Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása
Termelők   »  Bor

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

0 értékelés

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték.
II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtokok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről, ennek köszönhetően 2000 m2 alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, esetleg Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettek, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborok készülhetnek.

A pincészet elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és fűszeres tramini szőlőkből állítja elő borait. A fajtaválaszték kialakításánál a borvidék történelmi hagyományait is figyelembe vették, ezért területeiken olaszrizling, ezerjó és sárfehér tőkék is zöldellnek.

A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány nemzetközi fajtát is termesztettek, mint a chardonnay, pinot blanc fehér-, valamint pinot noir, merlot és cabernet franc kékszőlőket.

Olvasd tovább Visszazár

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5
fotó

Elérhetőségek

9090  Pannonhalma,  Vár u. 1.
+36 96 570171 +36 96 570171
www.apatsagipinceszet.hu

Hozzászólás az adatlaphoz

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5