Menü Keresés

Cékla, mindig másképp

A tél végi napok a legnehezebbek. Az ember már úgy ki van éhezve egy kis friss, harsány zöldre, mint egy birka, de a fóliás saláták nem az igaziak, a káposztafélék meg már unalmasak. Amíg nincs zöld, marad a piros. Saly Noémi most egy nagy fazék céklát tett el üvegekbe. Az alapreceptből számtalan remek változat tud kibontakozni, és pillanatok alatt tálalhatok.

A cékla gyönyörű színe árulkodik hatalmas antioxidáns-tartalmáról. Lassítja a tumorsejtek növekedését, nitrogénmonoxid-tartalma pedig segíti a vér áramlását. 20 deka céklával letudtuk az ajánlott napi rostbevitel 20 százalékát, és a májunkat is hatékonyan támogattuk.

Akár gumós zeller szárát, akár szárzellert, más néven halványítózellert használunk, jót teszünk magunkkal. A fűszeres, illatos, lédús szárak értékes rostokból állnak, és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel. A friss, zöld zeller remek kiegészítője a téli salátáknak, a piacon mindig kapni. Legjobb cimborái a dió és az alma.



HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg cékla
  • 1/2 db torma (10-15 centis darab)
  • 1 l víz
  • 5 ek 10%-os ecet
  • 4-5 ek cukor
  • 3-4 kk
  • 1 kk köménymag

ESZKÖZÖK:
Főzőfazék, nagy tál, fedő, kiskés, recés kés, félliteres üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A céklát megsikálom, fölteszem főni. Mérettől függően körülbelül egy-másfél óra kell neki. Ha puha, leöntöm hideg vízzel, meghámozom, a recés késsel csinosan fölszeletelem, ráhintem a köményt. Megpucolom és forgácsokra hasítom a tormát, berakom a cékla közé. Felforralom a vizet, hozzáadom az ecetet, a cukrot meg a sót, jól átkeverem, és azon melegében a céklára zúdítom. Lefedem a tálat, és kirakom a spájzba. Kéthárom napig érdemes állni hagyni. Akkor szétrakom üvegekbe (mindegyikbe jusson torma!), felöntöm lével, lezárom, kész. A spájzban vagy a hűtőben hetekig eláll.

CIFRÁZZAM?

Most jön a lényeg. Cifrázom. Az alábbi adagokkal két felnőtt jóllakik. Elkészítésükkel egy 8-10 éves gyerek már simán boldogul.

1. Előveszek egy üveg céklát, kinyitok egy tonhalkonzervet, fölkarikázok egy tízcentis darabka póréhagymát, egy nagy pohár tejfölben elkeverek két evőkanál mustárt, csipet cukrot és sót. Az egész mindenséget levestől, olajostól összekeverem a salátástálban. Rozskenyérrel tálalom. A műveletsor nem tart tíz percig, kész a vacsora.

2. Keményre főzök két tojást, héjastól lereszelek egy szép nagy almát, felaprítok két-három kisebb zellerszárat. Összekutyulom a fenti tejfölös-mustáros szószt. Elő egy üveg céklát, minden mehet a tálba, végül a tetejére kockázom a kemény tojást. Tojásfőzéssel együtt húsz perc, kész a vacsora.

3. Egy üveg leszűrt céklához vékonyra szeletelek egy fej lila hagymát. Hozzáadok 15 deka felkockázott, friss kecskesajtot vagy fetát, egy csokor fölaprított petrezselymet és fél marék durvára vágott diót. Meglocsolom egy kis olívaolajjal, és annyi. Tíz perc volt, kész a vacsora.

Hozzászólás a cikkhez