Menü Keresés

Megjelent a Magyar Konyha legújabb száma Balatoni gasztrokalauzzal!

Nyári számunk részben a Balaton körül forog. Elkészült a Balaton 2018. gasztrokalauz, 400 balatoni címmel. Szerkesztőségünk hatodik alkalommal listázza a magyar tenger legjobb helyeit a romkocsmától a fine dining étteremig, a borterasztól az újhullámos strandbüféig. Július-augusztusi számunkban régi, nyári kalandokról mesélt Scherer Péter színművész és Biszku Ferenc a Kő Fagyi? elnevezésű családi fagylalda tulajdonosa. Bemutatjuk Barna Ádámot a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjét és Adi Matzek burgenlandi grillsütő mestert. Legfrissebb számunkban a sárgadinnye, a pisztácia és a görög konyha kerül terítékre.

Amitől a szellem is jóllakik
„A feleségem a legrosszabb szakács. Nem hiszem, hogy a fasírtnak világítania kellene a sötétben.”

(Woody Allen)

Ez a szám – egy részében – a Balaton körül forog. Erről szól a gasztrokalauzunk, amely idén már hatodik alkalommal listázza a magyar tenger legjobb helyeit a romkocsmától a fine dining étteremig, a borterasztól az újhullámos strandbüféig.

A tópart körüli könnyebb tájékozódást segíti a gasztrotérkép is, amelyet a Balatoni Kör adott ki. A kettő együtt akár egy évre szóló ínyes kalandtúra is lehet, hiszen a 400 kiválasztott hely jelentős része a szezonon kívül is nyitva tart.

„Kicsit meg lehet tempózni” tehát, ahogy Scherer Péternek ajánlották, amikor néhány hónapig büfésként dolgozott Csillaghegyen. És bár a színész élvezetesen sztorizik hurkasütő korszakáról is, elemében akkor van, amikor régi sajkodi nyarakról beszél.

Tipikus Balaton-felvidéki történet Biszku Ferencé is. A villamosmérnök nyaralni jött Mindszentkállára, aztán arra gondolt, feketeberkenyét termeszt, de egyik éjszaka felesége azt álmodta, akkor lesznek boldogok, ha triciklivel járják a Káli-medencét és fagylaltot árulnak. Így jött létre a Kő Fagyi? elnevezésű családi fagylalda. Ha arrafelé járnak, a bor- és a pisztácia fagyit ki ne hagyják!

A boldogság nem bonyolult dolog – vallja a füredi Figula Mihály, aki egyszerre örökölte meg legendás édesapa tudását és életszeretetét. A borász az olaszrizlingről és a nagymamák pótolhatatlan tudásáról beszél.

Borokról és sajtokról szól a szerteágazó Dobosiak története Szentantalfán, a pontytenyészetről és a busa-dilemmáról a boglári Máté-testvérek sztorija, az evés öröméről a füredi Elek Balázs séffel készült beszélgetés.

Bemutatjuk a legjobb vendéglőket, borászatokat tömörítő Balatoni Kör nevű szerveződést is – elsősorban nekik köszönhető, hogy a tóparton ma már többnyire környékbeli borokat kínálnak.

Nyári számunk, természetesen, nem csak a Balatonról szól. Bemutatjuk Barna Ádámot a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjét, Adi Matzek burgenlandi grillsütő mestert, felhívjuk a figyelmet a pannonhalmi levendulanapokra és az ott tapasztalható gasztronómiai építkezésre, valamint megkóstoltunk jó néhány kézműves sört: arra voltunk kíváncsiak, igazak-e a próféciák, hogy a jövő divatja a savanyú sör lesz.

Legfrissebb számunkban a sárgadinnye, a pisztácia és a görög konyha kerül terítékre, Mautner Zsófia folytatja erdélyi lakomáit, Bulejka Gabriella barackos pitét süt, Nábelek Zsófia szerint pedig a legjobb diéta a mediterrán étrend.

Új lapszámunk étlapján 45 fogás szerepel. Többek között sárgadinnyés ételek, gyöngytyúk és lazacpisztráng, ponty, szürkeharcsa, kocsonyasaláta, muszaka, karamellás nektarin és a talányos nevű tanyakrém.

Mindegy is, hogy melyiket választjuk. Csak tartsuk szem előtt a Kr. előtti VI. században élt kínai filozófus, Lao-Ce intelmét: „Egy ország kormányzásának és egy kis hal megfőzésének azonosak az alapelvei.”

Vinkó József, főszerkesztő

Hozzászólás a cikkhez