Menü Keresés

Spárgát spárgával

Kalla Kálmán konyhájára minden jelző illik, ami a modern konyhát jellemzi. Szezonális, regionális, egészséges és ízletes. A híres séfek receptjei sok fejtörést okoznak a háziasszonyoknak, mintha ízletes ételt csak hosszú órák alatt, komplikált konyhai technológiák segítségével lehetne készíteni.

Május a spárga hónapja, a spárga ünnepe. Kalla Kálmán egyik kedvenc alapanyaga. Pedig tanulókorában, sőt az InterContinentalban sem kerülhetett az étlapra, akkoriban nehezen lehetett spárgát kapni. Néhány éve viszont nincs május csirág nélkül. A zöld és a fehér spárga különböző bánásmódot igényel.

A zöld spárga egy friss zöldség, amelyet elég csak néhány percig főzni, míg a fehér spárgát 10–13 percig is főznünk kell, sós vízben. Mindkettőt érdemes azonnal jeges vízbe dobni a főzés után. Így marad ropogós.

A spárgával készült ételek közül mi most Kalla Kálmán receptjét osszuk meg.

Kétszínű spárgaleves

(4 fő részére)

FEHÉRSPÁRGA-KRÉMLEVES

  • HOZZÁVALÓK:
  • 250 g fehér spárga
  • 2 szem kockacukor
  • 40 g vaj
  • 30 g liszt

ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított spárgáról 3 cm hosszan levágjuk a fejeket. A spárgaszárakat 20 mm-es darabokra vágjuk, és 2 csésze sós-cukros vízben 10 percig főzzük. A spárgafejekre öntünk egy keveset a főzőléből, 10 percig főzzük, majd félretesszük levesbetétnek. Vajas, világos rántást készítünk, felengedjük csontlevessel, tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a spárgaszárakhoz és a főzőléhez. Összeforraljuk, turmixoljuk és leszűrjük.

ZÖLDSPÁRGA-KRÉMLEVES

HOZZÁVALÓK:
250 g zöld spárga

40 g vaj
30 g liszt
1 csésze csontleves
1 csésze tejszín
1 csésze tej
20 g spenótlevél

ELKÉSZÍTÉSE:
A spárgáról 30 mm hosszan levágjuk a fejeket. A szárakat 20 mm-es darabokra vágjuk, és vízben 5 percig főzzük. A fejekre tegyünk kevés főzőlevet, és főzzük 3 percig, majd tegyük a fejeket jeges vízbe, hogy szép zöldek maradjanak. Készítsünk vajas, világos rántást, engedjük fel csontlevessel, tejjel, tejszínnel, és öntsük egybe a főtt spárgaszárakkal és a főzőlével. Forraljuk össze a spenótlevelekkel (ez szebb zöld színt ad). Turmixoljuk és szűrjük le. A levest a főtt spárgafejekkel tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez