Menü Keresés

Megjelent a Magyar Konyha decemberi száma!

Legfrissebb számunkban szinte tobzódunk a témákban: vendégségben voltunk a Kokas-Kelemen zenészcsaládnál, jártunk a kismarosi ciszterci nővéreknél, bemutatjuk Bálint Csaba galambászt. Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos Onyx étterem séfje kakasconsommét és különleges töltött paprikát készített. Mautner Zsófia tárkonyos hallevest és brassói sertéscsülköt, Auguszt Ibolya fatörzset, Litauszki Zsolt, a Gundel séfje galambos tarhonyát. Kínálunk kuglófot aszalt gyümölcsökkel, szamosújvári mézespogácsát, különféle csokoládés és mogyorós édességeket. Étlapunkon ezúttal 33 fogás és 10 koktélrecept szerepel.

Amitől a szellem is jóllakik

„Már hetedik éve, hogy anyósom átjön karácsonykor. Idén újítunk. Beengedjük.”
(Woody Allen)

ELÉRKEZETT AZ ÉVNEK az az időszaka, amikor még az is forgolódni kezd a konyhában, aki egész esztendőben nem főzött. A forralt bor, sült gesztenye, dió, méz, fahéj, pecsenye illata felidézi a múltat, amikor még mozsárban törték a mandulát, kitartó türelemmel keverték tűz felett a csokoládét, csillagokat, karácsonyfát vágtak ki a linzertésztából és a fürdőkád vizében a ponty csapkodott a farkával. A karácsonyban a legszebb a várakozás. Ezt a hangulatot szeretnénk felidézni ünnepi lapszámunkkal.

„Együtt főzni olyan, mint együtt zenélni” – mondja Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a magyar zenei élet meghatározó alakjai. Ők állandóan főznek és zenélnek, még mesterkurzust is úgy hirdetnek majd, hogy a kotta mellé házi kosztot kínálnak. (Interjúnk a 10. oldalon.)

Hasonló a kismarosi ciszterci nővérek életfelfogása is. Ora et labora: Imádkozz és dolgozz! Istenhez a konyhán át is vezet út: lekvárral, mézzel, süteménnyel is lehet az Urat dicsérni. (Riportunk a 26. oldalon.)

Legfrissebb számunkban szinte tobzódunk a témákban. Bemutatjuk Bálint Csaba galambászt: a dunaföldvári farmer nem várja, hogy a szájába repüljön a sült galamb, inkább maga épít galambdúcokat, és francia hibrid fajtákat nevel – ezek esélyesek arra, hogy a galambfiókot, a régi magyar konyha ünnepi fogását visszahozza az étlapra. A galamb nemcsak könnyű, elegáns étel, de igazi superfood is. Annak tartják a diót is. Decemberi számunkban a királyi gyümölcs kerül terítékre, amely sokkal több, mint sütemények alapanyaga. Jelkép is, a gazdagság, a termékenység, a hosszú élet szimbóluma.

Az orvosok szerint azok is tovább élnek, akik kíváncsiak, nem zárkóznak el a világ elől. Mi is feltettünk tehát néhány kérdést. Mit gondolnak, melyik a tíz legjobb hordós káposzta? Ki a világ tíz leghíresebb piása, és mi a kedvenc italuk? Mennyiért kelt el könyvárverésen a legdrágább magyar szakácskönyv? Mit ajándékoznak egymásnak karácsonykor az angolok? És milyen édesség a turrón, amely Spanyolországban ugyanúgy kötelező része a karácsonyi menünek, mint nálunk a bejgli?

Étlapunkon ezúttal 33 fogás és 10 koktélrecept szerepel. Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos Onyx étterem séfje többek között kakasconsommét és különleges töltött paprikát készített.

Mautner Zsófia tárkonyos hallevest és brassói sertéscsülköt, Auguszt Ibolya fatörzset, Litauszki Zsolt, a Gundel séfje galambos tarhonyát. De süthetnek kuglófot is aszalt gyümölcsökkel (ezt a Péklapát című új rovatunk – és címlapunk – kínálata), valamint szamosújvári mézespogácsát, különféle csokoládés és mogyorós édességeket.

És mivel nemcsak Jézus születését, de az új esztendőt is ünnepeljük, olvashatnak a magyar pezsgőforradalomról és a legjobb kaliforniai borokról is. Ha pedig koktélra támadna kedvük, elkészíthetik a világ leghíresebb piásainak kedvenc italait. Mit ivott Hemingway papa? Melyik pezsgőt nevezték el Churchillről? Hogy készül Faulkner kedvenc itala, a Mint Julep? És igaz-e, hogy James Bond filmről filmre egyre többet iszik? Bátorításképpen pedig hadd idézzem a híres cseh író, Bohumil Hrabal mondását: „Sokat olvasok az ivás ártalmairól. Ideje felhagyni az olvasással.”

Vinkó József, főszerkesztő

Hozzászólás a cikkhez