Menü Keresés

Megjelent a Magyar Konyha Kiadó új kötete!

Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.

A képekkel gazdagon illusztrált Fűszerkert című kötet Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szerkesztő, pomológus (gyümölcskutató), Gyurik Gábor, a pannonhalmi Viator étterem séfje és Burger Barna fotográfus közös munkájaként jött létre - mondta el a kötet péntek esti bemutatóján a Magyar Konyha főszerkesztője, Vinkó József.

Az 1976-ban indult Magyar Konyha a Fűszerkerttel második könyvét jelenteti meg, a sorozat harmadik része a tervek szerint Saly Noémi befőttes könyve lesz, de "érik" egy interjúkötet is a világ legnagyobb séfjeivel.

Lévai Anikó, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke kiemelte, hogy a könyv tartalmát a Pannonhalmi Apátság füvészkertjének színe-virága adja.  "Szükségünk van a kertre", meg kell tanulnunk a fűszerek használatát, amelyek nemcsak az ételek sava-borsát adják, hanem gyógyításra is alkalmasak, vagy ha nem megfelelően használják őket, ártani is tudnak. A kötetet Füveskönyvnek is el lehetett volna nevezni, ha ez a cím nem lenne foglalt, de ugyanolyan mély mondanivalójuk van - mondta Lévai Anikó.

A könyvbemutatónak otthont adó Gellért Szállóban zajlott Márton-napi borfesztiválon Gyurik Gábor is főzött, ide a levendula által inspirált desszerteket hozta. Az apátság kertjében jelenleg 20-40 gyógy- és fűszernövény terem, így adottak voltak a fűszerek, ahogy a borok is; a környékről már csak a többi alapanyagot kellett beszerezni - számolt be a munkáról a Viator konyhafőnöke.

Burger Barna fotográfus elárulta, hogy politikus- és íróportréi mellett azért kezdett konyhai fotózásba, mert szereti az őt érdeklő dolgokat megörökíteni, de megfogta Pannonhalma hangulata is.

A Kárpát-medencében kétezer gyümölcsfajta őshonos, ezek fontos szerepet töltöttek be a magyar konyhában is. A "huszonötödik órában vagyunk", hogy ezeket megmentsük, és hasonló folyamat figyelhető meg a fűszerek terén is, hiszen a régi magyar konyhára jóval változatosabb fűszerhasználat volt jellemző. Ambrus Lajos elmondta, hogy a kötetben szereplő 22 növény egy része elfeledett fűszer volt, de csaknem mind termeszthető itt ma is, ezzel kapcsolatban a könyvben is találhatók tanácsok. Leginkább az erdélyi konyhában maradtak fenn a régi magyar fűszerek, például a lestyán, amelynek nincs is igazi irodalma.

Lévai Anikó elárulta, hogy kedvenc fűszerei a menta és a kakukkfű, mert ezeket egész évben lehet használni, erős a fűszerkarakterük, de nagyon jó gyógynövények is. A kakukkfű Magyarországon is őshonos, néhol még ma is lehet szedni a természetben, ráadásul fantasztikus élettani hatása van, a torokfájástól az emésztési zavarokig sok mindent gyógyít.

 

 Vásárolja meg 20% kedvezménnyel a kiadótól!

konyv.valasz.hu

 

Hozzászólás a cikkhez