebédet érdemes egy tiramisuval lezárni à la Dudás fvérek.

Két termelői piac is van Tokajban. A Hegyaljai és a Bodrogközi Piac. A Tokaj-Hegyalja Piacot legközelebb november 10-én tartják. Melengető olajok: a tokaji szőlőmagolaj és társai szól a Disznókő birtokon megrendezésre kerülő havi piac szlogenje. A karácsonyi piac december 8-án lesz. A Tokaj-Hegyalja Piac 2012. óta minden hónap második vasárnapján várja az érdeklődőket, az ínyenceket, s mindazokat, akik előnyben részesítik a kiváló minőségű helyi termékeket. Megismerhetjük személyesen a helyi gazdákat és mesterembereket, akik nagy gonddal és szeretettel készítik és kínálják nekünk termékeiket, a helyi kincsek széles választékát felsorakoztatva. Felvonulnak itt Tokaj-Hegyalja és a vele határos vidékek egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszerei: friss zöldség és gyümölcs, lekvárok, szörpök, ivólevek, tehén-, juh-, kecskesajtok és joghurtok, mangalica áruk, olajok, ecetek, lisztek, tészták és péksütemények, míves mézeskalácsok és mézek, tartósított erdei gombák, hagyományos és biotermékek. Olyan egyedülálló helyi termékekre bukkanhatunk itt, mint a tokaji borecet és szőlőmagolaj, az aszúval, musttal fűszerezett lekvárok és szőlőzselék vagy a furminttal főzött szappan. A kézműves tárgyak között van kerámia, faáru, fonott termékek, nemez, kovácsoltvas, gobelin, foltvarott tárgyak, ékszerek, népi játékok és viselet, bőrműves termékek és szappankülönlegességek.

 A Bodrogközi Őstermelő piac minden hónap 1. szombatján nyit ki a Pácini Mágocsy kastély melletti rendezvénytéren. Piac és kézműves vásár elnevezéssel vásári kavalkádot szerveznek, november 2 és december 7. a legközelebbi alkalom.

A Bor-Bárban tarcali Basilicus borokkal és a borkurzuson bodrogkeresztúri dűlős borokkal lehet majd öblögetni. Mindezt jazzmuzsikára és jótékonykodással fűszerezve, kinek-kinek ízlése szerint. 

Hozzászólás a cikkhez