Menü Keresés

Megjelent a szeptemberi Magyar Konyha!

Legfrissebb számunkban a zöldbab kerül terítékre. Pohner Ádám húslevest főz, Kalla Kálmán padlizsánterrint készít. Főzőiskola című rovatunkban Bereznay Tamás vadkacsamell-salátát, fácánlevest és szarvasburgert készít. Szeptemberi számunkban olvashatnak még Nagy Gábor (Gabko) chilitermesztőről, Szilágyi László borászról, Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakosról, aki majdnem megnyerte a Konyhafőnök VIP című televíziós szakácsversenyt, bizonyítván, hogy a kajak és a kaják között épp csak egy vesszőnyi a különbség.

Amitől a szellem is jóllakik

„Ha nincs pénzed étteremre, vigaszképp olvass szakácskönyvet!”
(Charles Baudelaire)

„Fogd a disznó körmit és takarítsd meg” – parancsolja a XVI. századi Szakácstudomány. Dehogy fogom. Szó nem lehet róla, hogy a disznó körmit kisuvickoljam.  A sast sem mellyesztem meg, hiába rivall rám – száz évvel később – maga a fejedelemasszony, Bornemiszsza Anna. Inkább levagdalom a tekenősbéka fejét, lábát Czifray Istvánnak. Mert bár ő is tegez 1816-os szakácskönyvében, de legalább szépen kéri: tégy, végy, metélj. Jobban esne persze, ha azt írná: „Kedves olvasóm, leköteleznél, ha megfognád a disznó farkát”, de erre várhatok. Egészen 1858-ig.

Németh Zsuzsánna az első, aki Legújabb magyar szakácskönyvében a képzős igét használja. „Három borjúláb megsózva megfőzetik, azután a levéből kivétetik.” Ám, mint tudjuk, a -tatik, -tetik a magyarban nem használtatik, ezért többnyire ő is többes szám harmadik személyben beszél („egy fiatal pulykát megabárolnak”), mintha nem is mi főznénk, hanem másvalaki.

A XIX. század végén Zilahy Ágnes a főnévi igenevet választja. „A disznónak a két nagy gyomrát szépen meg kell mosni.” Illetve többes szám első személyt használ felszólító módban (pucoljunk, spékeljünk).
A ma használatos fejedelmi többes csak az első világháború előtt lesz általánosan elfogadott, de attól kezdve az Ínyesmestertől Rákóczi Jánosig, Vizvári Mariskától Horváth Ilonáig mindenki ezt használja.

Így kezdődnek Bicsár Attila receptjei is. „A karfiolrózsákat sózott vízben puhára főzzük.” A magyar konyha emblematikus alakja Londont és Floridát megjárva, egyéves kalandozás után érkezett haza, ezúttal Villányba, a Sauska-borászat új éttermébe. Élményeiről és gasztronómiai ars poeticájáról a 32. oldalon beszél.

Ha az olvasót nem is, a méheit tegezi Tóth Zoltán. Alighanem a méhek is őt, bár erről nincs információnk. A bábonymegyeri méhész előbb filozófia diplomát szerzett, majd méhészkedni kezdett. Hogy miért aranyszínű a boldogság, megtudhatják a 18. oldalra lapozva.

Szeptemberi számunkban olvashatnak még Nagy Gábor (Gabko) chilitermesztőről, a Sátoraljaújhelyen élő Szilágyi Lászlóról, aki detektívből lett borász, Kovács Katalin olimpiai és világbajnok kajakosról, aki majdnem megnyerte a Konyhafőnök VIP című televíziós szakácsversenyt, bizonyítván, hogy a kajak és a kaják között épp csak egy vesszőnyi a különbség.

Legfrissebb számunkban terítékre kerül a zöldbab, ami nem is zöld, hanem sárga, elmesélünk néhány érdekességet a dijoni mustárról, Mészáros Gabriella pedig beavat a furmint rejtelmeibe.

Étlapunkon harminc fogás szerepel. Pohner Ádám húslevest főz, úgy, ahogy a mama tanította. Kalla Kálmán padlizsánterrint készít, gombával töltött gombát, házinyulat kolbászos lecsóval. Kínálunk szilvás-répás pitét, zöldbabfőzeléket, tökpaprikást is.

Főzőiskola című rovatunkban ezúttal a vadhúsok konyhai szerepéről lesz szó: elmagyarázzuk, miért divatjamúlt a pácolás. Bereznay Tamás vadkacsamell-salátát, fácánlevest és szarvasburgert készít.

És akinek mindez kevés volna, kirándulhat egyet Stájerországba, és beleshet az osztrák konyhába. Tudják, a szomszéd kertje mindig zöldebb!

Ami pedig a szakácskönyvek stílusát illeti, most mi mondjuk: végy egy Magyar Konyhát, olvasd figyelmesen, és ne feledd, hogy aki élvezetet akar, nem issza a bort, hanem titkokat kóstolgat.

(Vinkó József)

Ízelítő a legújabb szám tartalmából:

Gasztroarcok

- Az élet csapatjáték. Kovács Katalin konyhája

Terítéken a zöldbab

- Sárga, mert még zöld. Zöldbabos receptek

Magyar ízek

- Aranyló boldogság. Tóth Zoltán – filozófus a méhek között

- Lángoló Dunakanyar. A GaBko Chili története

- A gazdálkodás magabiztossá tesz. Magyar Zsombor, az OMÉK nagykövete

A konyha ördögei – séfportrék

- Aki nem enged a 48-ból – Bicsár Attila és a Sauska-borászat új étterme

Kóstolta már?

- A dijoni mustár

Boremberek

- Öreg tőkék meséje. Szilágyi László és a Zsófi cuvée

- Furmint az asztalon

Cukrásziskola

- A legcsajosabb cukrászda. Marangona

Sparhelt - Nyári konyha – A mama főztje

- Húsleves, minden mennyiségben.

Gasztroturizmus

- A szomszéd szíve mindig zöldebb. Stájerország asztala

Kalla Kálmán konyhája

- Padlizsán, gomba, lecsó

Magyar Konyha Főzőiskola

- Vadhúsok a konyhában

Piros Lábos - Saly Noémi rovata

- Tök másképp. Tök jó tökpaprikás

Hozzászólás a cikkhez