Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása
Termelők   »  Bor

Kaló Imre Pincészete

1 értékelés

 Kaló Imrét választotta 2011-ben a Borászok borászának a Vinum Praemium által jelölt ötventagú borászkuratórium. Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigitől, itt ugyanis maguk a borászok választják ki maguk közül a legjobbat. A Szomolyán élő erdész kitartó munkájával, sajátos zamatú és ízvilágú boraival vívta ki a rangos elismerést. Borfilozófusnak is tartják, aki nem csupán készíti a bort, de úgy mesél róla, mint az élet italáról.

Kaló Imre pincészete történelmi korokat idéz. A pince egyik legértékesebb tárgya egy több mint kétezer éves szőlőprés kőalja, amit négy oroszlán tart. A tufába vájt tíz ablakba pedig a legjobb magyar borokat teszi majd Kaló Imre, tisztelegve a magyar borászok munkája előtt. Kaló Imre mindegyik borról úgy beszél, mint a tanítványáról. Kiemelni bármelyiket is nem volna a természet rendjébe illő dolog. Viszont mindegyiknek megvan az üzenete. A rizlingszilvániból hosszan eltartható, éltető bor készül, míg egy édes aszúszemekből összeálló bor akár száz évig is eltartható életital lehet. Minden kornak megszületnek a világító borai, csak figyelni kell rájuk. Ezek az italok mutatják meg az élet értelmét. Mint például a 2002-ben 100 százalékig aszúszemekből készült Turán főbor.

Termőterület nagysága: 18 hektár
Dűlők: Mácsalma, Ispánberki, Vénhegy, Gyűr, Jatótető, Csájszél, Poletár
Szőlőfajták: leányka, olaszrizling, zöldveltelíni, rizlingszilváni, irsai olivér, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, hárslevelű, sárga muskotály, furmint, rajnai rizling, kékfrankos, turán, pinot noir, kadarka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, siráz, medina, zweigelt, csókaszőlő, oportó
Talajtípusok: vályogszerkezetű barna erdőtalajok, riolt tufa alapkőzeten, 200-250m tengerszintfeletti magasságon.

Kaló Imre Pincészete a Terra Hungarica mozgalom tagja.

www. terrahungarica.hu

Olvasd tovább Visszazár

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5
fotó

Elérhetőségek

3411  Szomolya,  Jókai út 2.
+36 (30 )456-2205 +36 (30 )456-2205
cmsomogyi@gmail.com

Hozzászólás az adatlaphoz

Értékeld Te is!

1 2 3 4 5