Menü Keresés

Megjelent Saly Noémi: Spájz c. könyve

Aki a lakásába téved, azt megeteti. A látogató egy közönséges hétköznapon is kap levest, főételt, desszertnek pedig Saly Noémi a kezébe nyom egy üveg lekvárt. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa – irodalom- és Budapest-történészként – ma már hivatásszerűen is foglalkozik a gasztronómiával. A most megjelent Spájz c. könyvből kiderül, mi mindent lehet hókuszpókuszok nélkül újrateremteni.

A szerző bevezetője
Ez a bő nyolcvan recept a Magyar Konyha hasábjain jelent meg először, abban a rovatban, amelynek hét évvel ezelőtt első rémületemben a Spájz címet adtam. Mert nem, én nem vagyok se gasztroguru, se legendás háziasszony. Viszont befőzni, azt szeretek. És úgy gondoltam, sokan vehetik hasznát a javaslataimnak, amelyek nem lesznek se bonyolultak, se drágák. De visszahoznak elfeledett ízeket, vagy megismertetnek más, akár egészen távoli konyhák szokatlan, de finom leleményeivel.

A befőzés nagyszerű módja annak, hogy kicsalogassuk a családtagokat a konyhába – gyümölcsmagozás közben olyan jókat lehet beszélgetni –, az együtt főzött lekvár pedig úgy össze tud ragasztani két vagy több embert, mint a mogyorós puszedlit.

Egy üveg dzsemben vagy zakuszkában ott lapul a nyár, de ott vannak azok is, akiktől tanultuk, s az is, amit mellesleg tanultunk: az ennivaló megbecsülése, az epret palántázó, barackfát metsző, gombáért hajolgató, piaci standon fagyoskodó ember tisztelete. Gazdagabb és örömtelibb az élete annak, aki rászán havonta egy-két délelőttöt a befőzés egyszerű műveleteire, és ezt az örömöt egyszerűen és közvetlenül adhatja tovább azoknak, akiket megetet vagy megajándékoz a végeredménnyel.

A kötet receptjei az eltehető dolgok természet adta sorrendjét követik a medvehagymától a déligyümölcsökig. A végén szerepel néhány határeset: likőr, fűszerolaj, kence és egy desszert, amely kívül esik a spájz világán. Azt mami küldi.
Saly Noémi

A 88. Ünnepi Könyvhét rendezvényen - a Magyar Konyha 34-es pavilonjánál - a kiadó most megjelent könyvét 20% kedvezménnyel lehet megvásárolni.

 Dedikálások:

Saly Noémi: Spájz
2017. június 9., péntek, 16.00-17.00

Vinkó József: Konyhamalac
2017. június 10., szombat, 15.00-16.00


A könyv a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával jött létre.

Hozzászólás a cikkhez