Mosáshoz ideális a mosódió, ha valaki környezettudatosan szeretne élni, és minél kevesebb vegyszert visszajuttatni a természetbe, ráadásul a pénztárcáját is kímélni akarja.

Eredete és felhasználása

Délkelet-Ázsiában már nagyon régóta használják mosásra a mosódiófa vagy szappanfa érett, kimagozott és kiszárított termését.A mai modern mosógépek a esetében maghéjat ajánlott mosózsákban betenni a ruhák közé. A víz keménységétől függ, hogy mennyi dióra lesz szükségünk: minél keményebb a víz, annál többre, de általában 4-8 szem már elegendő.

Környezetkímélő módon tisztíthatjuk a ruháinkat, mivel természetes módon tartalmaz szaponint, ami vízben oldódik és tisztító hatású. Már alacsony hőfokon is jó hatásfokkal távolítja el a hétköznapi szennyeződéseket. Nem okoz bőrirritációt, ezért bőrbetegségben szenvedők is kipróbálhatják. Csecsemők és kisgyerekek ruháit is moshatjuk vele. Illatot ugyan nem kölcsönöz a ruháinknak, de eltűnteti a kellemetlen szagokat.

A mosógépből kivéve nézzük meg, hogy megnyomva szappanos érzetet kelt-e még, mert egy adag dió 3-4 alkalommal is felhasználható. Érdemes azonban két mosás között kiszárítani őket. Mivel növényi eredetű, ha valakinek van otthon komposztálója, vagy gyűjtenek a környéken zöldhulladékot, bátran bele lehet oda is dobni. Ezen kívül használható háztartási tisztítószerként, folteltávolítóként, de akár sampon vagy tusfürdő helyett is.

Néhány tévhit, ami visszatarthatja az embereket

Sokan azért ódzkodnak a használatától, mert azt gondolják, hogy túlságosan macerás vele mosni. Ismerni kell a víz keménységét, figyelembe kell venni a ruha mennyiségét. De ha egyszer kipróbálta az ember, pár mosás után már rutinszerűen fogja alkalmazni. Ráadásul ma már kapható mosódió gél vagy mosódiós labda is a boltokban. Ezekkel nem kell a mosódiókat számolgatni mosáskor, a gélt ugyanúgy lehet használni, mint a hagyományos folyékony mosószert, a labdát pedig csak be kell dobni a mosógép dobjába.

Sokan nem hisznek a mosódió hatékonyságában, mivel nagyon kevés hab képződik. Ennek ellenére folteltávolító hatása kiváló, és közben még a ruha szövetét sem roncsolja. Természetesen a nagyon makacs szennyeződésekkel lehet, hogy nem birkózik meg, de ilyen esetekben a hagyományos mosószerek mellett is speciális folteltávolítókat szoktunk használni.

Van, akit az zavar, hogy a ruhák nem lesznek illatosak a mosódió használatától. Ez igaz, de mivel a kellemetlen szagokat eltávolítja, ha a mosás után növényi eredetű mosóparfümöt vagy öko öblítőt használunk, a ruháink illatozni fognak. A mosódiónak számtalan előnye van a hagyományos mosószerekkel szemben. Ha valaki tényleg vegyszermentesen szeretne mosni, érdemes adni neki egy esélyt a háztartásban.