Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása
Termelők   »  Bor

Pántlika Pincészet

0 értékelés

A negyven hektáron gazdálkodó pincészet ültetvényei a történelmi Balaton-felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén találhatók. A falu 900 éve híres tüzes borairól. A pincészet ezt a hagyományt szeretné megőrizni és továbbvinni.
A borászat összes termőterülete déli-délnyugati fekvésű. Ennek köszönhetően a Balatonról visszaverődő napsütés magas cukorfokú szőlőt érlel, amiből tüzes borok születnek. A látogatókat lenyűgöző méretű, elegáns látványpincében fogadják.

Burkus Norbert főborásztól megtudjuk: jelenleg 12 fajtával dolgoznak. Legnagyobb mennyiségben olaszrizlinget, savignon blanc-t, szürkebarátot készítenek, választékbővítőként juhfark, pinot blanc, illetve sárgamuskotály is szerepel a kínálatban. Chardonnay-, cabernet franc- és merlot-ültetvényük még nem fordult termőre. Kékszőlőik a kékfrankos és a zweigelt, melyekből rozé, illetve reduktív vörösbor készül. A pincészet presztízsvörösbora, a cabernet sauvignon tölgyfa hordóban érlelődik.

Harmincöt hektár termő ültetvény hozzávetőleg 150 ezer palack bort jelent, melynek 80 százaléka reduktív, acéltartályos erjesztésű, a fennmaradó 20 százalékot érlelik hordóban. Ez utóbbiak dűlőválogatott tételek, melyeket szigorú hozamkorlátozással nevelnek: kb. egy kilót hagynak tőkénként. A szőlőben a zöldmunka (fürt- és hajtásválogatás, törzstisztítás) és a szüret is kézzel történik.

A pincészet fehér presztízsbora az Agyaglik olaszrizling, 2011-es évjáratával a tavalyi  Vinitalyn Gran Menzione diplomát nyertek.
Dűlőszelektált a Gálickőnek keresztelt savignon blanc és a Kűvölgy elnevezésű pinot gris is.

Nyitva tartás: H–P 8–16-ig, Szo 10–14-ig

Olvasd tovább Visszazár

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5
fotó

Elérhetőségek

8244  Dörgicse,  Fő u. 67.
+36 (87) 444-379 +36 (87) 444-379
www.pantlikapinceszet.hu, pantlikaborhaz@gmail.com

Hozzászólás az adatlaphoz

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5