Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Siófok és környéke

Itt minden a nyárról szól. Itt soha nem tompulnak az ízek, az éjszaka soha nem üres, és mégis megtalálhatja békéjét az, aki a partról a tó tükre felett átpillantva végigfuttatja tekintetét a túlparti hegyek gerincén. Innen nézve minden sokkal szebb.

Nem mond igazat, aki szerint nincs változás a balatoni gasztronómiában. Ha letekintünk a Víztorony kávézó 45 méter magas teraszáról a környező településekre, jól látható a fejlődés. Egyre több, minőségi helyet, fine dining bisztrót, vendéglőt, cukrászdát, halsütőt találunk a régióban.

Nézzük a Balaton fővárosát, Siófokot. Megnyílt a Mandara bisztró, amely egyelőre csak nyáron tart nyitva, de minőségi konyhájával a balatoni top tízes listán is kiérdemelte a helyét. Friss halételek, helyben gyúrt tészták, jó alapanyagok. Aztán találtunk olyan vendéglőst Széplakon, aki közösségi oldalán folyamatosan izgalmas alapanyagokról számol be, a legutóbb frissen érkezett vargányáról posztolt, és izgatottan közölte az akkor befutott szarvasgomba fotóját. Mikor láttunk ilyet Siófok környékén? A vendéglősök ma már büszkék arra, hogy a szomszéd termelőtől vásárolják a zöldséget, gyümölcsöt, vagy éppen saját kertjük termését, saját fűszernövényekkel ízesített fogásaikat kínálják a betérőnek. A siófoki piacon, a Sió-csatorna partján egyre több őstermelőt találunk, aki jó kapcsolatot alakított ki a helyi vendéglősökkel.

Bár a tóban továbbra sem lehet halászni, ezért a balatoni hal hiányzik a tóparti vendéglőkből, Siófokon is kapható már minőségi akvakultúrából származó ponty, kárász, süllő, harcsa, sőt a vitorláskikötő mellett nyílt új halboltban kecsegét és tokhalat is lehet rendelni.


Cukrászdafronton is jelentős a fejlődés. Végre megjelentek a kézműves torták, sütemények, megnyílt a Villa Gréta a Petőfi sétányon, ahol az informatikusból cukrásszá lett Szilágyi Ágnes kreációit kóstolhatjuk, a Mandara saját cukrászműhelyében ínyenctorták, pohárkrémek készülnek, és minőségi alapanyagokkal dolgozik a Millennium parkban megnyílt szekszárdi Dinasztia Cukrászda is. Zamárdiról sem a Mauro hangos pincérei jutnak már eszünkbe. Megnyílt a Chef Beach, a modern strandbüfé, ahol háziszörpöket, limonádékat ihatunk, napi ajánlattal, malaccal, sült halakkal és kézműves hamburgerekkel találkozunk. Szabadisóstón a horgásztó mellett nyílt étteremben pedig a bogrács- és grillételek mellett követhetjük a nyár sporteseményeit.

M.O.

Hozzászólás a cikkhez