Menü Keresés

Termelők és éttermek a Muravidéken

Muraszombat, Kismálnás, Hosszúfalu. Már a nevek is elvarázsolt vidéket sejtetnek. A déli határnál, Budapest és Ljubljana között félúton, a Mura folyó környéke rengeteg izgalmat rejteget a kirándulóknak – és még többet az ínyenceknek.

Töltsünk el néhány napot Lendva környékén! Északkelet-Szlovénia konyhájára a magyar, a szlovén és a horvát gasztrokultúra egyaránt hatással volt, még élnek a Monarchia konyhájának emlékei, és a magyar közösség is őriz hagyományos recepteket. Érdemes ellátogatni egy tökmagolaj-préselőbe, ahova a környékbeliek hordják a tökmagot és készítik maguknak vagy eladásra a tökmagolajat. Találunk hentest, aki vágott zsírt készít, ajánlunk kenyérsütő asszonyt, aki a híres kerek perecet készíti, de ismerünk szlovén sonkamestert és csokoládékészítőt is. Néhány hely ízelítőül:

1. Tökmagolaj
Hari bučno olje
Križevci, 141, 9206 Križevci
Tel.: +386 (25) 541-005

Muravidéken nincs étel tökmagolaj nélkül. Levesre, salátára, halra, de a desszertekre is öntenek a méregzöld kincsből. Nem véletlen, hogy a családok többsége termel tököt, és maga viszi a préselőbe. Régen ünnep volt a családnak ez a nap. Vittek magukkal sonkát, kenyeret, és megvárták, míg a friss olaj kifolyt a présből. Nada Hari már a negyedik nemzedék tagjaként vette át Tótkeresztúron (Križevci) a tökmagolajprést. Maguk három hektáron termelnek, 18 euróért árulják a helyszínen a frissen préselt olajat. Hagyományosan kővel darálják, majd vízzel és sóval dagasztják, 110 °C-on pirítják, és utána két kő között préselik. 1 kg tökmagból 2,5-5 dl olaj lesz, a mag minőségétől függően.

2. Vágott zsír és vindüs hús

Bíró házi húskészítmények
Dolga vas, Glavna ulica 47.
Tel.: +386 (51) 844-654

Bíró József hentesmester boltjában, Hosszúfalu főutcáján minden hagyományos muravidéki húsáru kapható. A legismertebb a vágott zsír, ami nem más, mint darált abált szalonna, a helyiek kedvenc csemegéje, amit pirított kenyéren fogyasztanak. Tart vindüs húst: ez fafűtésű sparhelten, zsírban sült sertéshús, amit vágott zsírban tesznek el. A füstöltáruk mind bükkfán füstölődnek, a paprika nélküli kolbász (mert itt ez a hagyomány), a disznósajt és a levegőn szárított szalámi.

3. Muravidéki érlelt sonka
Kodila
Murska Sobota, Markišavci 44.
Tel.: +386 (25) 223-600

A muravidéki hidegen füstölt érlelt sonka eredetvédett termék, Szlovénia egyik legismertebb kulináris ínyencsége. A Kodila család érlelőháza agyagból készült, nádtetővel. Minimum 12 hónapig készül a sonka, 4 hónapig sóban és fűszerekkel érlelik 6 °C-on, 1-2 napig 40 °C-on bükkfán füstölik, 2-3 hónapig szárad, majd kezdődik a hónapokig tartó érlelés 15 °C-on. A Kodila sonkaházban megtekinthetjük az érlelést, sonkán kívül vásárolhatunk pástétomokat, mangalicaterméket, tökmagos szalámit, és az asztalok mellett meg is kóstolhatjuk a termékeket.


4. Kerek perec
Végi Mária pékműhely
Zˇitkovci 23.

Muravidék jellegzetes péksüteménye a kerek perec. Végi Mária évtizedek óta fafűtésű kemencében süti a perecet a parasztgazdaságban. Meséli, hogy dédszülei ünnepekkor, csépléskor és aratáskor is fonták a perectésztát, minden kamrában ott volt, szőttessel letakarva. Ma ünnepi eledelnek számít, nem létezik esküvő kerek perec nélkül. A zsitkóci kenyér is messze földön híres. A rozstermő vidéken természetesen rozzsal készül a kenyér, a lényeg, hogy frissen süljön, utána egy hétig is eltart.

Kerek perec: 

Cukrozott tejben felfuttatunk 5 dkg élesztőt, összekeverjük 1 kg liszttel, fél dl tejjel, teszünk bele 1 teáskanál cukrot, 2 teáskanál sót, és alaposan összegyúrjuk. Adunk hozzá 3 evőkanál zsírt, és azt is beledagasztjuk. Egy óra alatt duplájára kelesztjük, és lisztezett deszkán kisujjnyi rudakat sodrunk. Ezeket kettőbe vágjuk és perecbe fonjuk. Még 20 percig kelesztjük,  tojással megkenjük és pirosra sütjük.

5. Passero Csokoládé
Moravske Toplice, Tešanovci 24.
Tel.: +386 (51) 357-170

Muravidék egyik legismertebb parasztgazdái a Passero család tagjai. Foglalkoznak szőlővel, gabonával, készítenek füstölt húsárut, gyümölcslevet, tökmagolajat, kenyeret, lekvárt. A legújabb termékük a kézműves csokoládé. Különlegessége, hogy a gazdaságban megtermelt alapanyagokkal készítik. Így van tökmagolajos, traminis, hajdinás, kendermagos, bodzás és gibanicaízű csokoládé is. Az ízkombinációk egyediek: mézeskalács-gyömbér, málna-koriander, tökmagolaj-köménymag.

6. Fine Dining
Gostilna Rajh
Bakovci, Soboška ulica 32.
Tel.: +386 (31) 705-007
Nyitva tartás: K–Szo 11–22, V 11–16

Szlovénia egyik legjobb étterme, Tanja & Damir Pintarič fine dining konyhája. Már a dédszülők is híres szakácsok voltak, a fiatalok pedig magasra emelték a Rajh konyhájának színvonalát. Helyi ízek, alapanyagok, tengeri és folyami halak, a muravidéki konyha modern változata.

7. Steakház
Gostišče Oaza
Moravske Toplice, Mlajtinci 39.
Tel.: +386 (51) 383-141
Nyitva: H–Cs 12–22-ig, P–Szo 12-23-ig, V 12–20-ig

Elvarázsolt vidéken, Lendva és Muraszombat között egy horgásztó partján található a környék egyik ínyencétterme, steakek és grillételek specialistája. Az igaz, hogy a hús Argentínából érkezik, a hal viszont a szlovén tengerpartról, a saláták és a többi alapanyag pedig helyi termelőktől származik. Robi Šinkec séf neve ismert Szlovéniában.

8. Torteraj
Lendava, Trg. Györgya Zale 1.
Tel.: +386 (41) 337-046
Nyitva: H–V 8–22-ig

Torták édenkertje. Így fordíthatnánk a Makovecz Imre tervezte kultúrház oldalában megbúvó cukrászda nevét. Ingrid David már tízévesen fagylaltot készített otthon, öt éve nyitotta a cukrászdát Lendva központjában, és hamar elterjedt a minőségi alapanyagokból készült kézműves sütemények és torták híre. Magyar és francia cukrászművészet, szlovén hagyományos sütemények, mákos kalács, százrétű béles. Ha Lendván járunk, érdemes inni egy kávét a teraszon.

9. Babič malom
Babičev mlin
Veržej, Mlinska cesta 25.
Tel.: +386 (41) 694-087
Nyitva: H–P 8–16.30-ig

Ha szeretnénk vízimalomban frissen őrölt lisztet vásárolni, akkor menjünk el a Mura folyó partjára, ahol Szlovénia utolsó hajómalmát nézhetjük meg. A Babič család három nemzedék óta őrli a gabonát a muravidéki gazdáknak. A XVIII. század végén a Mura folyón 69 úszómalom volt. Veržej faluból ösvény vezet az árterület erdején keresztül a Mura partjára, de már messziről hallani a malom morgását. Egyedülálló látvány. 5 kg frissen őrölt liszt 3 euróért kapható.

10. Jeruzalem
Jeruzalem Turisztikai Hivatal
Jeruzalem, Ivanjkovci
Tel.: +386 (27) 194-545

Muravidéki kirándulásunkból nem hiányozhat a világ egyik leghíresebb bortermelő vidéke, Jeruzalem. Nevét arról kapta, hogy a hazatérő keresztes vitézek a szentföldi Jeruzsálemhez hasonlították a festői tájat. Teraszos szőlőültetvények, amelyeket a domboldalon talált termálvízzel öntöznek, zarándoktemplom, kicsi borászatok teraszokkal. Jeruzalem a fehérborairól ismert. Rizling, furmint, chardonnay és a helyi szőlőfajta, a sipon terem kétezer hektáron, az utóbbi időben pedig már vörösborokkal is kísérleteznek. A legismertebb borászat az Ormož.

Hozzászólás a cikkhez