Menü Keresés

Szihalmi Kemencés Fesztivál

12 éve már, hogy a honfoglalás kori kis faluban évről évre megrendezik a látványos programokban gazdag „hagyományőrző parasztlakodalmat”.

Az egész napot átívelő, hajnalig tartó eseményen részt vesz a falu apraja nagyja is. A lakodalmi vigasság a Szihalom községben szokásban volt népi hagyományok feldolgozása alapján, korhű ruhákban történik: vőlegény búcsúztató és a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő a barokk templomban, vacsora, menyasszonytánc és menyecsketánc – mind-mind sorra kerül a nap folyamán.

A délelőtti program a kemencés udvart magában foglaló rendezvény területen zajlik. 20-25 főzőcsapat az itt található épített kemencében és rakott tűzhelyen, illetve mobil kemencékben előre nevezett receptek szerint készíti el a saját ételét. A verseny kora reggeltől kb. délig tart, amikor is a szakmai zsűri értékeli az elkészült remekműveket.

A vendégek az információs pultnál megvásárolható kóstoló jegyekkel a rendezvénytéren sétálva kóstolgathatják a kemencés fogásokat, s emellett színpadi kulturális programok is szórakoztatják őket. A kínálat igazi folklór jellegű: a határon túli magyar testvérkapcsolati delegációk színpadi előadásai, és a térségbeli meghívott csoportok produkciói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Az egyik kedvenc helyszín ezen a napon a folk-csárda, ahol a közönség népzenekar és néptáncosok közreműködésével szórakozhat.

A népi gasztronómia kedvelői a „Látványkonyha” sátornál megtekinthetik az autentikus lakodalmas ételek készítésének technikáját, folyamatát.

A kézműves sátrakba látogatók különböző eszközöket készíthetnek. A gyermekek szórakoztatásáról a Magor Magyarjai Hagyományőrző Kulturális Közhasznú Egyesület gondoskodik, fa körhinta és történelmi, készségfejlesztő, ügyességi, népi játékok segítségével.

Délután 3 óra körül pedig jön a nap fénypontja, az estébe nyúló „Hagyományőrző szihalmi lakodalmas”.