Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Székesfehérvár és környéke

Nemcsak megállni érdemes Székesfehérváron útban a Balaton felé, hanem egy önálló gasztronómiai látogatást is megérdemel: itt van az ország egyik legjobb vidéki étterme, van már több bisztró, reggelizőhely, minőségi kávézó, kisüzemi söröző és termelői piac is.

Székesfehérvár a magyar államiság origója: Szent István uralkodása alatt vált királyi központtá, „székes” fővárossá. Felemelő élmény a koronázóbazilika  romkertjében, egykori királyaink koronázási és temetkezési helyén sétálni.  Érdemes letérni a Fő utcáról, és felfedezni a kis utcák és belső udvarok varázslatos hangulatát is, míg a belvárosi kávézók asztalánál üldögélve a történelem teraszán érezheti magát a látogató.

A belvárosban tavasztól őszig kulturális rendezvények pezsdítik fel a város életét. A nyári programsorozat augusztus közepén, a Királyi Napok tíz napjával ér a csúcsra: a Koronázási Ünnepi Játékok az egykori koronázóvárosba repítik vissza a látogatókat, a Fény utca fénnyel festett, mozgó történelmi képregénnyé változtatja a történelmi falakat, a középkori vásári forgatagban pedig csaknem öt méter magas királyi óriásbábok tűnnek fel. A programokat a Nemzetközi Néptáncfesztivál háromnapos tánckavalkádja zárja.

A látogatást a város gasztronómiai különlegességei koronázhatják meg. A 67 Étterem kortárs magyar konyhája a történelmi városmag meghatározó gasztronómiai helyszíne, ahol Volenter István séf – a 2016-os Bocuse d’Or magyarországi döntőjének bronzérmese – komponálja a mesterműveket. Az ízek ritmusa a 2015-ben Gault & Millau étteremkalauzban ugyancsak 14 pontot kiérdemlő bEAT Étteremben folytatódik. Az ország tortája 2014-ben szintén a város falai között született: a Damniczki Cukrászda somlói revolúciója.

Nem kell messzire menni a további kulináris élvezetekért sem. A csákberényi Orondpuszta hamisítatlan tanyasi hangulatával és friss, helyben készült sajtokkal, füstölt termékekkel várja a vásárlókat. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély arisztokratikus hangulatú környezete pedig méltó színfalakat nyújt egy francia hangulatú vacsorához. Móron az ízes levegő, a mesélő házak, az itt lakók vendégszeretete, egy pohár frissítően tüzes móri ezerjó vagy királyleányka, a nevezetes kvircedli, a forró, foszlós pogácsa zamata késztet maradásra.

A családi pincék (Miklós Csabi, Csetvei, Geszler, Bozóky) borkóstolók, borvacsorák helyszínei, míg az Öreg Prés Étterem családias környezetben, finom, házias móri specialitásokkal és háromszáz éves présházzal fogadja a látogatót. 

L.Z.

Hozzászólás a cikkhez