Menü Keresés

Méz, a csodaszer

A méhek aprólékos, kitartó munkával építgetik kaptárjaikat, csendes munkával segítik a mezőgazdaságot, miközben éltető, egészséges mézet termelnek, propolisszal erősítik a közösség immunrendszerét a méhviaszból készült falaikon belül. Méz, propolisz, egészség – mit profitálhatnak mindebből az emberek?

A méhek világa egy kissé titokzatos, de jól kiépített, stabil rendszer szerint működik – ha közelebbről megnézzük, elképesztő, hogy milyen összetartó közösséget alkotnak, ahol mindenkinek megvan a saját szerepe. A méhészetekben a méhcsaládok – több tízezer taggal – gyűjtik a virágport, a polleneket, a propoliszhoz való gyantát, és nem mellékesen mézet termelnek, melyet nem csak alternatív édesítőként érdemes számon tartani. Mindenki számára ismerős a gyerekkorban kapott mézes kenyér, amiért egyesek rajonganak, mások a világból is kirohannának tőle, de emlékszünk a torokfájásra, köhögésre kapott kiskanálnyi mézekre is.

Kívül-belül

A Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint 

a méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek”. 

Főbb típusai a virágméz, vagyis a növények nektárjából származó méz, valamint az édesharmatméz, amely főképpen a növényi nedvet szívó rovarok (Hemiptera) által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz.

A méz élettani hatása nem kiemelkedő vitamin- vagy ásványianyag-tartalmában rejlik, inkább enzim-, valamint glükóz-frutóz tartalma teszi jelentőssé, de a kakukkfűméznek például nagyon magas a C-vitamin-tartalma.

Kívül-belül hasznos az emberi szervezet számára: külsőleg enyhe gyulladáscsökkentő, gyógyítja a kiszáradt bőrfelületet (például télen a cserepes ajkat, nyáron a kirepedt sarkakat), baktériumölő hatása miatt segíti a gyógyulást, hegesedést, enyhíti a bőrpírt és a duzzanatokat is.

Belsőleg főként légúti megbetegedésekre ajánlják, köhögés, felső légúti hurutos megbetegedések, torokfájás és -gyulladás kezelésére, szintén baktériumölő hatása miatt. A vérnyomásra is jótékony hatása van, szív- és érrendszeri megbetegedések esetén is ajánlják, és az emésztést is segíti.

Mint a bor

Méz és méz között is van különbség, csakúgy, mint két bor között. Nem mindegy, hogy milyen területen gyűjtenek, milyen nap- vagy évszakban, és persze a nektárt adó növény íze is befolyásolja a végeredményt színben, ízben, sűrűségben, illatban.

Itthon a legelterjedtebb az akác-, a hárs-, a vegyes virágméz, a repce- és a napraforgóméz, amelyek nem lehengerlően karakteres ízűek, de már közöttük is nagy különbségek tapasztalhatók. Ezeket a típusokat érdemes édesítéshez, sütéshez, főzéshez használni, kávéba tenni, ahol nem a fajta dominál, hanem a mézíz.

Jó felhasználás például a granola: ha felolvasztjuk a mézet, egyenletesen befedi a magokat, szobahőmérsékleten, sűrűbb állaggal viszont nem oszlik el olyan egyenletesen, mézesebb és kevésbé mézes falatok születnek.

A mézet süthetjük répával, céklával, jól illik szárnyasokhoz, nyúlhoz, kecskéhez, édeskés fügével májhoz, belsőségekhez. És akkor a karácsonyi sütemények sorát még meg sem nyitottuk.

Vannak viszont a karakteresebb mézek, amelyek fogyasztása a háztartásokban kevésbé elterjedt, mégis érdemes próbálkozni velük, szinte fűszerként használva. Erős, jellegzetes ízű a gesztenye-, az eukaliptusz-, a narancsvirág- és a kakukkfűméz is. Ezeket inkább öntetekbe, kis mennyiségben, ízesítőként (nem édesítőként) süteményekbe, például panna cottához, krémekhez ajánljuk, hogy igazán érvényesülhessenek az ízek.

MÉHVIASZ A CSÚCSGASZTRONÓMIÁBAN

A bécsi, két Michelin-csillagos Steirereck, amely a San Pellegrino The World’s 50 Best Restaurants listáján tavaly a kilencedik, idén a tizedik legjobb étteremként szerepelt, az egyik halas előételével tette magasra a lécet.

A taviszaibling-filéket fakeretben, szilikonlapon hozzák a vendég elé, amelyre forró (de 100 °C alatti) méhviaszt csurgatnak. Ez a viasz hőkezeli a halat, amely így 10-15 perc alatt tökéletesen elkészül.

A viasz megdermed, ekkor kifordítják a keretből, leveszik róla a szilikonlapot, majd a konyhán kiemelik a viaszból a halat és befejezik a tányért: még sárgarépa, „pollen” és tejföl kerül rá.

Gyengéd, nagyon kíméletes eljárás, ha a kellő hőmérsékletre melegítik a viaszt. Hazai éttermekben is kezd elterjedni a módszer, amelyhez a viaszt újra és újra fel tudják használni: felmelegítik, leszűrik, s ha marad benne szennyeződés, az a dermedés alatt a viasz aljára süllyed, amit egyszerűen késsel levágnak. Hasonló módon érdemes otthon is tisztán tartani a méhviaszt.

Propolisz és méhviasz

A propolisz vagy méhszurok gyantás, ragacsos anyag, amellyel a méhek lényegében a kaptárakat szigetelik, építőanyagként vagy ragasztóként használják. A méhek a kaptárak körüli fák rügyeiről, fiatal ágakról gyűjtenek gyantát a nektárgyűjtési időszakon kívül, ezt az anyagot alakítják át propolisszá, amelynek a szigetelésen kívül védelmi feladata van. Nem csak a kaptár lezárásához használják (a méhviaszon kívül), hanem fertőtlenítőként is, hogy megakadályozzák a gombák, a penészedés, a kórokozók elszaporodását.

Külsőre nem túl vonzó: általában barnás színű, de ez attól is függ, hogy milyen növényről gyűjtötték hozzá az enyvet, és a méhcsaládoknál változó a propolisztermelés mennyisége is: egyes fajták többet, mások kevesebbet használnak. Ragacsos, szurkos, néha feketébe hajló színével elsőre nem gondolnánk, hogy mennyi fontos és hasznos összetevőből áll: főként gyanták, illóolajok, virágpor, vitaminok és nyomelemek alkotják. Már az ókori egyiptomiak és görögök is használták – nemcsak balzsamozáshoz, az egészségre gyakorolt hatását is felismerték.

Külsőleg gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, akár égési sérülések kezelésére is alkalmas, belsőleg főként légúti megbetegedések megelőzésére, húgyúti fertőzések, herpeszek kezelésére jó, de gátolja a gombák, baktériumok szaporodását is. Flavonoid- és antioxidánstartalma miatt általános immunerősítőként érdemes használni. Lehet kapni por, kenőcs és alkoholos tinktúra formájában is, illata mézes-virágos, az íze viszont enyhén kesernyés, kissé a paprikához hasonlít.

A méhviaszt a méhek saját maguk állítják elő a potroh hasi oldalán található mirigyekből, ebből építik fel a lépeket, amelyben a mézet tárolják és az utódokat nevelik. A lépesméz a viasszal együtt fogyasztható, a megolvadt, puha viaszt régebben a mai rágógumikhoz hasonlóan rágcsálták, de a benne található nyomelemek miatt tökéletesen emészthető. A méhviaszt főként kozmetikai célokra, gyertyakészítéshez, cipő- és bútorápoláshoz használják, de gyümölcsök vagy akár sajtok tartósításához is kiváló.


ELŐÁLLÍTÁSI ÉS/VAGY MEGJELENÉSI MÓD SZERINTI CSOPORTOSÍTÁS

LÉPESMÉZ: a méhek által újonnan épített, szűzlépben tárolt és lefedett sejteket tartalmazó – egész lépben vagy léprészekben értékesített – méz

DARABOLT LÉPESMÉZ: egy vagy több lépdarabot tartalmazó méz

CSORGATOTT MÉZ: olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsorgatással nyernek

PERGETETT MÉZ: a fiasítástól mentes lépekből centrifugálással nyerik

SAJTOLT MÉZ: fiasítástól mentes lépek sajtolásával, 45 °C-ot meg nem haladó, mérsékelt hő alkalmazásával, vagy anélkül nyert méz

FILTRÁLT MÉZ: az idegen szerves és szervetlen anyagokat olyan szűrési módszerrel távolítják el belőle, amely a méz virágportartalmának jelentős csökkenését eredményezi

(N.Zs.)

Hozzászólás a cikkhez