Menü Keresés
Megtekintés a térképen Térkép bezárása

Rendek Ökogazdaság

A kerekegyházi tanyák között működik a húsz hektáros Ökogazdaság, amelyet a 80-as évek végén hoztak létre. Az Ökotanya nem csak a termékei miatt ismert, hanem mert a Rendek tanya jár élen a hazai Slow Food mozgalomban, szoros kapcsolatot ápolva az eredeti olasz kezdeményezéssel.

Az általuk előállított termékek is ebben a szellemben készülnek, legyen szó a magyar tarka szarvasmarhákról, mangalicáról vagy gyógynövényekről. A termelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudás továbbadására is: a tanya egyik épületében a kunsági hagyományos életmódot és népművészetet bemutató ökomúzeumot hoztak létre, de rendszeresen járnak ki a tanyára a környékbeli iskolások, akik a hagyományos tanyasi életmód és munkafolyamatok (pl. vályogtéglavetés) mellett a gyógynövényekkel, azok termesztésével, tartósításával és felhasználásával ismerkednek meg. Az Ökomúzeumhoz kapcsolódóan a vendégek megismerkedhetnek a táj hagyományos étkeivel, az azokhoz szükséges alapanyagokkal és az ételek elkészítésével is. A tanyához tartozik a helyi Szél Hangjai Tanösvény, egy kis arborétum is, amelyben a legfontosabb gyógyhatású növényeket mutatják be egy rövid séta keretében.

Elérhetőségek:

·        Rendek Ökogazdaság – Tanyamúzem (www.okomuzeum.hu, www.biotanya.hu, olga.rendek@gmail.com)

·        6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 81.

·        +3676201055, +36203862522

A Slow Food mozgalom (http://www.slowfood.com/, http://www.slowfoodhungary.hu/)

Az 1986-ben indított mozgalom az első római McDonald’s elleni tiltakozásképpen jött létre, három évvel később pedig már Párizsban alá is írták az addigra már nemzetközivé váló mozgalom kiáltványát. Jelenleg több, mint 100 ezer tagjuk a világ minden kontinensén fellelhető, a mozgalom alapítóját, Carlo Petrinit pedig beválogatták abba az 50 fős listába, akik megmenthetik a Földet.

Hozzászólás a cikkhez